Tämä on suomalaisuuden pimeä puoli

Ihailemastaan ihmemaasta, Suomesta, kirjan laatinut kanadalainen André Chaker paljastaa, mitkä ovat suomalaisten heikot kohdat. Näissä asioissa petraamalla suomalaiset menestyisivät vieläkin paremmin.

– On Suomessa ja suomalaisuudessa parannettavaakin. Olemme kuitenkin vain ihmisiä, me suomalaisetkin, Suomen ihmeen sanansaattaja André Chaker hymyilee.

Vaikka Chaker pitää hiljaisuutta arvossaan, hän myöntää, että liiassa tuppisuisuudessa on toki omat ongelmansa. Se voi nimittäin myös kaataa kommunikaation tyystin. Myös ihailemassaan suomalaisessa sisussa Chaker näkee kääntöpuolen.

– Hiljaisuudessa ja sisussa on tämä pimeä puoli: pahansisuisuus. Etenkin alkoholiin yhdistettynä sisu tuo mukanaan ikäviä asioita.

Chaker pitää suomalaisia erittäin suvaitsevaisina, mutta ulkomaalaisena hän tietää, että suhtautumisessa erilaisiin, muualta tulleisiin ihmisiin on suomalaisilla vielä oppimista ja tottumista. Suvaitsevaisuuden lisäksi hän peräänkuuluttaa uskoa intuitioon.

Missä on itseluottamus?

– Luottamus itseensä ei ole suomalaisilla maailmanluokkaa. Liikaa pelataan varman päälle. Täällä on menestystarinoita, mutta pitäisi ja voisi olla vielä enemmänkin.

Ylipäänsä Chaker näkee, että kaipaamme rohkaisua olla ylpeitä itsestämme sellaisina kuin olemme. Esimerkkinä hän kertoo suomalaisen vaimonsa suhtautumisesta formulakuski Kimi Räikköseen.

– Vaimoni sanoo, ettei voi edes kuunnella, kuinka Kimi puhuu englantia. Mutta Montrealissa ja Melbournessa on faneja, jotka rakastavat häntä juuri sellaisena kuin hän on, "Jäämiehenä", joka puhuu vähän ja erottuu joukosta juuri sillä kommunikaatiollaan, Chaker ihmettelee.

– Kun yrität olla jotain muuta kuin mitä olet, olet heikoilla jääillä.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja