Pitääkö muovi pestä ennen kierrätystä ja mitä keräykseen saa laittaa? MTV kokosi vastauksia yleisiin kierrätyspulmiin

2:07
Jopa neljännes keräysastioiden muovista on väärää tavaraa. Mitä ongelmia siitä syntyy? Katso uutisjuttu videolta.

Muovin kierrättämiseen liittyy paljon harhaluuloja, jotka turhaan estävät muovin laittamista hyötykäyttöön. Tiesitkö esimerkiksi, ettei muovia tarvitse pestä ennen keräysastiaan laittamista, kevyt huuhtelu kylmällä vedellä tai pyyhkäisy paperilla riittää?

Muovia voitaisiin kierrättää vielä nykyistä enemmänkin, totesi Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakka MTV:n haastattelussa.

Kodin jätteiden kierrättäminen on kehittynyt ajan saatossa ja jonkun kierrätysreippautta saattaa syödä väärä tieto. Yleinen harhaluulo esimerkiksi on, että muovipakkaukset tulisi pestä ennen kierrättämistä.

HSY:n jätetutkimus viime vuodelta valottaa asiaa pääkaupunkiseudun näkökulmasta: Sen toiminta-alueella sekajätteeseen heitetään vuosittain muovia jopa reilut 17 kiloa asukasta kohden. Muovi käsittää 13,5 prosenttia koko sekajätteestä.

MTV kokosi yhteen yleisiä kysymyksiä ja vastauksia muovipakkausten kierrätyksestä. Vastaukset antoi HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Pitääkö likainen voipaketti tai viilipurkki pestä ennen kierrättämistä?

– Pesu kuumalla vedellä ei kannata, sillä meidän tulisi käyttää lämmintä vettä harkiten energian säästämiseksi. Likaisen voipaketin tai viilipurkin voi pyyhkäistä esimerkiksi talouspaperilla puhtaaksi ja laittaa keräysastiaan.

– Yleisesti muovin tulisi olla puhtaudeltaan sellaista, että se pärjää viikon tai pari kodin muovinkeräysastiassa.

Voiko likaisesta lihapakkauksesta tulla haitallisia bakteereja kierrätysmuoviin?

– Käsittelylaitoksella muovipakkaukset lajitellaan ja pestään, siispä lihapakkauksellekin riittää paperilla pyyhkäisy.

– Mikäli haluaa, muovipakkauksia voi huuhtaista hieman kylmällä vedellä ennen kierrättämistä. Kovin rasvaisia pakkauksia ei kuitenkaan kannata huuhtoa vedellä, sillä rasva tukkii viemärin. Kovin likaiset pakkaukset on parempi laittaa sekajätteeseen.

Video 20.8.2019: Tältä näyttää Atlantin valtameren jätepyörre – merestä löytyi hälyttävä määrä mikromuovia 

3:55

Saako erilaisia muoveja pakata sisäkkäin keräysastiaan?

– Ei, sillä optinen lajittelija tunnistaa muovilaadut toisistaan pinnalle heijastetun infrapunasäteen avulla. Jos ei muoveja on pakattu sisäkkäin, kone tunnistaa vain ulommaisen materiaalin.

Miten Pringles-paketti tulisi kierrättää? Siinähän on vaikka mitä materiaaleja?

– HSY lisäsi tänä keväänä HSY:n verkkosivuilta löytyvään Jäteoppaaseen lieriön muotoisen perunalastupaketin kierrätysohjeen. On totta, että Pringles-purkissa on monia erilaisia materiaaleja. Sen kierrätysohje on seuraava: Muovinen kansi kuuluu muovinkeräykseen, repäisykansi sekajätteeseen ja itse lieriö pahvinkeräykseen, vaikka sen pohjassa onkin metallia.

– Pakkaus kierrätetään aina sen suurimman materiaalimäärän mukaan. Jos ei tiedä, mistä materiaalista pakkaus on tehty, asian voi tarkistaa pakkauksen kyljessä olevasta merkistä. Jos on silti epävarma tai siinä on montaa eri materiaalia, pakkauksen voi aina laittaa sekajätteeseen, jolloin se hyödynnetään energiana.

Video 20.7.2020: Muoviroska-alus imee rojut merestä – toimittaja Mika Tommola vieraili aluksella

3:22

Mitä muovinkeräykseen ei saa laittaa?

– Muovinkeräykseen kuuluvat vain muovipakkaukset. Esimerkiksi lasten hiekkalapio ei kuulu muovinkeräysastiaan. Ehjän lapion voi lahjoittaa eteenpäin ja rikkinäisen paikka on Sortti-asemalla. Jos Sortti-asemalle ei ole asiaa, voi muovilapion laittaa sekajätteeseen.

– Ennen PVC-muovi, eli muovi numero 03, piti jättää keräysastiasta pois. Nykyisin senkin voi lajitella muovipakkauksiin eli tältä osin ohje on muuttunut. Nykyisin kaikki muovipakkaukset voi laittaa muovipakkausten keräysastiaan.

Jos kierrättäminen tuntuu hankalalta, miten kannattaa aloittaa?

– Suuri kierrätysongelma on se, ettei kodissa kierrätetä lainkaan. Keräysmäärät ovat tällä hetkellä vielä aika pieniä. Haluaisinkin korostaa, että kotitaloudessa kierrätettäisiin edes jotain. 

– Jos aloittaminen tuntuu hankalalta, rohkaisisin kokeilemaan ensin kahden viikon ajan. Kokeilun voi tehdä itselleen sopivalla tavalla: Entä, jos kierrättäisin vain muovit ja biojätteen?

– Biojätteen lajittelun voi aloittaa vaikka hedelmänkuorista ja suodatinpusseista.

– Moni kokee, ettei keittiöön mahdu montaa isoa keräysastiaa. Siksi asiaa kannattaakin lähestyä uudesta näkökulmasta. Jos muovia kierrättää, ei sekajäte välttämättä vie enää kovin suurta tilaa. Silloin suurimman keräysastian voi varata muoveille ja vaikka pienemmän sekajätteelle.

Video 20.6.2021: Tällainen roskakaaos peittää Tervasaarta juhlijoiden jäljiltä – lasinsirut ja törky harmittavat: "Kuumina kesäpäivinä ehkä aivotkin sulaa"

3:29

Mitä muoville tapahtuu, kun se kierrätetään?

– HSY:n keräämä pakkausmuovi käsitellään Riihimäen käsittelylaitoksella. Siellä muovi erotellaan optisella lajittelijalla, pestään, silputaan ja granuloidaan.

– Kierrätykseen kelpaamaton muovi poltetaan energiaksi, eli siitä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja