Tässä ovat maailman vanhimmat valtionpäämiehet

Eläkeiän nostaminen on ollut Suomessakin usein puheenaiheena. Seuraavat valtionpäämiehet näyttävät itse työssä jaksamisen mallia, sillä heitä ei eläke houkuta edes yli 80 vuoden iässä.

Nämä johtajat jatkavat yhä virassaan, vaikka eläkeikä onkin jo reippaasti ylitetty.

Sir Cuthbert Sebastian

Sir Cuthbert Sebastian on pienen karibialaisen saarivaltion Saint Kitts ja Nevisin kenraalikuvernööri. Hänellä on ikää jo 90 vuotta, mutta hän pystyy edelleen toimimaan virassaan. Sir Cuthbert Sebastian on kouluttautunut kirurgiksi, mutta hän on toiminut kenraalikuvernöörinä jo vuodesta 1996.

Shimon Peres

Shimon Peres on israelilainen poliitikko, joka syntyi Puolassa vuonna 1923. Nykyisin Israelin presidenttinä toimiva Peres on yltänyt 89 vuoden ikään. Peres on toiminut myös muun muassa maansa pääministerinä ja ulkoministerinä. Peres sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1994 yhdessä palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin ja silloisen Israelin pääministerin Yizhak Rabinin kanssa.

Robert Mugabe

Robert Mugabe on syntynyt vuonna 1924. Hän on toiminut Zimbabwen hallituksen pääministerinä vuosina 1980–1987, jonka jälkeen aloitti maan presidenttinä. Vuoden 2008 vaalit olivat todellinen uhka itsevaltaisesti hallinneen Mugaben uralle.Opposition ehdokas Morgan Tsvangirai luopui lopulta ennen toista kierrosta presidenttiehdokkuudestaan, mutta hän onnistui nousemaan pääministeriksi. Tänä päivänä Mugabella on ikää 88 vuotta.

Abdullah

Abdullah ibn Abdilaziz Al Sa’ud (1924) peri velipuolensa kuoltua Saudi-Arabian kuninkaan kruunun vuonna 2005. Abdullahilla on nyt ikää 88 vuotta.

Girma Wolde-Giorgis

87-vuotias Etiopian presidentti Girma Wolde-Giorgis syntyi vuonna 1924 ja hänet valittiin maansa presidentiksi vuonna 2001. Etiopiassa presidentillä on vain vähän valtaa ja virka on lähinnä symbolinen.

Giorgio Napolitano

Italian presidentti Giorgio Napolitano on jo yltänyt 87 vuoden ikään. Hänen virkakautensa alkoi toukokuussa 2006. Napolitanon edeltäjä oli reilu puolivuotta aiemmin nimittänyt hänet elinikäiseksi senaattoriksi.

Kuningatar Elizabeth II

Iso-Britannian kuningattarella on ikää jo kunnioitettavat 86 vuotta. Hän on toiminut maansa kuningattarena jo vuodesta 1952. Brittiläisen kruununperimyslain mukaan hänen seuraajansa tulee olemaan hänen vanhin poika Walesin prinssi Charles, tai seuraavana vaihtoehtona tämän poika prinssi William.

Paavi Benedictus XVI

Paavi Benedictus XVI, eli syntymänimeltään Joseph Alois Ratzinger, syntyi Saksassa vuonna 1927. Vatikaanin luetteloiden mukaan hänestä tuli 265. paavi vuonna 2005 78 vuoden iässä, edeltäjänsä Paavi Johannes Paavali II:n kuoltua. Samalla hän on vanhin paaviksi valittu sitten vuoden 1730. Nykyisin Benedictus XVI:lla on ikää 85 vuotta.

Abdul Halim of Kedah

84-vuotias Abdul Halim of Kedah toimii Malesian päämiehenä.

Bhumibol Adulyade

Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyade on saavuttanut 84 vuoden iän. Hän on Chakri-dynastian yhdeksäs kuningas käyttäen hallitsijanimeä Rama IX. Bhumibol peri kruunun hämärissä olosuhteissa kuolleelta veljeltään vuonna 1946, ollen näin maailman nykyisistä monarkeista pisimpään virassaan. Hallitsija menetti oikean silmänsä auto-onnettomuudessa jo pari vuotta virkaanastumisen jälkeen, jonka jälkeen hän on käyttänyt silmäproteesia. Virallisesti Bhumibol on kuitenkin kruunattu vasta vuonna 1950.

Lähde: Wikipedia.org

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja