Tämän miehen huudon ovat kaikki kuulleet: Mölyävää brittiparlamenttia kaitsenut puhemies John Bercow, 56, päätyi internetin meemipyöritykseen – mies nimesi aikoinaan kissansakin Orderiksi

Order, järjestystä. Tuo sana on tullut tutuksi jokaiselle Britannian sekavia EU-erovaiheita seuranneelle.

Pitkään venyvän ja persoonallisella äänellä kailotetun ”orderin” takana on parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow, 56. Sana raikaa myös Bercowien kotona, jossa kirmaa Order-niminen kissa.

Järjestystä jouduttiin vaatimaan parlamentin alahuoneessa myös tiistaina, kun kansanedustajat äänestivät mahdollisuudesta tukkia sopimukseton EU-ero.

Brexit-kapinalliset voittivat Boris Johnsonin johtaman konservatiivihallituksen äänin 328–301, mikä antoi parlamentille mahdollisuuden alkaa säätää sopimuksettoman EU-eron kieltävää lakia.

Tuomarin roolissa

Bercow näkee olevansa tuomarin roolissa istuessaan valtavassa puhemiehen tuolissaan. Historiallisesti näin on tarkoituskin olla.

Puhemies on vastuussa kaikesta, mitä alahuoneessa tapahtuu. Virkaan astuessaan puhemies jättää puolueensa edustamisen eikä hänen ole tarkoitus osallistua politiikan tekemiseen. Tehtävänä on pitää huolta, että parlamentin sääntöjä noudatetaan.

Sitä entinen konservatiivien kansanedustaja Bercow on tehnyt yhdeksän vuoden ajan – joskin myös soraääniä on kuulunut.

EU-eroa vastaan?

Bercow on joidenkin mielestä yrittänyt sekaantua liiaksi brexitin lopputulokseen. Hänen on nähty vastustavan EU-eroa ja haluavan mahdollisimman pehmeän brexitin toteutuvan.

Maaliskuussa Bercow muun muassa kielsi parlamentin kolmannen äänestyksen silloisen pääministerin Theresa Mayn erosopimuksesta vanhaan sääntökirjaan vedoten, jollei sopimuksen sisältöä muutettaisi ennen äänestystä.

Bercowia on syytetty myös kiusaamisesta ja pelon ilmapiirin luomisesta. Hänen entinen sihteerinsä Angus Sinclair kertoi Bercowin huutaneen ja kiroilleen hänelle ja jopa yrittäneen käydä käsiksi. Puhemies kiisti Sinclairin syytökset.

Raju purkaus ministerille

Monen mielestä Bercow ylitti rajan myös tiistaisen äänestyksen jälkimainingeissa. Vaatiessaan järjestystä saliin puhemies huusi kurkku suorana kohti ministeri Michael Govea.

Bercow vaati Govea käyttäytymään, kuten hän käyttäytyisi lastensa koulun edessä. Monen mielestä ministerin yksityisyyttä loukattiiin viimeistään siinä kohtaa, kun Goven lasten koulu mainittiin nimeltä.

Bercowin purkaus on nähtävillä artikkelin yllä olevalla videolla.

Myös Goven vaimo Sarah Vine otti asiaan kantaa Twitterissä.

– Loukkaa minua, loukkaa miestäni, mutta älä tuo lapsiamme mukaan tähän. Pyydän. Kiitos, Vine kirjoitti.

Nettimeemien tähti

Bercowin omintakeiset huudot eivät ole jääneet huomiotta internetin ihmeellisessä maailmassa. Puhemies on päätynyt mitä kekseliäimpiin meemeihin.

Tennistä ja jalkapalloa

Siviilissä Bercow on kova urheilumies. Kahdeksanvuotiaasta asti tennistä pelanneen Bercowin lupaava ura tyssäsi keuhkoastman oireisiin, mutta maila on heilunut hyvin vuoksi nuoruusvuosien jälkeenkin.

Sveitsiläistähti Roger Federeriä ihannoiva Bercow muodosti alahuoneen tennisseurassa nelinpeliparin David Cameronin kanssa ennen Cameronin pääministeriaikoja.

Wimbledonin major-turnauksessa Bercow on tuttu näky kuninkaallisia ja julkkiksia vilisevässä Royal Box -katsomossa aivan kuten suosikkijalkapalloseuransa Arsenalin kotipeleissä.

Lähteet: BBC, The Sun, CNN

Lue myös:

    Uusimmat