Skandaali MM-kisojen alla – valmentajaa syytetään pelaajiensa hyväksikäytöstä: "Jos hän haluaa seksiä, on sanottava kyllä"

Sambian naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja, jonka on määrä osallistua normaalisti tässä kuussa järjestettäviin naisten MM-kisoihin, on joutunut tutkintaan seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien syytösten vuoksi.

Bruce Mwape nimitettiin tehtäväänsä toukokuussa 2018 ja luotsannut Sambian nyt ensimmäistä kertaa historiassa MM-kisoihin. Valmistavissa ystävyysotteluissa joukkue kaatoi muun muassa maailmanlistan kakkosena olevan Saksan.

Sambian jalkapalloliitto (FAZ) kertoi kuitenkin syyskuussa 2022, että se oli siirtänyt vastaanottamansa syytökset naisten jalkapallomaajoukkueissa tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä kattojärjestö Fifan tutkittavaksi.

Tutkittujen työntekijöiden joukkoon lukeutuu 63-vuotiaan Mwapen lisäksi ainakin alle 17-vuotiaiden valmentaja Kaluba Kangwa.

Englantilaislehti The Guardian tavoitti yhden Sambian pelaajista kertomaan syytöksistä tarkemmin.

– Jos hän [Mwape] haluaa harrastaa seksiä jonkun kanssa, on silloin sanottava kyllä, sanoi pelaaja, joka ei halunnut nimeään julki.

– On normaalia, että valmentaja makaa joukkueemme pelaajien kanssa.

Eräs pelaajia tunteva lähde kertoi puolestaan saaneensa uhkauksia, jotka eivät olleet peräisin Mwapelta itseltään.

– Heitä on uhattu rangaistustoimilla, jos he uskaltavat sanoa mitään tapahtuneesta, lähde sanoi.

– Liitto sulkee silmänsä, koska naiset ovat tehneet hyviä tuloksia. Se on heidän tapansa näyttää yleisölle ja viranomaisille menestystä ja hyvää imagoa. Mutta kulissien takana tilanne on hyvin ruma.

FAZ:n puheenjohtajan Andrew Kamangan mukaan tutkinta ohjattiin poliisille ja Fifalle, jottei Sambian jalkapalloliittoa syytettäisi "puolueellisuudesta".

Mwape ohjasi Guardianin lähettämät kysymykset FAZ:n lehdistötoimistoon, joka ei kuitenkaan halunnut kommentoida asiaa. Fifan tiedottaja kertoi vastaavasti, ettei se voi kommentoida meneillään olevia tutkimuksia.

Lue myös:

    Uusimmat