Tästä tiedät, että muistissasi saattaa olla vikaa

Yhä useampi suomalainen sairastaa jotakin etenevää muistisairautta. Myös erilaiset muistihäiriöt ovat yleisiä. Mitkä merkit kertovat, että omassa muistissa saattaa olla jotain vikaa?

Jokainen unohtaa joskus hetkeksi, mitä olikaan tekemässä. Myös avaimet saattavat katoilla arjen tohinassa aina silloin tällöin, mutta milloin pitäisi huolestua omasta muistista? Muistiliitto kokosi yhteen merkkejä, jotka saattavat kertoa siitä, että omasta muistista kannattaa huolestua.

Yli 120 000 suomalaista sairastaa jonkinlaista etenevää muistiin liittyvää sairautta. Muistin kanssa ongelmia saattavat tuottaa Alzheimerin taudin ja sydän- ja verisuoniperäisen aivoverenkierron häiriön lisäksi muistihäiriöt. Jos muisti reistailee säännönmukaisesti, on syytä hakeutua tutkimuksiin

Unohteletko asioita toistuvasti?

Jos asioita unohtelee toistuvasti, on syytä kiinnittää erityishuomiota omaan muistiin. Myös sovittujen tapahtumien jatkuva unohtelu on huolestuttava piirre.

Tuleeko sinulle usein sellainen tunne, ettet muista, miksi olet saapunut tiettyyn paikkaan? Jos unohdat usein, että missä olet ja miksi, on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Myös omien muistiongelmien kieltäminen saattaa olla hälytysmerkki siitä, että kaikki ei välttämättä ole kunnossa.

Katoaako ajatus?

Jos hävität usein lompakon, avaimet tai muita tärkeitä esineitäsi, on syytä kiinnittää huomiota oman muistin toimintaan. Niin ikään se, että autoa ajaessa oma määränpää unohtuu, on piirre, josta kannattaa ottaa tarkemmin selvää.

Muistisairaudet ja muistihäiriöt saattavat heijastua vahvasti oppimiseen. Jos uusien asioiden oppiminen tuntuu erityisen hankalalta, on syytä hakeutua ammattilaisen pakeille.

Lue myös:

AVA

Kuva: Shutterstock

Lähteet: Muistiliitto, Syö muistisi hyväksi -seminaari

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja