Tästä reseptistä tuli älytön hitti – kaupoista ainekset loppu

Pastaresepti paisui sosiaalisen median avulla ruokailmiöksi, johon ruokakaupat eivät osanneet varautua.

– Meiltä on valitettavasti pecorino-juusto loppu yhden reseptin vuoksi, toteaa Itäkeskuksen Stockmannin Herkun juustomyyjä, kun olen hakemassa aineksia siihen kuuluisaan reseptiin, josta kaikki puhuvat.

Ehdin jo innostua hedelmä- ja vihannesosastolla, sillä onnistuin saamaan ostoskoriini lehtipersiljaa. Olo oli kuin saalista vaanivalla metsästäjällä, joka osui napakymppiin. Lehtipersiljaa kun oli kuulemma vaikeaa löytää nyt kaupoista – tämän reseptin vuoksi tietenkin.

Kyse on aivan tavallisen kuuloisesta pastasta. Avokadopastasta. Tämä resepti ei kuitenkaan ole tavallinen, sillä se on kasvanut syksyn aikana todelliseksi ruokailmiöksi. Myös Helsingin Sanomat uutisoi sen leviävän vauhdilla Facebookissa. Uutisten myötä pastaresepti sai niin paljon huomiota, että vaikutukset alkoivat näkyä jo tavallisissa ruokakaupoissa. Reseptin aineksia joutuu nyt saalistamaan toden teolla.

– Kysyimme kaupan HeVi-osastolla, missä mahtaa olla lehtipersiljaa. Myyjä kysyi heti, että "teetkö SITÄ?". Meidän lähikaupasta löytyi pecorinoa, avokadot olivat sen sijaan loppuneet, eräs ystäväni kertoo Facebookissa.

Toinen reseptivillityksestä seonnut helsinkiläinen kiersi pecorino-juuston vuoksi kolme kauppaa ympäri, mutta saalis jäi saamatta. Ainespula on levinnyt myös muualle Suomeen, joten kyse ei ole pelkästään helsinkiläiskulinaristien trendistä. Keskisuomalaisen mukaan osassa Jyväskylän kaupoista loppuivat niin pecorino-juusto kuin avokadotkin.

Reseptin tarina

Reseptin takana on helsinkiläinen kokki ja ravintoloitsija Alexander Gullichsen. Alun perin hittiresepti julkaistiin tänä syksynä ilmestyneessä Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa-keittokirjassa, josta tuli myyntimenestys. Miksi reseptistä sitten tuli niin iso hitti? Ehkäpä siksi, että sen avulla pystyy hurmaamaan treffiseuralaisensa.

– Se oli ensimmäinen ruoka, jota vaimolleni kokkasin. Hän on kertonut jälkeenpäin, että meinasi itkeä syödessään – oli kuulemma niin hyvää. Rehellisyyden nimissä kerron, ettei resepti ollut yhdeksän vuotta aivan sama kuin se on nyt. Alkuperäisessä versiossa käytin vuohenjuustoa ja valkoviiniä. Vaimo oli tuolloin laiha kuin kukkakeppi, oli yritettävä saada hiukan lihaa luidensa ympärille, Alexander kertoo blogissa.

Hanna Gullichsen kertoo Makuja-osiolle olevansa yllättynyt reseptin suosiosta.

– No todella yllättynyt olin kyllä. Eihän tämmöistä voinut odottaa. Resepti kyllä oli suosittu heti alussa ystäväpiirissämme. Olen miettinyt, että ehkä siinä vetoaa se tarina, joka siinä on taustalla. Kirjamme on hyvin henkilökohtaisesti kirjoitettu ja ihmisten into reseptistä on ollut niin aitoa. Eihän se riitä, että minä sanon, että "kokeilkaas nyt tätä hemmetin hyvää pastareseptiä", Hanna pohtii.

Ainekset loppu? Ei hätää!

Nyt kun avokadopastasta on kasvanut melkeinpä älytön ilmiö, voi reseptin ainesten löytäminen ruokakaupasta olla paikoin haastavaa. Reseptiä voi kuitenkin varioida useilla eri keinoilla: lehtipersiljan sijaan yrttinä voi käyttää esimerkiksi raikasta korianteria. Lisää makua pastaan saa puolestaan lisäämällä reseptiin hiukan enemmän chiliä ja limeä. Kannattaa myös testata eri basilikalajikkeita, kuten thaibasilikaa.

Entäpä sitten se kaikista haastavin saalis, pecorino-juusto? Stockmannin juustomyyjällä on ässä hihassaan kaikkia meitä avokadopasta-hulluja varten:

– Tähän reseptiin sopii aivan hyvin myös tällainen 9 kuukautta kypsytetty manchego-juusto. Se on vahvuudeltaan samaa luokkaa kuin pecorino.

Kun lähden juustotiskiltä kaikki tarvittavat ainekset korissani, kuulen selkäni takaa tutun kysymyksen: "Anteeksi, onko teillä pecorino-juustoa?".

Avokadopastan alkuperäinen resepti löytyy HannaGullichseninChicling-blogista. Reseptin löytää myös kaksikon Safkaa-keittokirjasta.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat