Tänäänkin ruoaksi on muovia – tutkijat tekivät ikävän löydön ruokaproteiineista

Kuormittaako kasvovoiteesi ympäristöä? 7:32
KATSO MYÖS: Tälläkin hetkellä kasvoillasi voi olla mikromuovia! Mutta mistä sen tietää?

Liha, kana, kala, tofu... Proteiinimme sisältävät mikromuoveja, paljastaa tutkimus.

Mikromuovit tuovat monille mieleen meikit ja vesipullot. Tutkimuksen mukaan niitä saattaa kuitenkin olla jopa yllättävän monissa ruoissa, kertoo Delish-sivusto.

88 prosenttia näytteistä sisälsi muoveja

Environmental Pollution -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa testattiin 16 proteiinituotetta. Mukana oli mereneläviä, kanaa, possua, naudanlihaa, tofua ja kolmea kasvipohjaista valmistetta.

88 prosenttia testatuista tuotteista sisälsi mikromuoveja. Määrä yllätti tutkijatkin.

– Merenelävät ovat perinteisesti olleet tieteellisen tutkimuksen painopiste, mutta nyt alamme nähdä, ettei tämä ongelma rajoitu valtameriin, kuvailee tutkimusta Toronton yliopistolla tehnyt Madeleine Milne.

Mikromuovien terveysvaikutukset ovat edelleen epäselviä. Milnen mukaan osittain tämän vuoksi tutkimuskohteeksi valittiin tavanomaisia ruokia, kuten lihaa ruokakaupasta. 

Eniten mikromuoveja  pitkälle prosessoiduissa tuotteissa

Tuotemerkit tai myymälätyypit eivät vaikuttaneet mikromuovikontaminaatioon. Eniten mikromuoveja löytyi pitkälle prosessoiduista tuotteista, kuten kasvipohjaisista hampurilaisista ja kananugeteista.

– Tämä voisi johtua koneista tai liukuhihnoista, muista muovipinnoista, joiden kanssa tuote on kontaktissa, tai jopa ilman kautta kulkeutuvista kuiduista prosessointitiloissa, Milne sanoo.

Myös vaatteista irtoaa mikromuoveja. Kuluttajan omilla valinnoilla muovia onkin vaikeaa välttää.

– Tuloksemme näyttää, että mikromuovien kulutuksen vähentämistä ei voi ratkaista henkilökohtaisilla valinnoilla ruokakaupassa, Milne sanoo.

Katso myös: Mikromuovihiukkasia on kaikkialla Suomen rannikolla

Mikromuovihiukkasia on kaikkialla Suomen rannikolla, mutta määrät vaihtelevat suuresti 2:04
Muovien määrät vaihtelevat suuresti.

Lue myös:

    Uusimmat