Tästä syystä suomalaiset joutuvat pelkäämään korkojen nousua muita enemmän: "Tietysti, kun korot laskevat..."

Ekonomisti vääntää rautalangasta, miksi korkojen nousu iskee poikkeuksellisen lujaa juuri suomalaisiin 1:59

Suomessa lähes kaikki asuntolainat ovat vaihtuvakorkoisia lainoja, kuten 12 kuukauden euribor, jolloin korontarkistus tehdään 12 kuukauden välein. Muualla Euroopassa korkoja tarkastellaan pidemmällä aikavälillä.

Nordean ekonomisti Juho Kostiainen  ja Aktian pääekonomisti Lasse Corin vierailivat Huomenta Suomessa kertomassa korkojen nousun vaikutuksista suomalaisiin kotitalouksiin.

– Korkomenot ja kuukausittaiset asumismenot voivat vaihdella nopeammin. Ohjauskoron nosto näkyy paljon nopeammin kuukausittaisissa menoissa ja sitä myötä se voi aiheuttaa myös talouteenkin enemmän heilahtelua. Muissa maissa kotitaloudet eivät niin nopeasti koe tätä korkojen nousua, Kostiainen kertoo. 

Toisaalta myös korkojen lasku näkyy suomalaisten talouksissa nopeammin.

– Sitten tietysti, kun korot laskevat, niin silloin siitä hyötykin tulee nopeammin niille kenellä on tämä lyhyt viitekorko. Nousussa hävitään ja laskussa voitetaan. 

Odotettavissa korkojen nostoa

EKP ilmoittaa huomenna uusista korkolinjauksista. Odotettavissa on, että korkoa jälleen nostetaan. 

– Odotettavissa on 25 korkopisteen nosto, eli 0,25%. Ei voida sulkea pois, että olisi korkeampikin, esimerkiksi puolen prosenttiyksikön nosto. Todennäköisesti mennään tällä pienemmällä nostolla, Kostiainen kertoo. 

Jo nyt nähty korkojen nosto vaikuttanut pankkien luotonantoon, joka on vähentynyt merkittävästi euroalueella.

– Kun yritykset ja kuluttajat nostavat vähemmän lainaa, vähentää se asuntokauppojen määrää, sekä vähentää kokonaiskysyntää ja investointeja, Corin kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat