Suomalaistutkija kertoo, mikä on kyseenalaisin nikotiinilääke – vältä yleiset sudenkuopat

Eri nikotiinilääkkeiden hyödyt ja haitat – vältä yleiset sudenkuopat 6:39
Videolla asiantuntija arvioi eri nikotiinilääkkeitä – vältä käytön yleiset sudenkuopat.

Yllä olevalla videolla Kelan erikoistutkija Terhi Kurko arvioi eri nikotiinilääkkeitä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Nikotiini on Suomen myydyin lääke ja ainoa sellainen, jota myydään muuallakin kuin apteekeissa. Helposta saatavuudesta huolimatta tupakasta vieroittautumiseen käytettävien valmisteiden käyttö ei ole ongelmatonta. Nikotiini aiheuttaa kaikissa muodoissaan riippuvuutta ja mahdollisia terveysriskejä.

Lääkenikotiini on kuitenkin aina parempi vaihtoehto kuin tupakka tai nuuska, jotka sisältävät muitakin terveydelle haitallisia yhdisteitä. Nikotiinilääkkeistä nikotiini imeytyy elimistöön pienemmissä määrin ja hitaammin kuin tupakasta ja myös koukuttavuus on vähäisempää.

Vertaistuki auttaa, kun tupakanhimo tuntuu taltuttamattomalta. Apua saat esimerkiksi Stumppi.fi-sivustolta.

Nikotiinilääkkeitä on lukuisia erilaisia, mutta pääpiirteittäin valmisteet voi jakaa kahteen kastiin. Pitkävaikutteisia ovat laastarit, jotka eivät tehoa äkilliseen tupakanhimoon. Lyhytaikaisia ovat suuhun annosteltavat valmisteet, kuten purukumit, tabletit ja suusumutteet.

Ennen nikotiinikorvaushoidon aloittamista kannattaa selvittää riippuvuutensa voimakkuus vastaamalla kahteen kysymykseen: kuinka pian heräämisen jälkeen tupakkaa tai nuuskaa tekee mieli ja kuinka paljon tupakkatuotteita kuluu päivässä? Mitä aiemmin tupakkahimo herää ja mitä enemmän tupakkatuotteita päivässä kuluu, sitä vahvempi nikotiinilääke tulisi valita.

Onko sillä väliä, mitä nikotiinilääkettä kaupasta mukaansa nappaa? Yllä olevalla videolla Kelan erikoistutkija Terhi Kurko kertoo, mitkä ovat eri vaihtoehtojen hyödyt ja haitat.

Lue myös:

    Uusimmat