Tämä kaikki Espoon kemikaalivaraston iskusta tiedetään: Viisi miestä, suuri määrä huumeita ja surkeasti epäonnistunut pakoyritys

5:59
Espoon kemikaalivaraston hyökkäykseen liittyy suuri huumetakavarikko – mitä tapauksesta tiedetään nyt?

Espoon Kilossa sijaitsevaan kemikaalivarastoon tehty isku on paljastunut huumeisiin liittyväksi. Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti aiemmin tänään, että se on takavarikoinut tapaukseen liittyen suuren määrän huumausainetta.

Poliisi ei täsmentänyt, mistä huumeesta on kyse tai kuinka paljon ainetta tarkalleen takavarikoitiin. Niin ikään pimentoon jäi se, mistä huume-erä tarkalleen löydettiin.

Asiaa tutkitaan ainakin törkeänä huumausainerikoksena. Tutkinnassa on Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen lisäksi mukana keskusrikospoliisi ja Tulli.

MTV Uutiset koosti, mitä tapauksesta tähän mennessä tiedetään.

Epäiltyjä otettiin kiinni dramaattisessa operaatiossa

Tapaukseen liittyen epäillään viittä ulkomaalaista miestä.

Miehet otettiin eilen illalla kiinni Helsingin Olympiaterminaalista. Poliisin mukaan miehet yrittivät poistua maasta.

MTV Uutisten haastattelema silminnäkijä kertoi jonottaneensa laivaan pääsyä autonsa kanssa, kun yksi auto ohjattiin syrjään. Tämän jälkeen paikalle ilmestyi hänen arvionsa mukaan noin 20 poliisia.

– Poliisin erikoisjoukot, jotka olivat raskaasti suojautuneena ja aseistautuneena, komensivat sekä kuljettajan että apukuljettajan ulos autosta vuorotellen, silminnäkijä kertoi.

– ”Yksi kerrallaan, ulos maahan makaamaan!”, silminnäkijä kertoi poliisin komentaneen miehiä.

Miehet pidätettiin. Silminnäkijän mukaan auto oli muuten tyhjä, mutta peräkontissa oli valkoinen muovipussi. Hänen mukaansa poliisi jatkoi etsintöjä tilanteen jälkeen.

Muut tapaukseen liittyen epäillyt kolme miestä otettiin kiinni ilmeisesti muualla Olympiaterminaalissa, sillä silminnäkijän näkemässä tilanteessa pidätettiin vain kaksi.

Rekisteritunnus viittaisi Tanskaan

Poliisi ei ole kertonut, minne rikoksesta epäillyt miehet olivat matkalla tai minkä maan kansalaisia he ovat.

Poliisi kuitenkin julkaisi eilen miesten käyttämän auton rekisterinumeron. Kyseisellä rekisterinumerolla löytyy Tanskan rekisteristä vuonna 2005 käyttöön otettu farmarimallinen Volkswagen Passat.

Poliisi kertoi rekisterinumeron kertoessaan kaipaavansa havaintoja mustasta Volkswagen Passatista, joka on vuosimallia 2010.

On mahdollista, että poliisin ilmoittama vuosimalli perustuu silmämääräiseen arvioon auton iästä. Volkswagen Passatin viides sukupolvi oli markkinoilla vuosina 2005-2010.

Tanskan rekisteristä ei löydy tietoa auton omistajasta. Varmaa tietoa ei ole myöskään siitä, onko epäiltyjen käyttämä auto edes kyseinen Tanskan rekisteristä löytyvä auto.

Tapahtumat alkoivat puoliltapäivin

Dramaattiseen kiinniottotilanteeseen päättynyt tapahtumasarja sai alkunsa Espoon Kilossa eilen päivällä.

Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti Twitterissä noin kello 13, että sillä on käynnissä suuri operaatio Espoon Karapellontie 6:ssa. Osoitteessa sijaitsee Algol Chemicals -nimisen yrityksen kemikaalivarasto.

MTV Uutiset oli paikan päällä. Aluetta oli rajattu laajalti, ja paikalla oli runsaasti raskaasti varustautuneita poliisipartioita.

Varastolle iskeneet miehet olivat kuitenkin tässä vaiheessa jo poistuneet paikalta. Poliisi oli saanut hälytyksen paikalle puolenpäivän aikaan.

MTV Uutiset tavoitti Algol Chemicalsin toimitusjohtaja Alexander Bargumin, jonka mukaan hälytyksen alueelle tunkeutuneista ulkopuolisista olivat tehneet varaston työntekijät. Bargumin mukaan henkilöt olivat liikkuneet varastoa lähellä olevalla alueella.

HS: Hyökkääjät iskivät tiettyyn rekkaan

Helsingin Sanomat uutisoi eilen illalla, että varsinaisen iskun kohteena oli Sajotrans-nimisen kuljetusyrityksen rekan lasti.

Lehti oli haastatellut yrittäjä Juha Kokkoa, jonka mukaan auton kyydissä oli ulkomailta tullut, sinetöity merikontti. Merikonttia oltiin tuomassa kemikaalivarastolle Helsingin Vuosaaren satamasta.

Kokko kertoi tänään MTV Uutisille, että rekan kuljettaja pahoinpideltiin iskun yhteydessä. Hän ei kuitenkaan saanut tilanteessa hengenvaarallisia vammoja.

Helsingin Sanomien mukaan hyökkääjät olivat aseistautuneita ja naamioituneita.

Aseistautuminen, naamioituminen sekä se, että tekijät kohdistivat toimensa yksittäiseen rekkaan kertovat teon suunnitelmallisuudesta.

Toisaalta satamaan tyssännyt pako kielii siitä, ettei operaatiota oltu mietitty loppuun tai että se meni jollain tavalla pieleen.

MTV Uutisten haastatteleman silminnäkijän mukaan Olympiaterminaalissa pidätetyt miehet olivat liikkeellä samalla autolla, jota poliisi jo aiemmin päivällä kertoi etsivänsä – tai ainakin autossa oli sama rekisteritunnus.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja