Mainos

Tanskalle ennustetaan porvarillista enemmistöä

Tanskan vaalikampanjan edettyä viimeiselle viikolle mielipidemittaukset lupaavat maalle porvarillista enemmistöä. Pääministerin paikkaa tavoittelevalle Venstre-puolueen johtajalle Uffe Ellemann-Jensenille uutinen on tervetullut. Ennenaikaiset kansankäräjävaalit pidetään 11. maaliskuuta.

Kaikki puolueet lukuunottamatta Venstreä ja keskustademokraatteja ovat menneet taaksepäin siitä lähtien kun pääministeri Poul Nyrup Rasmussen - joka itse on sosiaalidemokraatti - yllättäen julisti vaalit pari viikkoa sitten. Tämä ilmenee Berlingske Tidende -lehden tänään julkaisemasta mielipidetutkimuksesta.

Venstre on viime aikoina ratsastanut kansansuosiolla eikä mikään näytä vähentävän sen suosiota. Pieni keskustademokraattinen puolue on samoin saanut uusia kannattajia sen ilmoitettua kannattavansa tietyin ehdoin porvarillista hallitusta. Keskustademokraatit ovat nyt avainasemassa, kun vaalien jälkeen aletaan muodostaa hallitusta. Toisaalta vaalikampanja polkee paikallaan, koska yksikään puolueista ei ole uskaltanut tarttua Tanskan yhteiskunnan todella kiistaa herättäviin kysymyksiin.

Pääministeri Nyrup Rasmussen on yrittänyt ottaa vaalikokouksissaan esille EU-keskustelun. Hän väittää porvarillisen hallituksen vievän Tanskalta sen neljä tärkeää poikkeusta EU-sopimuksessa. Niihin kuuluu mm. oikeus olla menemättä mukaan yhteiseen valuuttaan ja samoin oikeus olla osallistumatta yhteiseen puolustukseen. Ellemann-Jensen myöntää, että hän mieluiten luopuisi poikkeuksista, mutta korostaa, että sen on tapahduttava demokraattisesti kansanäänestyksellä. Jos sosiaalidemokraatit eivät pian tuo esiin vaalikampanjan kaipaamia oleellisia kysymyksiä, saavat he todennäköisesti varautua pääministeripaikkansa menettämiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.