Mainos

Tämä on EM-alkulohkojen tilanne: Huuhkajat voi kohdata jopa Saksan – näin hurjasti karsintojen päätöskierros voi sekoittaa pakkaa

7:41
Huuhkajat valmistautuu kohtaamaan maanantaina EM-karsintojen päätösottelussa Kreikan.

Jalkapallon EM-kisojen alkulohkot arvotaan marraskuun 30. päivä Romanian Bukarestissa. Tulevien alkulohkojen koostumuksiin on olemassa useita erilaisia päätelmiä, joista saadaan tarkempaa selvyyttä vasta tiistaina päättyvien EM-karsintojen jälkeen. 

Sunnuntaina näytti vielä vahvasti siltä, että Suomi kulkee vain kohti arvontojen neloskoria ja lohkoa, jossa sen seurana olisivat Belgia, Tanska ja Venäjä. Tämä johtuu siitä, että Pietarin ja Kööpenhaminan toimiessa kisakaupunkeina Venäjä ja Tanska pelaavat kisaisäntinä kotikentillään ja näin myös samassa lohkossa.

Venäjä voidaan puolestaan arpoa vain samaan lohkoon Belgian kanssa, sillä ykköskoriin kuuluvat kisaisännistä Italia ja Englanti sekä todennäköisesti Saksa (on voitettava vielä Pohjois-Irlanti) ja Espanja (on voitettava vielä Romania).

Ykköskorista löytyy myös Ukraina, jota Venäjä ei voi kohdata poliittisten syiden vuoksi. Näin Belgia, Tanska ja Venäjä olisivat samassa EM-alkulohkossa.

Suomen jäädessä neloskoriin se saattaisi hyvinkin pelata Venäjän lohkossa, sillä E-lohkon toisena oleva Unkari (kisaisäntä) ei voi pelata samassa lohkossa Venäjän kanssa.

Keväällä pelattavien Kansojen liigan pudotuspelien voittajiksi on täysin mahdollista nousta kolme isäntämaata (Irlanti, Skotlanti ja Romania). EM-arvonnassa huomioidaan jo mahdolliset kisaisännyydet.

Mahdolliseksi joukkueeksi Venäjän lohkoon jäisi Kansojen liigan D-lohkon voittanut Kosovo, mutta se ei voi pelata samassa lohkossa poliittisista syistä Venäjän kanssa, joka ei ole tunnustanut maan itsenäisyyttä.

Huuhkajat kolmoskoriin?

Vaikka Suomi ei voittaisi Kreikkaa ja jäisi neloskoriin, Suomi voi silti päätyä myös F-lohkoon, jossa ovat kisaisännät Saksa ja Unkari. Jos Unkari voittaa tiistaina Walesin, se nousee kolmoskoriin ja neloskorin paikka F-lohkossa aukeaisi esimerkiksi Huuhkajille.

Tshekin hävittyä myöhemmin illalla yllättäen Bulgarialle maalein 0-1 Huuhkajille aukesi kuitenkin mahdollisuus nousta Kreikka-voitolla lohkokakkosten vertailussa sijoille 6-8, mikä oikeuttaisi paikkaan kolmannessa arvontakorissa. Tämä voisi mahdollistaa Suomelle hiukan helpomman taipaleen kesän kisoissa.

Myös Tanskan tilanne voi vaikuttaa vielä merkittävästi Huuhkajiin. Juutit kohtaavat maanantaina karsintojen päätösottelussa lohkossa kolmantena olevan Irlannin, jolla on yhä mahdollisuus nousta lohkon kahden parhaan joukkoon ohi Sveitsin. Jos Irlanti nousisi suoraan EM-karsinnoista kisoihin ja Tanska vasta Kansojen liigan kautta, Suomen neloskorin paikan mahdollisessa Venäjän lohkossa "ottaisi" Tanska.

Arvontakorit

Ensimmäinen arvontakori: EM-karsintalohkojen kuusi parasta lohkovoittajaa.

Toinen arvontakori: Loput neljä lohkovoittajaa sekä kaksi parasta lohkokakkosta.

Kolmas arvontakori: Lohkokakkosten vertailussa parhaat maat sijoilla 3-8.

Neljäs arvontakori: Kaksi viimeistä lohkokakkosta sekä Kansojen liigan kautta myöhemmin keväällä tulevat neljä maata.

Suomi ei voi enää saavuttaa lohkokakkosten vertailussa Portugalia, Hollantia, Itävaltaa, Venäjää ja Turkkia. Jos Huuhkajat voittaa maanantaina Kreikan, Tshekki jää kuitenkin varmasti Suomen taakse. 

Suomen voittaessa Kreikan lohkokakkosten vertailussa taakse jää Tshekin lisäksi erittäin todennäköisesti myös E-lohkon kakkonen (Unkari, Wales tai Slovakia).

Unkari kohtaa vierasottelussa Walesin, ja se tarvitsisi Huuhkajat ohittaakseen kolme maalia suuremman voiton kuin Suomi ottaisi Kreikasta. Jos Suomi voittaa maanantaina oman ottelunsa, Wales ja Slovakia jäävät joka tapauksessa Huuhkajien taakse.

Kansojen liiga ja politiikka

EM-kisat pelataan ensimmäistä kertaa 12 eri maassa. Tämä mutkistaa lohkoarvontaa merkittävästi.

Lohkoihin voi tulla vielä maaliskuussa muutoksia, kun loput neljä joukkuetta selviävät kisoihin Kansojen liigan kautta. Jos mukana on kisaisäntiä (Skotlanti, Unkari, Romania tai Irlanti), ne sijoitetaan kotimaissaan pelattaviin lohkoihin.

Oman lusikkansa soppaan asettaa Venäjä, joka ei voi poliittisten syiden vuoksi pelata samassa alkulohkossa Kosovon ja Ukrainan kanssa.

Uefa on myös kieltänyt EM-kisoissa seuraavien maiden keskinäiset ottelut alkulohkossa: Espanja-Gibraltar, Armenia-Azerbaidzan, Kosovo-Bosnia-Hertsegovina, Ukraina-Venäjä, Kosovo-Venäjä ja Kosovo-Serbia.

Näistä Ukraina, Venäjä ja Espanja ovat jo mukana EM-kisoissa. Bosnialla, Serbialla ja Kosovolla on mahdollisuus selvittää tiensä kisoihin Kansojen liigan kautta.

Paikkansa EM-kisoissa ovat toistaiseksi varmistaneet Englanti, Tshekki, Ukraina, Portugali, Saksa, Hollanti, Kroatia, Espanja, Ruotsi, Puola, Itävalta, Ranska, Turkki, Belgia, Venäjä sekä Italia ja Suomi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja