Tässä on uusi QWERTY-liukunäppäimistöllä varustettu Android-puhelin – tutustuimme F(x)tec-uutuuteen, jota inspiroivat Nokian legendaariset puhelinmallit

Lontoossa päämajaansa pitävä uusi tulokas F(x)tec on esitellyt ensimmäisen älypuhelimensa, liukurakenteen myötä paljastuvalla QWERTY-näppäimistöllä varustetun Pro1:n. Pääsimme tutustumaan puhelimeen Mobile World Congress -messujen yhteydessä Barcelonassa julkistuksen alla.

F(x)tec on jatkoa aiemmalle Livermorium-yritykselle, joka kehitti Motorola-älypuhelimiin joukkorahoituksella myytyä QWERTY-lisänäppäimistöä. Siitä ei tullut menestystä, mutta nyt F(x)tecin ensimmäinen tuote, Pro1-älypuhelin, vaikuttaa lupaavalta uutuudelta.

Pro1:n ennakkomyynti alkaa F(x)tecin omilla verkkosivuilla. Puhelimen hinta on 649 euroa, ja toimitusten luvataan alkavan heinäkuussa 2019. Ennakkomyynnissä ei ole kyse varsinaisesta joukkorahoituksesta, sillä F(x)tec aikoo veloittaa tehdyt tilaukset vasta lähempänä toimituksia.

Pro1 on varustettu liukumekanismilla, joka muistuttaa rakenteeltaan muutamia Nokian vanhoja näppäimistöpuhelinmalleja. Puhelimen design-työssä töitä onkin paiskinut myös samoja osaajia, jotka Nokialla olivat kehittämässä malleja, kuten Nokia N97, Nokia E7 ja Nokia N950.

Liukurakenne avaa näytön 155 asteen kulmaan ja paljastaa viisirivisen, 64 näppäimellä varustetun QWERTY-näppäimistön.

Vaikka kokeiltavanamme oli vasta prototyyppiversio laitteesta, toimi sen liukumekanismi jo yllättävän näppärästi. Liukurakenteen avautumista ja sulkemista säestää jämäkkä ääni paikalleen naksahtaessa. Prototyypissä kahdesta osasta päällimmäinen näyttöosa heilui vielä hieman laite suljettuna, mutta tämän pitäisi korjaantua valmiisiin tuotteisiin siirryttäessä.

Pro1:n näppäimistön tarjoama kirjoitustuntuma on pikaisella kokeilulla melko onnistunut. Näppäimistö on varustettu taustavalaistuksella. Lokalisoidun näppäimistöversion tulo on mahdollista, mutta aluksi F(x)tec Pro1:ta odotetaan markkinoilla kansainvälisellä näppäimistöasettelulla jossa ääkköset ovat näppäinten lisävalintoja.

Pro1:stä löytyy sormenjälkilukija oikealta kyljeltä. Laitteessa on myös stereokaiuttimet. Muita tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia F(x)tec Pro1:ssä ovat 5,99 tuuman AMOLED-näyttö, 12 megapikselin päätakakamera Sony IMX363 -kennolla ja 5 megapikselin apukamera, 8 megapikselin etukamera sekä 3 200 milliampeeritunnin akku pikalataustuella.

Tekniikan osalta järjestelmäpiiri on puhelimen heikko kohta, sillä se alkaa olla jo hieman vanha, vuoden 2017 huippupuhelimissa jo nähty Qualcommin Snapdragon 835. Verrattuna uudempiin keskiluokan järjestelmäpiireihin tarjoaa myös Snapdragon 835 kuitenkin edelleen kohtuullista suorituskykyä. RAM-käyttömuistia Pro1:ssä on 6 gigatavua ja muistikortilla laajennettavissa olevaa tallennusmuistia 128 gigatavua.

Ohjelmistona Pro1:ssä on Android 9 Pie -käyttöjärjestelmä, joka on pitkälti puhdas vakioversio. F(x)tec itse on kuitenkin kehittänyt Androidin kotinäkymää mukautumaan fiksummin vaaka-asentoon, minkä lisäksi Pro1 sisältää samoin vaaka-asentoiseen laajakuvatilaan optimoidut omat sähköposti- ja kalenterisovelluksensa.

F(x)tec tukee myös suomalaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmän tuomista laitteelle. F(x)tec kertoo tarjonneensa apua ja esimerkiksi kehityslaitteen itsenäisille yhteisön jäsenille, jotka työstävät käyttöjärjestelmän tukea.

Kilpailijoita Pro1:lle ovat esimerkiksi Planet Computersin Gemini ja Cosmo Communicator -laitteet, mutta ne ovat enemmän pieniä taskuun mahtuvia tietokoneita puhelinominaisuuksilla, kun taas F(x)tec Pro1 on ensisijaisesti älypuhelin, josta löytyy näppäimistö lisänä tarvittaessa käytettäväksi.

Vaikeimmaksi asiaksi Pro1:n kehittämisessä F(x)tecin taholta mainittiin laitteen rakenteen pitäminen ohuena. Pro1 on 13,98 millimetriä paksu, eli selvästi tavanomaisia nykyisiä ohuita älypuhelimia paksumpi. Omissa käsissä ja taskussa laite ei kuitenkaan varsinaisesti tunnu suurelta. Osaltaan tässä varmasti auttaa mukavan pyöreälinjainen muotoilu. Puhelin on päärakenteeltaan, ja esimerkiksi takaa, alumiinia mutta sisältää lisäksi keskirungossaan magnesiumia.

Pro1:ssä käytetyn kaltaista saranaratkaisua ei ole saatavilla valmiina komponenttina, vaan F(x)tecin on pitänyt kehittää sellainen itse.

F(x)tec perustettiin varhain viime vuonna. Perustajien mukaan yritys on toistaiseksi heidän rahoittamansa eikä uusia sijoittajia tarvita Pro1:n markkinoille tuomiseksi. Yrityksen laajempana tarkoituksena on tuoda markkinoille takaisin ja parantaa nykyisistä älypuhelimista ja muista laitteista puuttuvia ominaisuuksia. Ensimmäisenä esimerkkinä tästä Pro1 tarjoaa pian modernin älypuhelimen fyysisellä näppäimistöllä kaikille niille, jotka sellaisen puuttumista markkinoilta ovat kaivanneet.

F(x)tec Pro1:n tekniset tiedot

 • Liukurakenne
 • 5,99 tuuman sivuille kaartuva AMOLED-näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä, Gorilla Glass 3 -lasi
 • Viisirivinen ja 64-näppäiminen taustavalaistu QWERTY-näppäimistö
 • RGB LED -ilmoitusvalo
 • Sormenjälkilukija oikealla kyljellä
 • Stereokaiuttimet
 • Kaksoiskamera takana kaksisävyisellä LED-kuvausvalolla ja jopa 4K-videokuvauksella (30 fps)
  • 12 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera Sony IMX363 -kennolla, 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla
  • 5 megapikselin kiinteätarkenteinen syvyysapukamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
 • 8 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
 • Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri
 • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4)
 • 128 sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (tuki muun muassa Suomen taajuuksille 1, 3, 7, 20, 28)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • GPS-paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi (magnetometri) / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
 • USB-C ja 3,5 mm -liitännät
 • 3 200 milliampeeritunnin akku (puheaika 10 tuntia, valmiusaika 20 päivää)
 • Pikalataus (Quick Charge 3.0)
 • Mitat 154 x 73,6 x 13,98 millimetriä
 • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja