Mainos

Tämä suomalainen tienaa eläkkeellä enemmän kuin noin 98 prosenttia muista eläkeläisistä: Kuukaudessa tilille tipahtaa pienituloisen vuosipalkan verran rahaa

Koneen entinen toimitusjohtaja nauttii eläkkeelläkin mukavasta kuukausipalkasta. 

Matti Alahuhdan pitkä ja ansiokas ura hissiyhtiö Koneen toimitusjohtajana palkitaan avokätisesti eläkkeelläkin. Koneen vuosikertomuksesta käy ilmi, että yhtiö maksaa Alahuhdalle eläkettä 21 843 euroa kuukaudessa.

Alahuhta johti Konetta vuosina 2005–2014. Kun hän aloitti Koneen toimitusjohtajana, yhtiön osake maksoi 5,66 euroa. Kun Alahuhta lopetti toimitusjohtajan tehtävät, Koneen osakkeen hinta oli 30,44 euroa.

Miehen aikana Koneen osakkeen kokonaistuotto oli osingot mukaan lukien muhkeat 547 prosenttia.

Osakepotti yli 30 miljoonaa euroa

Alahuhdalla on edelleen iso Koneen osakesalkku. Viime vuoden lopussa hän omisti 753 606 kappaletta Koneen B-osakkeita.

Torstain päätöskurssilla laskettuna Alahuhdan Kone-osakepotin arvo liikkui 32,2 miljoonassa eurossa.

Alahuhta istuu edelleen Koneen hallituksessa.

Alahuhdan eläke on harvinaisen suuri: Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2017 kaksi prosenttia eläkeläismiehistä ylsi yli 5 000 euron eläkkeeseen, ja naiseläkeläisistä samaan joukkoon ylsi vain 0,3 prosenttia.

Ehrnroothin peruspalkka ennallaan

Huhtikuu ei ole kuukausista julmin, ainakaan Koneen nykyiselle toimitusjohtajalle Henrik Ehrnroothille.

Tuolloin hänelle maksetaan viime vuodelta kertynyt palkkio, joka on 25 344 kappaletta Koneen B-sarjan osakkeita sekä rahapalkkio, jolla katetaan verot ja veroluonteiset maksut, jotka järjestelmästä aiheutuvat.

Ehrnroothin peruspalkka pysyi viime vuonna täsmälleen samana kuin edellisenä ja oli näin ollen 750 000 euroa.

Toimitusjohtajan palkka muodostuu peruspalkasta ja yhtiön hallituksen vuosittain päättämästä avaintavoitteisiin perustuvasta tulospalkkiosta. Vuodelta 2018 Ehrnroothille kertyi bonusta 451 500 euroa.

Lisäksi Ehrnroothille maksettiin vuoden 2018 huhtikuussa osakeperusteinen palkkio edellisvuoden tilikaudesta. Se oli 3 179 444 euroa koostuen 35 031 Koneen B-sarjan osakkeesta.

Palkkio hallitustyöskentelystä 60 000 euroa

Koneen suuromistajan ja hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin peruspalkka vuonna 2018 oli 468 488 euroa. Lisäksi hänelle on suoriteperusteisesti kertynyt bonusta 305 400 euroa viime vuodesta.

Hallitustyöskentelystä Herlinille maksettiin vuosikertomuksen mukaan palkkiota 60 000 euroa.

Koneen hallituksen varapuheenjohtaja on Antti Herlinin poika Jussi Herlin. Lisäksi hallituksessa istuu hänen tyttärensä Iiris Herlin. Hallituksessa istuvat myös jo aiemmin mainittu Matti Alahuhta sekä Anne Brunila, Ravi Kant, Juhani Kaskeala ja Sirpa Pietikäinen.

Europarlamentaarikkona toimivan Pietikäisen osallistumisprosentti Koneen hallituksen viimevuotisiin kokouksiin oli hallitusjäsenistä heikoin. Hän osallistui seitsemästä pidetystä kokouksesta viiteen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja