Tästä ei vauhtia puutu! Kaverukset hurahtivat vuosia sitten kilpa-ajoon ruohonleikkureilla – MTV Uutiset tutustui lajin Suomessa perustaneen talliin

5:27
MTV Uutisten toimittaja haastoi hallitsevan Suomen mestarin kisaan – katso videolta, miten taistelussa kävi!

Suomessa ruohonleikkureilla on ajettu kilpaa jo viitenätoista vuonna. Erikoiseen harrastukseen hurahti vuosia sitten Patrik Lindahl. MTV Uutiset Live pääsi tutustumaan lajin perustajan talliin, josta löytyi myös hallitseva Suomen mestari Kimmo Merikanto. 

Porvoolainen Patrik Lindahlin, 48, New Team Racing -tiimi on pioneereja viritettyjen päältäajettavien ruohonleikkureiden SM-kisoissa. SM-sarja on nimeltään Leikkureiden LeMans. Kisat vaativat kovaa kestävyyttä, sillä niissä ajetaan kolme tuntia putkeen päältäajettavilla ruohonleikkureilla.

Voittajaksi selviytyy tiimi, joka ajaa kilpailun aikana eniten kierroksia. Kisan aikana voi vaihtaa kuljettajaa ja varikolla voi käydä aina tarvittaessa.

Leikkurit ovat kovalla koetuksella kilpailuissa, eikä sen takia tärkeintä ole nopein leikkuri, vaan kenen kilpapeli on luotettavin ja kestävin. Vaikka nopeus ei olekaan tärkein asian, saadaan leikkurit kulkemaan kovaa. Parhaimmillaan niillä ajetaan jopa yli 80 kilometriä tunnissa. Kilpailuissa ruohonleikkureista on poistettu itse leikkuri osa pois.

Laji on vakavasti otettava moottoriurheilulaji, josta kisataan kansainvälisesti useissa eri maissa.

Pärinää oli saatava

Palataan hetkeksi aikaan, jolloin Suomessa ei ollut vielä ajettu yhtäkään kilpailua ruohonleikkureilla.

Reilu 15 vuotta sitten Patrik Lindahl etsi uutta harrastusta moottoriurheilun parista. Aiemmin hän oli jo toiminut mekaanikon roolissa Formula offroadissa ja kiihdytyskilpailuissa. Nyt kuitenkin etsinnässä oli joku halvempi harrastus.

– Formula offroad ja kiihdytyskilpailut ovat semmoisia lajeja, joihin kenelläkään normaalilla ihmisellä ei ole ikinä varaa, sanoo Lindahl.

Entäs ruohonleikkurit? Lindahl kysyi moottoriurheilun parissa tutuiksi tulleilta ihmisiltä, että olisiko heillä kiinnostusta lähteä kilpailemaan päältäajettavilla ruohonleikkureilla. 

– Saimme ensimmäiseen kisaan 15 leikkuria mukaan, ja into vaikutti kovalta. Näitä hölmöjä moottoriurheilun tyyppejä löytyy. Kaikilla on vähän sama ongelma, että raha on vähän tiukassa, naurahtaa Lindahl.

Ensimmäisten kilpailujen jälkeen miestä ei ole saanut enää irti leikkurin ratista.

Siitä sai alkunsa Suomessa Leikkureiden LeMans. Laji on saanut alkunsa Englannissa 1970-luvulla, mutta Suomessa lajista ei oltu kilpailtu ennen Lindahlin perustamia kisoja.

Katso video: Mikä ihme on ruohonleikkuriralli? MTV Uutiset Live vieraili ruohonleikkuritallilla ja hyppäsi menopelin kyytiin. 

Viimeiset viisitoista vuotta Lindahl onkin ollut aktiivisesti järjestämässä lajiin liittyviä tapahtumia ja kilpailuja. Harrastuksen lomassa mukaan on tarttunut myös uusia ystäviä. Näistä yksi on kahdeksan vuotta sitten lajiin hurahtanut Kimmo Merikanto, 37.

Kaverin tiimi korkeimmalla korokkeella

Tällä hetkellä lajin hallitseva Suomen mestari on Merikannon Grave Digger -tiimi.

Niin kuin Lindahlilla myös Merikannolla harrastus alkoi päähänpistosta. Kahdeksan vuotta sitten Merikanto istuskeli serkkunsa kanssa saunanlauteilla ja pohdiskeli, mitä seuraavaksi puuhailisi moottoriurheilun parissa.

– Siinä mietittiin, että pakko päästä pärisemään jonnekin. Sitten meillä välähti, että Haarajoella on kahden kuukauden päästä ruohonleikkureilla ajettavat kisat, muistelee Merikanto.

Muutaman viikon päästä Merikannon puhelin pirisi.

– Serkkupoika soitti ja kertoi hommanneensa leikkurin. Sovittiin hänen tuovan sen minun tallilleni, mistä kaikki sitten lähti liikkeelle.

Kisataan myös ulkomailla

Tällä hetkellä lajia harrastaa Suomessa noin 15 eri tallia. Lindahl ja Merikanto kuuluvat eri tiimeihin, mutta ovat silti hyviä kavereita. He ovat kiertäneet monissa eri maissa kisaamassa lajin parissa.

– Olemme parina vuonna käyneet Ranskassa 24 tunnin LeMansissa, jota toivottaisiin myös Suomeen. Sen lisäksi olemme kisanneet Virossa, Saksassa ja Englanissa, sanoo Merikanto.

Parhaimmillaan miehet ovat kiertäneet kahdeksan kisaa yhteen kauteen, mikä oli jo äärirajoilla olemista.

– Siinä on ollut myös tallille hommaa. Kun tulimme kisoista, aloimme yleensä heti etsimään internetistä käytettyä konetta. Kauhealla kiireellä kone kasaan seuraavaan kisaan, sanoo Merikanto.

Lindahlin talli ei ole voittanut Suomen mestaruuksia, mutta Merikannon tallille niitä on kertynyt jo useampiakin.

– Sitten tulimme me mukaan ja se on ollut tämän juhlaa, sanoo Merikanto osoittaen leikkuriaan.

MTV Uutiset vieraili Lindhalin tallilla, missä hallitseva Suomen mestari Merikanto halusi haastaa toimittajamme kisaan.

Katso ylhäällä olevalta videolta, miten haasteessa kävi!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja