Tutkijat tekivät hälyttävän löydön ihmisten sydänkudosnäytteistä

Tällainen läjä roskaa helsinkiläissaaren rannalta löytyi vartin etsinnällä 2:59
KATSO MYÖS: Näin paljon muovia Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja ja WWF:n meriasiantuntija löysivät Helsinkiläisen saaren rannalta vartin etsinnällä.

Ruokapakkauksista ja maaleista yleisesti löytyvää mikromuovia on löytynyt ensimmäistä kertaa ihmisen sydämestä.

Mikromuovia voi päätyä ihmiskehoon suun, nenän tai muiden kehon aukkojen kautta. Mikromuovi on tyypillisesti alle 5 millimetrin kokoista hippua tai suurimmillaan noin lyijykynän pyyhekumin kokoista, kertoo New York Post.

Huolestuttavat mikromuovilöydökset ihmissydämistä tekivät pekingiläisen Anzhen sairaalan tutkijat, jotka analysoivat viidentoista sydänleikkauksessa olleen potilaan sydänkudosnäytteitä. 

Asiasta kertonut tutkimus julkaistiin American Chemical Society -julkaisussa 9.elokuuta 2023.

Näytteistä löytyi yhdeksää erilaista mikromuovia

Lääkärit Kun Hua ja Xiubin Yand tutkimustiiminsä kanssa halusivat selvittää, voivatko mikromuovipartikkelit joutua ihmisen sydän- ja verisuonijärjestelmään epäsuoran tai suoran altistuksen kautta.

Tutkijat keräsivät kudosnäytteiden lisäski verinäytteet puolelta potilaista. Useimmista kudosnäytteistä havaittiin yksittäisiä mikromuovin paloja kymmenistä jopa tuhansiin kappaleisiin. Myös kaikista verinäytteistä löytyi muovia.

Viidestä eri puolilta sydäntä otetuista näytteistä löytyi yhdeksää erilaista muovia. 

Tutkimuksessa löydettiin myös todisteita, jotka viittaavat siihen, että joitain mikromuoveja oli joutunut vahingossa koehenkilön elimistöön leikkauksen aikana.

Sydämen kolmesta eri osasta löytyi muovia. Yksi löydetyistä muovityypeistä oli akryyli, jota käytetään yleisesti särkymättömänä vaihtoehtona lasille. Tutkijoiden mukaan akryylihiukkaset eivät kuitenkaan ole voineet joutua sydämeen leikkauksen aikana.

PET-muovia, jota käytetään vaatteissa, ruoka-astioissa ja rakennusmateriaaleissa löytyi sydänkudoksista myös.

Mikromuovilöydökset sydänkudoksesta ovat hälyttäviä ja lisää tutkimusta tarvitaan siitä, miten mikromuovi pääsee sydämen kudoksiin ja miten ne vaikuttavat pitkän aikavälin ennusteeseen sydänleikkauksen jälkeen, tutkimusryhmä sanoo.

Ihmisen kehoon päätyy viikottain noin yhden luottokortin painon verran mikromuovia

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan ihmisen kehoon päätyy noin 5 grammaa eli noin luottokortin painon verran mikromuovia viikoittain.

Ihmisen ruokaketjuun se päätyy pakkausjätteestä, josta mikromuovia on päätynyt merisuolan, merenelävien ja juomaveden sekaan, Viennan lääketieteellisen yliopiston tutkijat selvittivät.

Mikromuovin aiheuttamat muutokset maha-suolikanavassa on yhdistetty aineenvaihduntasairauksiin, kuten liikalihavuuteen, diabetekseen ja krooniseen maksasairauteen.

Lue myös:

    Uusimmat