Mainos

Tässä oppaasi joulunpyhien poikkeusaikatauluihin

Kaupat sulkevat ovensa ja julkinen liikenne alkaa harventua jouluaattona puoliltapäivin, kun Suomen Turussa julistetaan joulurauha.

Joululahjoja ja viime hetken herkkuja joulupöytään voi ostaa kaupoista vielä viikonloppuna ja maanantaina aattona kello 7–12. Jos joulupöytään haluaa viiniä, on syytä toimia ajoissa. Alkot laittavat ovet säppiin lauantaina 22. joulukuuta kello 18 ja avaavat seuraavan kerran vasta torstaina 27. joulukuuta.

Kaupat ovat pääosin kiinni joulupäivänä. Tapaninpäivänä pienet kaupat (pinta-ala alle 400 neliömetriä) saavat olla auki neljä tuntia aamukahdeksan ja iltakuuden välillä.

Nämäkään aukiolorajoitteet eivät kuitenkaan koske kioskeja, huoltoasemia tai haja-asutusalueiden pikkukauppoja. Esimerkiksi ABC-asemat palvelevat vuorokauden ympäri ja useat Siwat ovat auki joulupäivänäkin.

Pankit kiinni lähes viikon

Joulupyhien ajoittuessa maanantain ja keskiviikon väliin pitävät pankit ovensa suljettuina lähes viikon. Pankkeihin pääsee vielä perjantaina 21. joulukuuta ja seuraavan kerran torstaina 27. joulukuuta. Valuutanvaihtopisteitä saattaa olla auki myös joulunpyhinä lentokentillä ja satamissa.

Postin myymälät palvelevat aatonaattona sunnuntaina kello 12–16, Helsingin pääposti jo aamukymmenestä alkaen. Jouluaattona, -päivänä ja tapaninpäivänä postin myymälät ovat kiinni lukuun ottamatta Helsingin pääpostia, joka on avoinna jouluaaton puoleenpäivään asti.

Menoliikenne kiivaimmillaan perjantaina

Joulun menoliikenteen odotetaan olevan vilkkaimmillaan perjantaina ja lauantaina niin raiteilla kuin maanteilläkin. Helsingistä muualle Suomeen kulkee raiteilla vilkkaimpina päivinä yli 50 000 matkustajaa.

Junavuorot etenkin pohjoiseen on myyty loppuun, vaikka yöjunien määrää ja päiväjunien vaunumäärää on lisätty.

Aatonaattona kaukojunat kulkevat sunnuntain aikatauluissa, mutta liikenteessä on myös ylimääräisiä yöjunia pohjoiseen.

Jouluaattona junaliikenne alkaa hiljentyä puolilta päivin ja pysähtyy noin kello 18:aan mennessä kokonaan. Joulupäivänä liikenne alkaa hiljalleen kello 10 alkaen. Tapaninpäivänä junat kulkevat sunnuntaiaikataulussa.

Suosituimmat paluupäivät etelään ovat tapaninpäivä ja lauantai 29. joulukuuta.

Junaliikenteen pyhäaikataulut voi tarkastaa VR:n nettisivuilta ja linja-autoliikenteen muutokset osoitteesta www.matkahuolto.fi tai puhelimitse Matkahuollon asiakaspalvelunumerosta 0200 4000. Osa linja-autovuoroista jää pyhinä kokonaan ajamatta.

Liput kannattaa jo ostaa, sillä lipunmyynti ruuhkautuu joulunaluspäivinä.

Julkinen liikenne seisahtuu aattoillaksi

Helsingin paikallisliikenne kulkee jouluaattona lauantaiaikataulujen mukaan, mutta päättyy noin kello 15:een mennessä. Lähijunien liikenne on harvennettua ja päättyy noin kello 17.30. Hautausmaille on aattona tarjolla lisäliikennettä.

Suomenlinnan lautta ajaa aattona lauantaiaikataulujen ja joulupäivänä sunnuntaiaikataulujen mukaan.

Joulupäivänä liikennöinti alkaa sunnuntaiaikataulussa noin kello 11 Helsingin sisäisessä liikenteessä. Seudun muussa bussiliikenteessä liikennöidään vain osaa linjoista sunnuntaiaikataulujen mukaan.

Lähijunat ajavat joulupäivän aamuna normaalia sunnuntaita harvemmin noin kello 11 asti, minkä jälkeen junat kulkevat sunnuntaiaikataulujen mukaisesti.

Tapaninpäivänä Helsingin seudulla on sunnuntailiikenne.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.