Talouskokouksen jälkeen alkaa vaikea arki

Kriisitunnelmissa pidetyn taloushuippukokouksen anti oli odotusten mukainen. Sen avulla haluttiin osoittaa, että kaikki osapuolet tunnustavat muutosten välttämättömyyden ja että kaikki ovat valmiita tekemään töitä muutosten eteen.

G20-maiden edustajat saivat aikaan päätöslauselman, joka vaikuttaa hieman hampaattomalta, mutta joka on itse asiassa kovan kädenväännön tulos.

Esimerkiksi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy sanoi tapaamisen jälkeen, että työ oli varsin haastavaa.

- Olen Yhdysvaltojen ystävä, mutta jos kysyt, oliko se helppoa, niin vastaan: ei ollut, totesi hän.

Sarkozyn mukaan Yhdysvalloilta oli melkoinen myönnytys, että se suostui edes puhumaan markkinoiden säätelystä ja pääjohtajien palkoista. Toisaalta vastineeksi EU-maat suostuivat korostamaan kokouksen lopuksi vapaiden markkinoiden ja kaupan tärkeyttä. Tosin loppuasiakirjan rivien välissä moitittiin kriisin alkuunpanijaa Yhdysvaltoja sanomalla, että jotkut kehittyneet maat eivät ole hallinneet talouden riskejä.

- Se meni niin pitkälle kuin se saattoi mennä, luonnehti Chicagon yliopiston liiketalouden professori Raghuram Rajan CNN-uutisille.

- Sopimus pitää sisällään kaiken, mitä voi odottaa noin pikaiselta tapaamiselta.

Obaman poissaolo huoletti

Osanottajamaat olivat myös odottavalla kannalla kokouksesta poissa pysyneen tulevan presidentin Barack Obaman linjasta.

- Se mitä päätimme tänään, on melko lailla linjassa sen kanssa, mitä Obaman mukaan pitäisi tehdä, uskoi Britannian pääministeri Gordon Brown.

Seuraava talouskokous pidetäänkin Obaman valtaan astumisen jälkeen eli ensi vuoden huhtikuussa. Sitä ennen osanottajamaat joutuvat tekemään hartiavoimin töitä, sillä monet kokouksen päätökset ovat vaikeita toteuttaa.

Hankalin on ehkä jumissa ollut Dohan talouskierros. Maat lupasivat saada neuvottelut päätökseen ja samalla pidättäytyä vuoden ajaksi uusien vapaakaupan esteiden luomisesta.

George W. Bush poistui maailmannäyttämöltä

Ne olivat jäähyväiset ilman kyyneliä, fanfaareja ja ylistyssanoja. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush päätti lehdistötilaisuutensa kansainvälisen konferenssin päätteeksi tokaisemalla yksinkertaisesti "näkemiin".

Ja kaikki läsnä olleet ymmärsivät, ettei kyseessä ollut enää "nähdään pian". Washingtonin talouskriisikokous oli Bushin viimeinen esiintyminen maailmannäyttämöllä. Jäljellä on enää joitakin hallinnollisia tehtäviä, ja sitten valta vaihtuu Valkoisessa talossa.

Bushin saamat jäähyväiset olivat epäilemättä vaiteliaat. Yksikään kokouksen osanottajista ei halunnut julkisesti ylistää Bushia. Jopa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, joka on henkilökohtaisesti julistautunut Yhdysvaltain ystäväksi, onnistui vain haaleasti hymistelemään. Hän kutsui Bushia oikeudenmukaiseksi ja uskolliseksi kumppaniksi, vaikka tämä ei Sarkozyn mukaan aina ollutkaan helppo.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel käytti samankaltaisia maltillisia termejä Bushista. Hänen mukaansa presidentti oli rentoutunut ja hillitty.

Kummankaan lausuntoja voi tuskin panna eroahdistuksen piikkiin.

Bush, joka vei maansa kahteen sotaan ja vuosikymmenten pahimpaan talouskriisiin, vetäytyy tammikuun vallanvaihdon jälkeen eläkeläisen hiljaiseloon farmilleen Texasiin.

Yhdysvaltain viime vuosikymmenten epäsuosituin presidentti on viime aikoina vihjannut miettivänsä jopa muistelmien kirjoittamista.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat