Tämä on hedelmäpuiden katseenvangitsija: Pystytä pihaasi päärynäpuu!

Suomessa päärynäpuut ovat yhä harvinainen näky pihoissa ja puutarhoissa. Päärynä on kuitenkin yksi puutarhan ylivoimaisesti kauneimmista ja näyttävimmistä hedelmäpuista.

Päärynäpuun kauniit, puhtaanvalkeat kukat sekä näyttävät kiiltävät lehdet tekevät siitä arvokkaan puun vaikka pelkästään pihan katseenvangitsijaksi. Päärynäpuun valkoinen kukinta on vuodesta toiseen runsas ja henkeäsalpaavan kaunis, ja puun lehdet pysyvät elinvoimaisina koko kesän ajan. Näyttävät hedelmät ilmestyvät puihin puolestaan loppukesästä.

Päärynäpuut tarvitsevat suojaisan kasvupaikan, sillä ne kukkivat jo aikaisin toukokuussa. Tuulelta suojaava kasvupaikka on tärkeä, jotta päärynän aikainen kukinta ei pääse tuhoutumaan kevään yöhallojen takia. Kylmänkeston suhteen päärynäpuiden lajikkeet ovat erilaisia, mutta osa puista selviää ja kasvaa hyvin myös Suomen kylmässä ilmastossa.

Mikäli päärynäpuu istutetaan aurinkoiseen ja lämpimään kasvupaikkaan, pääsee kukkasilmuja muodostumaan runsaasti ja sadosta kehittymään maukas. Runsas kosteus maassa puolestaan on haitaksi päärynän kasvulle ja talvehtimiselle.

Päärynäpuut eivät tarvitse lannoitusta eivätkä kastelua taimivaiheen jälkeen, sillä puun satoikä myöhenee mikäli puu saa liikaa lannoitusta. Osa päärynälajikkeista on itsepölytteisia, eli ne tuottavat hedelmiä yksinään, mutta toinen lajike lähistöllä lisää satoa jo huomattavasti ristipölytyksen ansiosta.

Leikkauksen suhteen päärynäpuita hoidetaan lähes samalla tavalla kuin omenapuita, sillä erotuksella, että niitä leikataan vähemmän, jottei nuoren puun leikkaus pääsisi kiihdyttämään jo ennestään voimakasta kasvua. Oikea leikkausajankohta puulle on maalis-huhtikuussa, ennen kuin puun silmut ehtivät puhjeta. Päärynäpuun voi halutessaan antaa kasvaa myös koristepuun tapaan.

Lähteet: Viherpiha, harviala.fi, kauppila.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja