Mainos

Tampereella päästiin ihailemaan Venusta

Venuksen kulku auringon editse näkyi selkeästi Tampereella. Helsingissä Venuksen ohikulkua päästiin ihailemaan vain muutaman minuutin ajan pilvien lomasta.

Tampereen Ursan tähtitornilla elettiin aamulla jännittäviä hetkiä, kun yli 30 tähtitieteistä innostunutta odotteli Venuksen kulkua auringon ohi. Kahdeksan jälkeen Venuksen kiekko oli juuri lähestymässä auringon kehää. Odotettavissa olisi rengasmainen, osittainen auringonpimennys. Taivaalla oli ohutta pilvenharsoa, mutta aurinko oli kuitenkin näkyvissä.

- Tämä tapahtuu vain kerran 122:ssa vuodessa, että se on nähtävä nyt, tai sitten sitä ei näe koskaan, Tampereen Ursan kunniapuheenjohtaja Kari A. Kuure kertoi.

Kuure kuitenkin lisäsi, että seuraava Venuksen ohikulku tapahtuu poikkeuksellisesti jo kahdeksan vuoden kuluttua, mutta silti tämänkertaista kokemusta ei ollut varaa menettää.

Yhden jälkeen iltapäivällä Tampereen tähtitornilla oli tyytyväistä porukkaa. Aamupäivällä pilvet väistyivät ja Venusta sai ihailla ilman häiritseviä pilviä. Puolen päivän jälkeen paksummat kumpupilvet alkoivat peittää taivasta, mutta tuolloinkin pilvet repeilivät auringon edestä.

- Jos katsoi pelkästään hitsaajan laseilla, niin se näytti pieneltä pisteeltä auringon pinnassa, mutta kaukoputkella se näytti kahden-kolmen millin suuruiselta mustalta kiekolta, tähtiopas Kari Nyman kertoi.

Suodattimista huolimatta auringon valo on niin voimakas, että Venus näkyi vain mustana pisteenä. Nyman arveli, että päivän mittaan runsas satakunta ihmistä kävi Kaupin uudemman vesisäiliön huipulla seuraamassa luonnonnäytelmää.

Jotkut tulivat Helsingistä Tampereelle paremman sään toivossa, mikä kannattikin. Ursan Helsingin Kaivopuiston tähtitornilla Venuksen ohikulkua päästiin ihailemaan vain muutaman minuutin ajan pilvien lomasta.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 08.06.2004)

(Huomenta Suomi 08.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.