Mainos

Tarveharkinta poistui tulottomien vähimmäispäivärahasta

Kaikkein pienituloisimpien eräät etuudet muuttuivat huhtikuun alussa.

Sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahaa voi vastaisuudessa saada ilman tarveharkintaa. Vähimmäispäivärahan suuruus on 10,09 euroa ja sitä voi saada, kun työkyvyttömyyttä on kestänyt yhtäjaksoisesti 55 arkipäivää. Kuntoutusrahan vähimmäismäärä on samoin 10,09 euroa. Siinä ei ole 55 päivän odotusaikaa, vaan maksu alkaa 1-10 päivän omavastuuajan jälkeen. Muutokset liittyvät hallituksen ns. köyhyyspakettiin ja niistä hyötyvät kokonaan tulottomat tai hyvin pienituloiset henkilöt.

Tarveharkinnan poistuminen merkitsee mm. sitä, että puolison tulot eivät ole enää esteenä vähimmäispäivärahan saamiselle. Sairausvakuutuksen vähimmäispäiväraha poistettiin vuonna 1996, jonka jälkeen päivärahaa on maksettu vain tiukan tarveharkinnan perusteella.

Kansaneläkelaitoksen vuosi sitten julkistaman tutkimuksen mukaan tarveharkintaista päivärahaa maksettiin vain hyvin pienelle osalle tulottomia. Suuri osa ilman vähimmäispäivärahaa jääneistä selvisi ilman huomattavia ongelmia esimerkiksi puolison tulojen avulla. Osalla tulottomista ja hyvin pienituloisista perusturva heikkeni kuitenkin huomattavasti. Huhtikuun alussa voimaan tulleet muutokset tuovat lisäksi eräitä parannuksia työttömien ja opiskelijoiden sairauspäivärahan perusteisiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.