Näillä ohjeilla Afrikasta tulee suomalainen ihmemaa

Kanadalaissyntyinen André Chaker kertoo, kuinka Suomen oppien soveltaminen voisi tehdä Afrikastakin mahdollisuuksien mantereen. Suomen menestyksen salaisuudet hän on koonnut kirjaansa The Finnish Miracle – ihanuuksien ihmemaa.

Veikkauksen toimitusjohtajan pääneuvonantaja André Chaker vieraili jokin aika sitten Malissa luennoimassa ranskankielisen Afrikan johtajille veikkausyhtiöiden perustamisesta. Chaker päätyi puhumaan konferenssissa lempiaiheestaan: Suomen menestyksen salaisuuksista.

– Toivotin heille terveisiä toisesta Afrikan maasta – Suomesta. He olivat tietenkin aivan ihmeissään, mutta kun katsomme Suomen historiaa 150 vuotta taaksepäin, löydämme paljon yhteistä, Chaker kertoo.

– Noin 150 vuotta sitten, vuonna 1868, joka kuudes suomalainen kuoli nälkään. 100 vuotta sitten oltiin sodassa toisia suomalaisia vastaan, ja alle sata vuotta sitten kävimme isoja sotia isompia valtioita vastaan. Samanlaiset lähtökohdat ovat monella Afrikan maalla, Chaker sanoo.

– Eikä Suomen sisukas kasvu ole vienyt edes 150 vuotta.

Chaker naurahtaakin kääntävänsä kirjaansa nyt kovaa vauhtia ranskaksi, jotta Suomen menestystarinasta saataisiin ottaa oppia Afrikassa. Hän kertoo laatineensa kirjaansa Suomen menestyksen mallin, Mahdollisuuksien polun, joka tuo menestyksen avaimet niin yksilön, yhtiön kuin kansakunnankin ulottuville.

Näin Afrikan tulisi ottaa oppia Suomesta

Chakerin mukaan afrikkalaisten kaiken järjen mukaan kuuluisi olla suomalaisia rikkaampia. Heillä on resursseja, luonnonvaroja, mineraaleja, enemmän ihmisiä ja mahdollisuuksia esimerkiksi maanviljelyyn. Afrikassa ei kuitenkaan ole sisäistetty samaa menestyksen salaisuutta kuin Suomessa.

– Suomessa ei ole öljyä eikä timantteja, mutta täällä on tajuttu sijoittaa ihmisiin. Se on se syy, miksi on menestytty. Tärkeimmät sijoitukset on tehtävä ihmisiin, koulutukseen ja hyvinvointiin.

Chaker nostaa menestyksen avaintekijäksi myös sukupuolten välisen tasa-arvon: yhteiskunta ei voi menestyä, jos puolet kansan pääomasta jätetään käyttämättä. Tärkeää on myös korruption vähentäminen ja luottamusindeksin nostaminen.

Luottamus on noussut esiin myös Chakerin haastatellessa suomalaisia politiikan, liike-elämän ja kulttuurin alan vaikuttajia. Korkea luottamuksen taso on hänen mielestään yksi Suomen menestyksen takeista ja jotain, mihin myös kehittyvien maiden tulisi pyrkiä.

Osoituksena suomalaisten luottamuksen tasosta Chaker kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan jopa 94 prosenttia suomalaisista uskoo kadulle pudonneen lompakon palautuvan takaisin omistajalleen. Afrikassa moiseen hyvyyteen uskoi alle 10 prosenttia.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja