Mainos

Talvilomallakin pitää suorittaa - suomalaiset puurtavat vapaa-ajalla

Suomalaiset lataavat vapaa-aikaansa yhä enemmän tekemistä. Vapaasta halutaan ottaa kaikki tehot irti, pitää kohottaa kuntoa, sivistää itseä ja hankkia elämyksiä.

Tutkija Hanna Vehmas on selvittänyt väitöksessään, miten suomalaiset perustelevat vapaa-aikaa. Hänen mukaansa vapaan vietto on vakavoitunut.

- Vapaa-aikaan ladataan paljon työmäistä tekemistä, joka voi näyttäytyä suorittamisena, hyödyn tavoitteluna ja yltiötehokkuutena, Vehmas kuvailee.

Hän nostaa hattua niille, jotka uskaltavat olla joutilaita.

- On sosiaalisti hyväksytympää tulla lomalta ja kertoa, mitä on tehnyt, nähnyt ja saanut aikaan kuin sanoa, että en tehnyt yhtään mitään.

Tehokkuus liittyi aiemmin työhön, mutta nyt sama meno kuuluu vapaa-aikaan. Myös lapsilla ja nuorilla kalenteri täyttyy harrastuksista, ja tekemiseen suhtaudutaan tosissaan.

- Nuoret saattavat ajatella liikunnan harrastamisesta, että se on silta työelämään. Pelataan tosissaan jalkapalloa tai jääkiekkoa ajatuksena, että siitä kehkeytyy ammatti, Vehmas sanoo.

Harrastaminen kallista

Nuoriso-ohjaajan mielestä nuoret voi jakaa vapaa-ajan vieton perusteella kahteen ryhmään.

- On nuoria, jotka harrastavat ihan hirveästi. Ja sitten on niitä, joilla ei oikein ole mitään harrastuksia. Tuntuu, että siinä välissä olevien määrä on vähentynyt, sanoo Tampereen kaupungin nuoriso-ohjaaja Liisa Hietamaa.

Syynä on paitsi kotoa tuleva esimerkki, myös raha. Aktiivinen ja tehokas liikunta maksaa.

- Niinkin ihana asia kuin liikunnan harrastaminen on pitkälle tuotteistettua ja kaupallistettua tänä päivänä. Liikunnallisuus saattaa eriarvoistaa, koska kaikilla ei ole taloudellisia tai alueellisiakaan mahdollisuuksia olla aktiivinen, Vehmas toteaa.

Tampereen kaupunki pyrkii keräämään talvilomaa viettäviä nuoria Tampere-talossa järjestettäville festivaaleille. ChillHouse-tapahtuma tarjoaa maksutonta tekemistä 13-17-vuotialle.

- Ajatuksena on, että niille nuorille, jotka eivät syystä tai toisesta lähde Lappiin tai etelään, olisi jotain mielekästä tekemistä kaupungissa, Hietamaa kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.