Mainos

Tanska hyväksyi kohutun lain: Turvapaikanhakijoiden omaisuutta voidaan takavarikoida

Tanskan parlamentti on hyväksynyt paheksutun pakolaislain. Tanskan mukaan uusia lakeja tarvitaan, jotta maahantulijoiden virta rauhoittuisi.

Tyrmistystä ja huomiota on herättänyt erityisesti se, että Tanska aikoo jatkossa kerätä pakolaisten arvoesineet ja käteisen kattaakseen maahantulijoiden kustannukset majoituskeskuksissa.

1:35

Pakolaisilta ollaan viemässä yli 10 000 kruunun (noin 1 340 euroa) käteisvarat ja summan ylittävät arvoesineet. Määräys ei koske vihkisormuksia, kelloja tai muita tunnearvoltaan merkittäviä esineitä.

Oikeistokeskustalainen hallitus pääministeri Lars Lokke Rasmussenin johdolla perustelee uusia lakeja Tanskan maantieteellisellä koolla ja pienellä asukasmäärällä.

Tanskassa on 5,6 miljoonaa asukasta. Viime vuonna maassa tehtiin 21 000 turvapaikkahakemusta

"Maksut vain rikkailta"

Osalle tanskalaisista oikeistokeskusta-hallituksen uudistus arvoesineiden ottamisesta pakolaisilta ei kuulosta sellaisenaan hyvältä. Sen sijaan vauraampien pakolaisten maksuvelvollisuutta kannatetaan.

Eläkkeellä olevan Elin Wiensterdahlin mielestä maksua voi ottaa, jos pakolaisella on siihen varaa.

– Minusta maineemme maailmalla ei ole enää niin hyvä kuin ennen. Minusta pakolaisten korujen ottaminen ei ole oikein. Mutta jos heillä on satoja tuhansia kruunuja, silloin he voivat maksaa palveluista.

Tanskan maine on jo kärsinyt ainakin Yhdysvalloissa, jossa The Washington Post lehti rinnastaa Tanskan aikeita natsien toimintaan. Myös juutalaisilta ja monilta muilta vietiin aikoinaan arvotavarat.

Pakolaiset suhtautuvat lakiin ihmetellen. Afganistanista kotoisin oleva turvapaikanhakija Mirwais ei usko, että Tanskalla on odotettavissa suuria saatavia. 

– Tänne tulevilla ihmisillä ei ole mukanaan rahaa. Minulla ei ole varaa tällä hetkellä edes leikkauttaa hiuksiani.

Afganistanilainen Feraidoon Ferogh on samoilla linjoilla.

– En usko, että kenelläkään tänne tulevalla on mukanaan 10 000 kruunua ( 1340 euroa), koska jos minulla olisi, en olisi tullut tänne.

Tanskan maahanmuuttoministeri Inger Stojberg on puolustellut lakia. Hänen mukaansa tarkoituksena ei ole riistää pakolaisilta kaikkea omaisuutta. 

– Viranomaisilla on mahdollisuus tutkia pakolaisen matkatavarat ja katsoa, onko siellä mahdollisesti jotain sellaista, jolla turvapaikanhakija voi kohtuudella kattaa kulujaan hakemuksen käsittelyn aikana. 

Perheiden yhdistyminen vaikeutuu

Ihmisoikeudet ovat uuden lain tullessa voimaan koetuksella. Michala Bendixen pakolaisjärjestöstä pitää korujen ja arvotavaroiden merkitystä lähinnä symbolisena.

– Se on lähinnä naurettavaa, eikä sillä tule olemaan mitään merkitystä. Sitä ei ole edes tarkoitettu otettavaksi vakavasti. Se on vienyt huomion paljon vakavammalta asialta.

– Osa pakolaisista joutuu nyt Tanskassa muita heikompaan asemaan. Tulevaisuudessa on rajoitettu mahdollisuutta perheiden yhdistämiseen. Se on vakava asia.

Uuden lain mukaan pakolaisstatuksen saaneidenkin pitää odottaa kolme vuotta, ennen kuin he voivat anoa perheenyhdistämistä. Käytännössä perheiden yhdistämiseen kuluva aika saattaa venyä jopa viideksi vuodeksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.