Tämä on suomalaisen sotatarvikeviennin hittituote

Suomalaisen sotatarviketeollisuuden suuria asiakkaita ovat yllättäen kansainväliset järjestöt, kuten Unicef ja WHO. 

Kun puhutaan sotatuoteviennistä, ensimmäisenä mieleen tulevat tykit ja aseet. Suomalaisesta alan viennistä iso osa on kuitenkin muuta, kuten erilaisia tutkia, sensoreita ja suojavarusteita.

Suomesta lähtee vientiin vuosittain tuhansia luoti- ja suojaliivejä.

Suurimpia viejiä ovat saksalaisomisteinen Verseidag Ballistic Protection Oy ja forssalainen C.P.E. Production Oy.

Verseidag Ballistic Protectionin toimitusjohtaja Henrik Wikström kertoo, että vuosittain 80–90 prosenttia yrityksen valmistamista tuotteista menee vientiin. Tarkkoja lukumääriä Wikström ei halua paljastaa, mutta toteaa, että maailmalle lähtee heiltä vuosittain yli 10 000 tuotetta.

Vuonna 2014 yritys sai sotatuotevientiluvan noin 7000 luoti- ja suojaliiville. Lupa heltisi liivien lisäksi myös lähes 7000 suojakypärälle.

Molempien yritysten tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa erilaiset mellakkavarusteet kuten suojakilvet.

Suojaa kansainvälisille järjestöille

Puolustusministeriön myöntämistä sotatuotevientiluvista käy ilmi, että luotiliivivalmistajan asiakkaita ovat muun muassa monet kansainväliset järjestöt, kuten Maailman terveysjärjestö WHO, Unicef, Maailmanpankki sekä Kansainvälinen työjärjestö ILO.

Niiden kanssa kaupat syntyvät pääasiassa kansallisten ja kansainvälisten tarjouskilpailujen perusteella.

- Olemme pärjänneet tarjouskilpailuissa melko hyvin. Meillä on hyvä maine maailmalla, Wikström sanoo.

Forssalainen C.P.E. Production Oy sai vuonna 2014 luvan noin 7000 luotisuojaliivin vientiin. C.P.E. Yrityksen asiakkaisiin kuuluu vientilupien mukaan muun muassa eri maiden poliisiorganisaatioita, vankeinhoitolaitoksia ja armeijoita.

"Väkivaltaisen hallitsijan suoja kansaansa vastaan"

Vaikka luotiliivit kuulostavat kivääreitä lempeämmiltä vientituotteilta, rauhanjärjestö pitää niitäkin ongelmallisena, jos vastaanottaja on väärä.

– Ei kuulosta kauhean väkivaltaiselta, kun puhutaan kaasunaamareista, kypäristä tai liiveistä. Mutta juuri tämäntyyppiset tuotteet toimivat usein hallinnon suojana kansalaisia vastaan, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius. Esimerkiksi Lähi-itä on tunnettu repressiivisistä hallinnoista. Siellä on kansannousuja, joissa ihmiset kokoontuvat torille vaatimaan oikeuksiaan. 

C.P.E. Production sai kielteisen päätöksen syksyllä haettuaan vientilupaa Thaimaahan, jossa armeija otti vallan toukokuussa 2014. Toimitusjohtaja Harri Kolu torjuu kritiikin siitä, että heidän tuotteillaan tuettaisiin kansaansa alistavaa diktaattoria. 

– Monessa maassa olemme havainneet, että mitä paremmin poliisi on varustautunut, sitä pienemmällä väkivallalla poliisi pystyy reagoimaan tällaisiin tilanteisiin, sanoo toimitusjohtaja Kolu. 

Lue myös:

    Uusimmat