Tämä videolle taltioitunut kammottava tapaus päätti Argentiinan kaaosmaiset kultajuhlat – jalkapallopomo ja ministeri raivosivat toisilleen puhelimessa

Tiistaina Buenos Airesissa järjestetty Argentiinan jalkapallomaajoukkueen maailmanmestaruusparaati jouduttiin keskeyttämään ennen aikojaan. Pääkaupungin kaduille kerääntyi arvioiden mukaan jopa viisi miljoonaa ihmistä – yli kymmenen prosenttia maan kaikista asukkaista.

Kun tällaisen väenpaljouden yhdistää siihen, että sunnuntaina varmistunut mestaruus oli Argentiinalle ensimmäinen 36 vuoteen, paraatin päättymistä kaaokseen ei varsinaisesti voi pitää yllättävänä.

Joukkueen kapteenin Lionel Messin kerrotaan sanoneen jo kuukausia sitten, että mikäli Argentiina voittaisi mestaruuden, mitkään mahdolliset kuvitelmat siitä, mitä mestaruudesta seuraisi, eivät mitenkään yltäisi todellisuuden tasolle.

Maan presidentin Alberto Fernándezin lehdistövastaava Gabriela Cerruti vetosi juhlapäivän aamuna kansalaisiin, jotta nämä juhlisivat rauhallisesti, mutta toive kaikui kuuroille korville.

Yksi juhlija oli menettänyt henkensä jo maanantaina oltuaan ennen sitä vuorokauden ajan sairaalassa, ja tiistain juhlien aikana raportoitiin kymmenistä loukkaantuneista ja pidätetyistä. Mikään ei tuntunut olevan juhlakansalle pyhää: Argentiinan suurimman sanomalehden Clarínin seurannan mukaan palomiehiä heiteltiin kivillä ja ambulansseja yritettiin hajottaa.

Rohkeimmat varastivat rahaa pankkiautomaatista suorassa tv-lähetyksessä.

Pelaajia kuljettajeen bussiin reittiä muutettiin päivän mittaan jatkuvasti, ja lopulta paraati siis keskeytettiin ennenaikaisesti.

Clarín kertoo, että Argentiinan jalkapalloliitossa olevan lähteen mukaan pelaajat päätettiin siirtää helikopteriin pian sen jälkeen, kun kaksi juhlijaa päätti hypätä sillalta sen alittaneen paraatibussin kyytiin. Ensimmäinen yrittäjä onnistui, toinen putosi hurjan näköisesti päistikkaa maahan.

Tilanne näkyy jutun yläreunassa olevalta videolta.

Clarínin tietojen mukaan Argentiinan jalkapalloliiton puheenjohtaja Chiqui Tapia kävi tiukkasävyisiä puheluita turvallisuudesta vastaavien viranomaisten kanssa.

Tapia ei olisi halunnut paraatia keskeytettävän, ja hänen kerrotaan huutaneen puhelimessa turvallisuusministeri Aníbal Fernándezille.

– Te ette anna meidän jatkaa. Te petätte meidät, me haluamme jatkaa, Tapia keuhkosi.

Fernández oli kuitenkin saanut poliisipäälliköltä jo viestin, että muun muassa Lionel MessiAngel di Maria ja Rodrigo De Paul olivat nousseet helikopteriin.

– Kuuntele minua. Sanot minun keskeyttävän juhlat, ja pelaajat ovat jo helikoptereissa. Ainoa, joka haluaa jatkaa juhlimista, olet sinä! Fernández huusi takaisin.

Molemmat osapuolet haukkuivat toisiaan vielä hetken tämän jälkeen, kunnes Fernández katkaisi puhelun.

Lue myös:

    Uusimmat