Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tästä reseptistä tuli älytön hitti – kaupoista ainekset loppu

Suomalaiset sekosivat tästä reseptistä
Suomalaiset sekosivat tästä reseptistä
Julkaistu 19.10.2012 11:10(Päivitetty 19.10.2012 15:55)

Pastaresepti paisui sosiaalisen median avulla ruokailmiöksi, johon ruokakaupat eivät osanneet varautua.

– Meiltä on valitettavasti pecorino-juusto loppu yhden reseptin vuoksi, toteaa Itäkeskuksen Stockmannin Herkun juustomyyjä, kun olen hakemassa aineksia siihen kuuluisaan reseptiin, josta kaikki puhuvat.

Ehdin jo innostua hedelmä- ja vihannesosastolla, sillä onnistuin saamaan ostoskoriini lehtipersiljaa. Olo oli kuin saalista vaanivalla metsästäjällä, joka osui napakymppiin. Lehtipersiljaa kun oli kuulemma vaikeaa löytää nyt kaupoista – tämän reseptin vuoksi tietenkin.

Kyse on aivan tavallisen kuuloisesta pastasta. Avokadopastasta. Tämä resepti ei kuitenkaan ole tavallinen, sillä se on kasvanut syksyn aikana todelliseksi ruokailmiöksi. Myös Helsingin Sanomat uutisoi sen leviävän vauhdilla Facebookissa. Uutisten myötä pastaresepti sai niin paljon huomiota, että vaikutukset alkoivat näkyä jo tavallisissa ruokakaupoissa. Reseptin aineksia joutuu nyt saalistamaan toden teolla.

– Kysyimme kaupan HeVi-osastolla, missä mahtaa olla lehtipersiljaa. Myyjä kysyi heti, että "teetkö SITÄ?". Meidän lähikaupasta löytyi pecorinoa, avokadot olivat sen sijaan loppuneet, eräs ystäväni kertoo Facebookissa.

Pecorino-pula yllätti kauppiaat

Toinen reseptivillityksestä seonnut helsinkiläinen kiersi pecorino-juuston vuoksi kolme kauppaa ympäri, mutta saalis jäi saamatta. Ainespula on levinnyt myös muualle Suomeen, joten kyse ei ole pelkästään helsinkiläiskulinaristien trendistä. Keskisuomalaisen mukaan osassa Jyväskylän kaupoista loppuivat niin pecorino-juusto kuin avokadotkin.

Reseptin tarina

Reseptin takana on helsinkiläinen kokki ja ravintoloitsija Alexander Gullichsen. Alun perin hittiresepti julkaistiin tänä syksynä ilmestyneessä Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa-keittokirjassa, josta tuli myyntimenestys. Miksi reseptistä sitten tuli niin iso hitti? Ehkäpä siksi, että sen avulla pystyy hurmaamaan treffiseuralaisensa.

– Se oli ensimmäinen ruoka, jota vaimolleni kokkasin. Hän on kertonut jälkeenpäin, että meinasi itkeä syödessään – oli kuulemma niin hyvää. Rehellisyyden nimissä kerron, ettei resepti ollut yhdeksän vuotta aivan sama kuin se on nyt. Alkuperäisessä versiossa käytin vuohenjuustoa ja valkoviiniä. Vaimo oli tuolloin laiha kuin kukkakeppi, oli yritettävä saada hiukan lihaa luidensa ympärille, Alexander kertoo blogissa.

Hanna Gullichsen kertoo Makuja-osiolle olevansa yllättynyt reseptin suosiosta.

– No todella yllättynyt olin kyllä. Eihän tämmöistä voinut odottaa. Resepti kyllä oli suosittu heti alussa ystäväpiirissämme. Olen miettinyt, että ehkä siinä vetoaa se tarina, joka siinä on taustalla. Kirjamme on hyvin henkilökohtaisesti kirjoitettu ja ihmisten into reseptistä on ollut niin aitoa. Eihän se riitä, että minä sanon, että "kokeilkaas nyt tätä hemmetin hyvää pastareseptiä", Hanna pohtii.

Ainekset loppu? Ei hätää!

Nyt kun avokadopastasta on kasvanut melkeinpä älytön ilmiö, voi reseptin ainesten löytäminen ruokakaupasta olla paikoin haastavaa. Reseptiä voi kuitenkin varioida useilla eri keinoilla: lehtipersiljan sijaan yrttinä voi käyttää esimerkiksi raikasta korianteria. Lisää makua pastaan saa puolestaan lisäämällä reseptiin hiukan enemmän chiliä ja limeä. Kannattaa myös testata eri basilikalajikkeita, kuten thaibasilikaa.

Entäpä sitten se kaikista haastavin saalis, pecorino-juusto? Stockmannin juustomyyjällä on ässä hihassaan kaikkia meitä avokadopasta-hulluja varten:

– Tähän reseptiin sopii aivan hyvin myös tällainen 9 kuukautta kypsytetty manchego-juusto. Se on vahvuudeltaan samaa luokkaa kuin pecorino.

Kun lähden juustotiskiltä kaikki tarvittavat ainekset korissani, kuulen selkäni takaa tutun kysymyksen: "Anteeksi, onko teillä pecorino-juustoa?".

Katso resepti: Avokadopasta à la Alexander Gullichsen

Avokadopastan alkuperäinen resepti löytyy Hanna Gullichsenin Chicling-blogista. Reseptin löytää myös kaksikon Safkaa-keittokirjasta.

Petra Kiiski/MTV3

Lisää aiheesta:

Poltatko tällaisia kynttilöitä? "Kannattaa välttää"Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!Toyota kutsuu Suomessa yli 1 250 autoa tarkastukseenVerkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia verojaKozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:15
    Sisäilma

    Poltatko tällaisia kynttilöitä? "Kannattaa välttää"

  • 17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • 14:11
    Toyota

    Toyota kutsuu Suomessa yli 1 250 autoa tarkastukseen

  • 14:05
    Ilmiöt

    Verkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?

  • 13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja