Näin yhteiskunta hyötyy vanhuksista

Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja muistuttaa, että vanhat ihmiset eivät ole pelkkä menoerä.

– Keskustelu vanhoista ihmisistä kulkee aina heistä aiheutuviin menoihin – siihen, kuinka ihmeessä tulevaisuudessa pärjätään, kun vanhusten määrä lisääntyy ja hoivan tarve kasvaa. Tosi asiassa vanhukset tekevät myös suurta työpanosta, Aulikki Kananoja sanoo.

Tämä työpanos näkyy kodeissa.

– Esimerkiksi isovanhemmat hoitavat lastenlapsia ja auttavat lastensa perheitä taloudellisesti. Jotkut vanhat ihmiset hoitavat myös vielä iäkkäämpiä vanhempiaan – jopa ilman omaishoidon tukea.

Musiikkitalo kansoitettu eläkeläisillä

Kananoja sanoo, että iäkkäät ihmiset ylläpitävät myös kulttuuria.

– Ikääntyvät ihmiset käyvät paljon konserteissa ja teatterissa. Esimerkiksi Musiikkitalon yleisö on hyvin kansoitettu etenkin naiseläkeläisillä.

– Eläkeläiset ovat nykyään myös vauraampia kuin ennen. He käyttävät palveluja, matkustavat ja kuluttavat rahaa yhteiskunnan hyväksi, Kananoja sanoo.

Perspektiiviä ja pitkää muistia

Kananoja tuo esille myös abstraktimman asian, jossa vanhukset ansioituvat: kulttuurin siirtämisen.

– Yhteiskuntamme muuttuu hirveän nopeasti. Ilman pitkää muistia ja historiaa näkevää perspektiiviä muutos vie helposti mukanaan niin, että jotain arvokasta katoaa.

Kananoja toivoo, että iäkkäiden ihmisten elämänkokemusta osattaisiin hyödyntää.

– Vielä siihen ei ihan ylletä. Kaikki tuntuvat pelkäävän, että jos vanhat ihmiset pääsevät "liikaa" vaikuttamaan, se johtaa pysähtyneisyyteen. Mutta eihän siitä ole kysymys. Muutoksen vastapainoksi tarvitaan myös pitkää muistia.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat