Mainos

Tässä se nyt on - iPhone 5 on Applen uusi ylpeys

Teknologiajätti Apple on pitänyt tänään San Franciscossa tiedotustilaisuuden, missä yhtiö julkisti uuden iPhone 5 -älypuhelimensa.

Teknologiasivusto The Verge kertoo liveblogissaan, että paikalle oli kerääntynyt runsaasti väkeä jo ennen tapahtuman alkua.

Tilaisuus käynnistyi Applen toimitusjohtaja Tim Cookin astuttua lavalle. Teknologiasivusto Engadget kertoo, että Cook puhui alkuun Applen myymälöistä. Cook muun muassa totesi, että yhtiöllä on jo 380 myymälää ympäri maailmaa.

Cook kehui myös iPad-tabletkoneen myyntiä. Toimitusjohtajan mukaan Apple on myynyt kaikkiaan 84 miljoonaa iPadia. Cookin mukaan iPadille räätälöityjä sovelluksia on 250 000 kappaletta, kun taas kilpaileville Android-tableteille suunniteltuja ohjelmia on huomattavasti vähemmän.

iPhone 5 julki

Sitten päästiinkin itse asiaan. Cookin jälkeen lavalle astui Applen markkinointipäällikkö Phil Schiller. Hän esitteli odotetusti Applen uudella iOS 6 -mobiilikäyttöjärjestelmällä toimivan iPhone 5 -puhelimen.

Laitteen runko on tehty kokonaan lasista ja alumiinista. Puhelin on 7,6 millimetriä paksu ja 18 prosenttia aiempaa ohuempi. 112 gramman painoisena se on 20 prosenttia aiempaa kevyempi.

Laitteessa on neljän tuuman Retina-näyttö 16:9 kuvasuhteella, ja näytön tarkkuus on 1136 x 640 pikseliä. Schillerin mukaan sovelluksetkin ovat saaneet samalla päivityksiä.

Myös alkuperäiset iPhone-sovellukset toimivat uuden iPhone 5:n korkeammalla näytöllä. Sovellukset keskitetään tällöin näytön keskelle, jolloin ylä- ja alareunoihin jää mustat kaistaleet. Schillerin mukaan uuden iPhonen näytön etuna on, että sovellukset voivat olla nyt suurempia. Hän totesi, että kyseessä on tarkin kännykkänäyttö.

Laitteessa on myös nopeat LTE-yhteydet. Lisäksi iPhone 5 sisältää A6-sirun, jonka kerrotaan olevan kaksi kertaa nopeampi kuin A5-siru. EA:n Rob Murray esitteli laitteen tehoja Real Racing 3 -pelin avulla, ja grafiikkaa hehkutettiin pelikonsolitasoiseksi.

iPhone 5 -mallissa kerrotaan olevan myös aiempaa kestävämpi akku. Videokuvaa voi katsella yhtäjaksoisesti kymmenen tunnin ajan.

Kamera, jolla voi ottaa panoraamakuvia

Laitteen takana on kahdeksan megapikselin kamera safiirilasilla varustettuna. Kameran erikoisuutena on panoraama-ominaisuus, jolla voi ottaa erittäin leveitä panoraamakuvia. Tällöin kamera yhdistelee ohjelmallisesti eri kuvia saumattomasti keskenään.

Schiller esitteli kameralla otettua panoraama, joka oli kokonaiskooltaan huimat 28 megapikseliä.

Kameralla voi nauhoittaa 1080p-videoita. Laitteen etukameralla voi puolestaan nauhoittaa 720p-tarkkuuden videota

Laitteessa on kolme mikrofonia: yksi alhaalla, yksi edessä ja yksi takana. Ennakko-odotusten mukaisesti laitteessa on myös aiempaa pienempi latausliitäntä.

Tilaisuudessa esiteltiin myös Applen uutta Passbook-sovellusta, jonka avulla käyttäjä voi tallentaa puhelimeensa elokuvalippuja ja vaikkapa maihinnousukortin matkalle lähdettäessä. Myös Siri-ääniapurin toimintoja on kehitetty eteenpäin.

iPhone 5 on saatavilla mustana ja valkoisena. Laitteen ennakkotilauksia aletaan ottaa Yhdysvalloissa vastaan ylihuomenna, ja toimitukset alkavat 21. syyskuuta. Suomeen laite on odotettavissa viikkoa myöhemmin, eli tämän kuun 28. päivä.

TeknologiasivustoEngadget kertoo, että kytkysopimuksella laite maksaa Yhdysvalloissa 199 dollaria (16Gt-versio), 299 dollaria (32Gt-versio) ja 399 dollaria (64Gt-versio).

Uuden iOS 6 -käyttöjärjestelmän voi päivittää ilmaiseksi iPhone 4S-, 4- ja 3GS-puhelimiin sekä uuteen iPadiin ja iPad 2 -tablettiin.

Myös muita julkistuksia

Julkistustilaisuudessa esiteltiin myös päivitettyjä iPod-soittimia sekä iTunes-ohjelman päivitystä. Lisäksi yhtiö esitteli uudet EarPod-kuulokkeet. Applen mukaan kuulokkeiden kehitystyöhön kului kolme vuotta aikaa.

Tilaisuuden kiistaton tähti oli kuitenkin iPhone 5.

Hitti vai huti? Voit kommentoida julkistusta alla olevaan kommenttiosioon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.