Tallipäällikkö paljastaa: näin Ott Tänak kertoi Hyundaille lähdöstään

Ott Tänakin ja Hyundain yhteistyön päättymisestä uutisoitiin viikko sitten ajetun Espanjan MM-rallin päätteeksi. Huhuja ja spekulaatioita virolaisen lähdöstä oli ollut esillä aina loppukesästä lähtien.

Sunnuntaina 23. lokakuuta julkaistussa tiedotteessa Tänak kertoi, että päätös sopimuksen purkamisesta oli hänen henkilökohtainen ratkaisunsa. 35-vuotias Tänak ilmoitti olevansa urallaan sellaisessa vaiheessa, että hänen oli ja on tartuttava uuteen haasteeseen.

Hyundain väliaikaisena tallipäällikkönä koko kauden toiminut Julien Moncet kertoo ranskalaisen Autohebdon haastattelussa, että Tänakin lähtö oli hänellä tiedossa jo ennen Espanjan MM-rallia.

– Kaikista huhuista huolimatta se, kun hän kertoi siitä, oli silti yllätys ja pettymys. Hän oli varmasti miettinyt päätöstä jo pidempään.

– Meille hän ei antanut sen enempää selityksiä tai mitään erityistä syytä. Hän sanoi vain sen saman kuin tiedotteessa, sen, että hänen on nyt aika tehdä jotain muuta.

Talli kunnioitti kuljettajansa päätöstä eikä Moncet'n mukaan edes yrittänyt kääntää Tänakin päätä.

Moncet myöntää, että vuoden 2019 maailmanmestarin lähtö sattuu, sillä potentiaalisia mestarikandidaatteja on MM-sarjassa verrattain vähän ja Tänak on kiistatta yksi heistä.

– Yritämme saada kokoon parhaan mahdollisen kuljettajakokoonpanon. Ottin lähdön jälkeen olemme saaneet yhä enemmän yhteydenottoja kuljettajilta – sellaisiltakin, jotka eivät ennen tätä olleet kovinkaan kiinnostuneita.

Moncet'n mukaan Hyundain kokoonpano on täysin riippuvainen siitä, mitä Tänak aikoo tulevaisuudessa tehdä: koska Tänak on tällä haavaa kuljettajamarkkinoiden isoin kala, hän tekee ratkaisunsa ensin ja muut palikat asettuvat paikalleen vasta tämän jälkeen.

– Hän luo meille mahdollisuuksia riippuen siitä, mihin hän menee – ellei hän sitten lopeta kokonaan.

Hyundain suunnitelmissa on korvata Tänakin lähtö yhdellä koko kauden ajavalla kuljettajalla. Talli on jo kertonut hakevansa ensi kaudeksi mahdollisimman kokeneita kuljettajia. MTV Urheilun tietojen mukaan paikkaa tallissa on tarjottu muun muassa Esapekka Lapille, joka ajoi tällä kaudella seitsemän osakilpailua Toyotalla.

– Haluamme jonkun, joka ajaa koko kauden. Haemme jatkuvuutta, koska näitä autoja ei ole helppoa ajaa. Kilometrit ja kokemus ovat tärkeitä. Toivottavasti valitsemme oikean kuljettajan.

Tällä kaudella viisi osakilpailua ajavan Dani Sordon toivotaan Espanjasta kantautuvien tietojen mukaan ajavan ensi kaudella kahdeksan osakilpailua.

– Useamman kuljettajan käyttäminen on hyväksi joissain tapauksissa mutta ei aina. On myös kuljettajia, jotka eivät halua ajaa kokonaista kautta. Jotkut ovat tietyissä ralleissa parempia kuin toiset, Moncet luettelee.

Käynnissä olevan kuljettajaruletin lisäksi Autohebdon haastattelussa sivutaan lyhyesti Tänakin persoonaa, josta näkemykset tuntuvat vaihtuvan sen mukaan, keneltä kysytään. Joidenkin mukaan Tänak on äärimmäisen hankala tapaus, toiset ovat täysin päinvastaista mieltä.

Tänakista julkisuuteen näyttäytyvä kuva tukee ensin mainittua näkemystä.

– Tallin sisäisissä kokouksissa hän esitti aina näkemyksensä autosta rakentavalla tavalla. Hän on äärimmäisen vaativa, mutta se on ihan normaalia, kun ollaan huipulla. On totta, että hän on ihan omanlaisensa persoona, Moncet sanoo.

– Hänen kanssaan ei ole aina helppoa, mutta hän on kova kilpailija, joka yrittää ymmärtää autoa yksityiskohtaisesti.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat