Tässä on Suomen kuumin valmentajakaksikko juuri nyt — jäätävä määrä uhrauksia vei ystävykset Euroopan huipulle: "Harva näihin töihin pääsee"

Pitkään maailmaa kiertäneille ystävyksille Jyri Niemiselle ja Jarkko Tuomistolle alkukesä oli erityisen jännittävää aikaa. Lopulta jalkapallomaalivahteja valmentava kaksikko sai peräjälkeen huippupestit: Tuomisto ranskalaisjätti OGC Nicesta ja Nieminen Hollannin mestari Feyenoordista.

Tuomiston sopimus nizzalaisseuran kanssa julkistettiin viime viikon maanantaina. Hänen odotetaan työskentelevän seurassa muun muassa Tanskan maajoukkueen ykköstorjujan Kasper Schmeichelin kanssa.

Vain kolme päivää myöhemmin varmistui, että Tuomistolle jo yli vuosikymmenen takaa Hongasta tuttu Nieminen aloittaa välittömästi uusissa ympyröissä rotterdamilaisessa Feyenoordissa. Paikka Mestarien liigaan selviytyneessä suurseurassa on hänelle unelmien täyttymys.

– Kyllä tämä merkitsee minulle kaikkea, Nieminen kertoo MTV Urheilulle oltuaan ensimmäiset päivät uusilla kulmillaan.

– Vaikka olen ollut hyvissä duuneissa ja elänyt hyvää elämää sekä kentällä että sen ulkopuolella, niin kyllähän Euroopan kentät ovat olleet minun tavoitteeni. Tämä on kymmenes vuoteni ulkomailla ja nyt se toteutui. Enkä pitänyt mitenkään itsestään selvänä, että se toteutuisi nytkään, hän jatkaa.

Kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun Nieminen ja Tuomisto liikkuivat uusiin kuvioihin samanaikaisesti. Qatarissa he työskentelivät yhtä aikaa maan jalkapalloliitolle, kunnes kummallekin tarjoutui kiinnostava pesti muualta vuonna 2018.

He joutuivat toinen toisensa perään kertomaan asiasta pomolleen. Nieminen lähti ensimmäiselle visiitilleen Yhdysvaltoihin, Tuomisto Ecuadoriin. Uudet maisemat ovat senkin jälkeen kutsuneet aina – eri suunnissa, mutta aina sattumalta samanaikaisesti.

– Kun aloimme jutella puhelimessa toinen toisillemme, että ehkä tällaista voisi olla tapahtumassa, niin toisella oli tismalleen sama tilanne. Siinähän saa aivan ylivertaisen tuen ystävältä ja kollegalta, Nieminen sanoo.

– Meidän yhteinen lähipiirimme oli yhtä lailla jännityksissä minun kuin Jarkon asioiden etenemisestä. Mehän olemme asuneetkin yhdessä Qatarissa. Olemme olleet Hongassa aikoinaan yhdessä. Silti olemme saaneet kaikki duunimme ihan eri reittejä.

Harvan kohdalla unelmat täyttyvät

Nieminen, 35, valmensi MLS:ssä ensin puolitoista vuotta San Jose Earthquakesin maalivahteja. Uteliaana luonteena hän tarttui jo seuraavana vuonna paikkaan eteläafrikkalaisessa Orlando Piratesissa, kunnes tammikuussa 2021 tie vei takaisin Yhdysvaltoihin New York Red Bullin valmennustiimiin.

47-vuotiaan Tuomiston ansioluetteloon kirjattiin Ecuadorin jälkeen piipahdus Romanian pääsarjassa ennen siirtoa turkkilaiseen Fatih Karagümrükiin. Sieltä hän löi hynttyyt yhteen maanosan kuumimpiin valmentajanimiin lukeutuvan Francesco Fariolin kanssa, seuraten häntä myös Alanyasporiin joulukuussa 2021. Kun italialaisvalmentaja sai paikan Nizzasta, Tuomistonkin siirto alkoi olla lähellä.

– Siihen sisältyy aina paljon odotusta ja epävarmuutta. Sitten kun se ratkeaa, niin syntyy aina sellainen hetkellinen onnen tunne. Nyt on ensimmäinen viikko takana ja on ollut hienoa. Olen nauttinut siitä, miten arki on lähtenyt käyntiin, Tuomisto kertoo ensimmäisen vapaapäivänsä tunnelmista tiukkarytmisen vuoristoleirin jälkeen.

Paikka eurooppalaisista suurseuroista on ollut kummallakin selkeänä tähtäimessä, mutta lopulta eletty elämä noudattelee täysin hyvääkään suunniteltua.

– Muistan yhden pimeän talvi-illan vuodelta 2006, kun päätin, että nyt mä lähden tekemään tätä tosissani. Laitetaan kaikki likoon ja katsotaan mihin se riittää, Tuomisto taustoittaa.

– Matkaa ei pysty ennalta määrittämään. Jokaisen on löydettävä oma tiensä ja hyväksyttävä se, että harva näihin töihin pääsee. Ulkomailla valmentaminen vaatii aina omat juttunsa, eikä se aina liity siihen, että kuka on paras valmentaja.

Miten erottua suomalaisena valmentajana?

Tuomiston ja Niemisen lisäksi ulkomailla työskentelee vain kolme muuta suomalaista maalivahtivalmentajaa. Hongasta vastaavasti lähtöisin oleva Tuomas Peltonen valmentaa Qatarissa, Veikkausliigassa aikoinaan torjunut Jani Viander Valioliiga-seura Brentfordissa ja nuori Ville Hulkkonen virolaisessa Nõmme Kaljussa.

– Kontaktit ovat lähtökohta. Sen jälkeen tulee kysymys, että kuinka pitkälle olet valmis tekemään omia uhrauksia niiden tekemiseksi? Oletko valmis matkaamaan Euroopan halki reppu selässä ja maksamaan itse junalippusi tavataksesi ihmisiä kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Se voi viedä eteenpäin, riippuen toki myös sinusta itsestä ja ulkopuolisista tekijöistä, Tuomisto jatkaa.

– Toivottavasti Suomesta nousee entistä enemmän maalivahtivalmentajia jatkossa ulkomaille. Kaikilla ei kuitenkaan ole, eikä pidäkään olla, tavoitetta suunnata ulkomaille. Se on erilainen polku, kun olla vain hyvä maalivahtivalmentaja. Emme tarjoa samaa asiaa. 

Yksi tapa erottua on ollut omaksua kussakin maassa paikallinen kieli mahdollisimman hyvin. Espanjan kielen taitamisesta ei ainakaan ollut haittaa Ecuadorissa.

– Jos pystyn siellä hoitamaan työni paremmin, antaa se etulyöntiaseman johonkin sellaiseen, joka ei viitsinyt opetella uutta kieltä. Sekin on taitoa, että osaa sopeutua nopeasti uuteen ympäristöön.

Pitkän tien jälkeen kumpaakaan tuskin enää pidetään ensisijaisesti suomalaisena futisvalmentajana. Silti verkostoitumisen tarve on pienemmistä ympyröistä tuleville erilainen.

– Jos ajatellaan, että paljonko esimerkiksi espanjalaisia valmentajia tai urheilujohtajia on maailmalla, niin heillä on luontainen kontakti oman maalaisiinsa, joiden kautta he voivat saada työpaikan, Nieminen tiivistää.

– Toinen seikka on se, että jos hyvää uraa ulkomailla tekevät valmentajat olisivat jäämässä ilman duunia, heillä on aina kotiinpaluun mahdollisuus. Sen olen oivaltanut tässä viime aikoina, että sellaista vaihtoehtoa minulla ei ole ikinä ollut.

Nuorena pelaajana Nieminen teki valinnan, jota monikaan tamperelaispoika ei olisi tehnyt. Hän lähti jatkamaan urapolkuaan Ylivieskaan. Siitä suurempaan mittakaavaan vietynä hyppiminen mantereiden välillä on vain jatkanut samaa ennakkoluulotonta elämänasennetta.

– Kun olen rakentanut uraani, on ollut pakko miettiä, mikä voisi olla minun kilpailuvalttini tai miten voisin olla vertailukelpoinen maalivahtivalmentaja. Ihmisiin ja erilaisiin kulttuureihin tutustuminen ja sopeutuminen kaikkeen on ehkä sellainen.

– Se on ollut hyvin luonnollinen strategia elää, koska olen tosi utelias ihminen sekä haluan kokea paljon uutta ja ymmärtää, mitä tällä maapallolla tapahtuu, Nieminen kuvailee.

Vilpitöntä iloa toisen puolesta

Yhteyttä Jyri Nieminen ja Jarkko Tuomisto ovat pitäneet vähintään viikoittain, joskus jopa päivittäin. Yhteinen tausta on ollut korvaamaton apu.

– Hän on ollut vaikeina hetkinä tukena ja minäkin hänelle. Tällaisina hetkinä, kun meidät signataan jonnekin, tuntee myös vilpitöntä iloa toisen puolesta, Tuomisto sanoo.

– En osaa sanoin kuvailla, kuinka ylpeä ja onnellinen olen Jarkon puolesta, Nieminen hehkuttaa ystävänsä siirtoa Ranskan pääsarjaan.

– Nythän puhutaan toimimisesta aivan absoluuttisella huipulla. Huippusarja ja vielä siinä erittäin kilpailullinen joukkue. En voisi kuvitella hänelle mitään parempaa tällä hetkellä.

Useasti vaihtuvat maisemat vaativat paljon joustoa myös perheenjäseniltä. Niemisen päästyä Rotterdamiin vaimo jäi vielä perheen pienen tyttären kanssa New Yorkiin järjestelemään tavaroita siirrettäväksi Hollantiin matkaavaan rahtilaivaan. Tuomistolla on vaimon ja kahden kissansa kanssa pysyvämpi tukikohta Virossa.

Unelmapaikan avauduttua Euroopan suursarjoista ei ehkä päällimmäisenä ole mielessä, mitä tulevaisuus voi vielä tuoda eteen.

– Tällä hetkellä on tosi vaikeaa ajatella, että mitä muuta se voisi olla. Samanaikaisesti tässä on vielä useampi kymmenen vuotta uraa edessä, että hyvältä näyttää tähän mennessä, Nieminen pohtii.

– Olen tosi, tosi onnellinen siitä, missä olen nyt. Pitää nauttia hetkestä. Liian pitkälle ei kannata lähteä suunnittelemaan, Tuomisto komppaa.

Entä jos seuraavalla kerralla ystävykset sattuvatkin ehdolle samaan pestiin jossain vieläkin isommassa seurassa?

– Olemme puhuneet, ettei olisi hyvä tilanne, jos satumme samaan aikaan työttömiksi Euroopassa. Jalkapallotoiminnan puolesta olemme samankaltaisia valmentajia ja panostamme samalla tavalla eri osa-alueisiin. Eli jos joku haluaa tietynlaisen valmentajan, saattaisi tällainen tilanne tulla eteen. Tiet eivät ole vielä risteytyneet, mitä olemme kyllä yrittäneet välttääkin.

Samassa seurassa työskentely olisi kuitenkin innostusta herättävä mahdollisuus. Monessa Euroopan huippuseurassa on tätä nykyä kaksi maalivahtivalmentajaa, jotka voivat toimia myös apuvalmentajina joukkueen päävalmentajalle.

– Olemme puhuneet siitäkin ja olisihan se mahtava mahdollisuus. Olemme vetäneet treenejä kimpassa ennenkin. Kaukainen ajatus, mutta itselle siinä ei olisi mitään ongelmaa, Tuomisto hymähtää toiveikkaana.

Lue myös:

    Uusimmat