Tämä on paras ikä lopettaa tupakointi

MTV Uutiset kokeili nuuskan tilaamista netistä - Näin nopeasti tavara tuli perille 3:12
Myös nuuska vahingoittaa terveyttä. MTV kokeili nuuskan tilaamista netistä – näin nopeasti tavara tuli perille.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole koskaan myöhäistä, mutta mitä aiemmin tumppaamisessa onnistuu, sen parempi. Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa havaittiin, että jos ihminen lopettaa alle 35-vuotiaana, hänen riskinsä kuolla ennenaikaisesti ei ole sen suurempi kuin savuttomilla.

Tupakointi aiheuttaa lukuisia eri sairauksia, kuten sydäntauteja, syöpää sekä keuhkosairauksia. Terveyden kannalta paras olisi, jos savuketta ei koskaan sytyttäisikään.

Silti reilu kymmenes suomalaisista aikuisista tupakoi päivittäin. Vuosittain lähes 5000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Keskimäärin tupakointi lyhentää elinikää kahdeksan vuotta.

Mitä nuorempana tupakoinnin lopettaa, sitä pienempi todennäköisyys ihmisellä on kuolla ennenaikaisesti. Tätä käsitystä vahvistaa myös uusi tutkimus, jota varten yhdysvaltalaistutkijat perehtyivät yli 550 000 amerikkalaisen terveystietoihin vuosilta 1997–2018.

Paras ikä lopettaa tupakointi

JAMA Network Open -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan tupakasta luopuminen ennen 45 ikävuotta on yhteydessä noin 90 prosenttia pienempään kuolleisuuteen verrattuna tupakoinnin jatkamiseen. Lopettaminen 45–64-vuotiaana oli yhteydessä 66 prosenttia vähäisempään ennenaikaisen kuoleman vaaraan.

Paras ikä lopettaa tupakointi näyttää olevan alle 35-vuotiaana. Tätä rajapyykkiä ennen tupakasta eroon päässeillä kuolleisuus oli samalla tasolla kuin savuttomilla.

Aiemminkin on saatu viitteitä siitä, että elimistö palautuu tupakoinnin aiheuttamista vaurioista, mikäli tavan lopettaa ennen 35 ikävuotta. Sairastumisriskiin vaikuttavat kuitenkin myös geenit ja muut elintavat.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten tupakkateollisuus valehteli kuluttajille vuosikymmenten ajan: "Todistetusti voidaan puhua salaliitosta"

Tiesitkö tätä tupakkateollisuudesta? 7:29
Tiesitkö tätä tupakkateollisuudesta?

Lue myös:

    Uusimmat