Tässä on Vuoden urheilija tyrmäävällä äänivyöryllä! Yllätysmenestyjä korkealla MTV Urheilun listauksessa

NBA-koripallotähti Lauri Markkanen nousi ylivoimaisesti Vuoden urheilijaksi 2023 MTV:n urheilutoimituksen sisäisessä äänestyksessä. 

Lauri Markkanen siirtohuhuista MTV Urheilulle: "Päivä kerrallaan" 1:09
Huippuotteet ovat nostaneet Lauri Markkasen myös NBA-siirtohuhuihin – näin hän kommentoi asiaa MTV Urheilulle joulun alla. 

Äänestykseen osallistui 11 urheilutoimituksen jäsentä. Utah Jazzissa huiman NBA-kauden pelannut ja Susijengiä MM-kisoissa johtanut Markkanen oli ykkönen kaikkien papereissa. 

Lauri Markkanen valittiin koripallon NBA:n tähdistöotteluun, ja vieläpä avausviisikon pelaajana. Lisäksi hänet palkittiin NBA:n vuoden kehittyneimpänä pelaajana. Molemmat saavutukset ovat suomalaisurheilijalle ainutlaatuisia, ja voi jopa olla ettei Markkasen jälkeen moiseen yllä kukaan muu suomalainen. Koripalloilu on niin kilpailtu urheilumuoto, ettei Markkasen henkilökohtaisia saavutuksia voi sivuuttaa Vuoden urheilijan valinnassa, toimituspäällikkö Teemu Niikko perustelee.

Lauri Markkasen saavutukset lajissaan ovat edelleen valtaosalle suomalaisista myös toimittajista vaikeita ymmärtää. Pelkästään hänen viime kauden tilastonsa ovat jotain täysin poikkeuksellista suomalaisen urheilun historiassa. Siihen päälle NBA:n kehittyneimmän pelaajan palkinto sekä valinta tähdistöotteluun nostavat hänet selkeällä erolla Vuoden urheilijaksi, Kasperi Kunnas linjaa. 

Markkasen takana äänestyksen muut TOP5-sijat jakautuivat huomattavasti tasaisemmin (taulukko alla).

SijoitusUrheilijaLaji1. sijat2. sijat3. sijat4. sijat5. sijatYhteispisteet
1.Lauri Markkanenkoripallo11----55
2Wilma Murtoyleisurheilu-541135
3.Kalle Rovanperäralli-52-228
4.Martti Puumalainenjudo--14415
5.Sami Välimäkigolf--22111
6.Lukas Hradeckyjalkapallo-111110
7.Kerttu Niskanenmaastohiihto--11-5
8.Reetta Hurskeyleisurheilu---215
9. Mikko Rantanenjääkiekko----11

Pisteytys: 1. sijasta 5 pistettä, 2. sijasta 4 pistettä ja niin edelleen. Tasapisteissä paras sijoitus ja niiden määrä ratkaisevat.  

Toiseksi Markkasen jälkeen kohosi seiväshypyn MM-pronssimitalisti ja EM-hallimestariWilma Murto

– Wilma Murron EM-kulta vuonna 2022 turrutti sinivalkoista urheiluyleisöä siinä määrin paljon, ettei maailmanmestaruuskilpailujen pronssimitali enää samoissa määrin maata koskettanut. Onkin syytä kerrata tosiasiat: mitali yleisurheilun MM-kisoista oli suomalaisittain vasta neljäs 2000-luvulla ja alleviivasi Murron perustason vakiintumista maailman parhaiden seiväshyppääjien luokkaan, Anssi Shemeikka perustelee. 

Wilma Murto juhli MM-pronssia kakkukahveilla – Tero Pitkämäen lähettämä nokkela viesti lämmitti erityisesti 2:01
Wilma Murto jatkoi menestyskulkuaan MM-pronssilla – Tero Pitkämäen lähettämä nokkela viesti lämmitti erityisesti.

– Marssi kohti toista maailmanmestaruutta oli vastaansanomatonta painelua. Ei ole itse syyllinen siihen, ettei kilpailu huipulla ole takavuosien luokkaa, mutta on osin tehnyt dominanssillaan lajin jatkuvasta jumputtamisesta jopa itselleen tylsää, Tuomas Hämäläinen taustoitti Rovanperän äänestämistä. 

Kalle Rovanperä tekee mitä haluaa: "Jos mä haluun ajaa pohjat, mä ajan pohjat" 1:20
Tuplamaailmanmestari Kalle Rovanperän ylivoima oli hurjimillaan Viron MM-rallissa viime kesänä. Siellä suomalaistähti pamautti legendaarisen kommentin erikoiskokeen maalissa. 

Martti Puumalainen voi hyvinkin olla ääniä saaneiden joukossa tuntemattomin nimi suurelle yleisölle, mutta noin 130 kilon ottelupainossa judotatamilla paahtava "Mara-sonni" on noussut otteillaan Pariisin olympialaisten mitalitoivoksi.  

Judo on kansainvälisesti erittäin kilpailtu laji, joten Euroopan mestaruus sekä Masters-kisan voitto nostavat Puumalaisen yhdeksi lajin kovimmista nimistä. Todella kovat saavutukset, Eren Gürler kehuu. 

Judoka Martti Puumalaisen uskomaton päivä toi kisavoiton ja käytännössä olympiapaikan Pariisiin – "Hetkessä elämisellä tehdään tulosta" 1:56
Judoka Martti Puumalaisen uskomaton päivä toi kisavoiton ja käytännössä olympiapaikan Pariisiin – "Hetkessä elämisellä tehdään tulosta."

MTV:n urheilutoimituksen äänestämän kärkiviisikon täydensi ensimmäisenä suomalaisena golfin PGA-kiertueelle yltänyt Sami Välimäki tiukasti ennen jalkapallon Bundesliigan huippumaalivahtia, Leverkusenin Lukas Hradeckya

Ääniä saivat myös maastohiihdon maailmancupissa kokonaiskisan kolmostilan ja normaalimatkojen cupin voiton ottanut Kerttu Niskanen, 60 metrin aitajuoksun EM-hallikultaa saavuttanut Reetta Hurske sekä jääkiekon NHL:ssä sadan tehopisteen rajaan kolmantena suomalaisena yltänyt Mikko Rantanen.   

Vuoden urheilija 2023 palkitaan Urheilugaalassa 11. tammikuuta. Valinnasta vastaa Urheilutoimittajain liitto.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat