Turvapaikanhakijat ruokitaan tiukalla budjetilla, kertovat avustustyöntekijät.
Hätämajoitustilojen ruokatarjonta on herättänyt tyytymättömyyttä ainakin Oulun Hiukkavaarassa. Runsaasta 300 turvapaikanhakijasta kymmenet osoittivat eilen ruoasta mieltään.
Punaisen Ristin järjestöjohtaja Marita Salo, terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski ja Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto vastasivat ruokatarjontaa ja muita turvapaikanhakijoiden palveluita koskeviin kysymyksiin.
Kuinka hyvin ohramannavelli täyttää standardit, ja tulisiko suomalaisen kouluruoan kelvata hädänalaiselle?
Punaisella Ristillä on olemassa perustamisohjeet niin väliaikaisen hätämajoituksen kuin vastaanottokeskuksenkin toiminnan käynnistämiseen. Tässä tilanteessa on olennaisinta, että kaikille saadaan majapaikka, ruokaa ja muut välttämättömät peruspalvelut. Suurimmalle osalle ruoka kelpaakin oikein hyvin.
Miten hyvin voidaan ottaa huomioon eri kulttuureista tulevien ruokakulttuuri?
Ruoat valmistetaan huomioiden erikoisruokavaliot sekä uskonnolliset rajoitukset, esimerkiksi sianlihaa ei käytetä koskaan.
Kuinka paljon ruokatarjonnassa näkyy rahan puute ja vapaaehtoisten voimavarat?
