Mainos

Tallinna Turun ohella ensi vuoden kulttuuripääkaupunki

Tallinna on Turun ohella ensi vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Tallinnan kulttuuripääkaupunkivuoden valmisteluja varjostaa kuitenkin Tallinnan kaupungin ja Viron valtionjohdon tulehtuneet välit. Kulttuurin pelätään joutuvan politiikan pelinappulaksi, sillä Virossa käydään ensi vuonna sekä parlamentti- että presidentinvaalit.

Tallinn 2011 -säätiön taitellinen johtaja Mikko Fritze näkee, että kansalaisten epäluottamuksen takana on pelko hyväksikäytöstä.

- Viro on tällä hetkellä ylipolitisoitunut. Kun poliitikko avaa suunsa, kukaan ei usko, että hän tekee se muun kuin itsensä takia. Vaalit ovat tulossa ja ihmiset pelkäävät, että heidän luomuksiaan ja ideoitaan käytetään jonkin tietyn asian hyväksi.

Kansalaisia huolettaa Tallinnassa valtaa pitävän pääoppositiopuolue keskustan toiminta. Puolue on marssittanut kulttuuripääkaupunkisäätiön johtoon edustajiaan, joista yksi on Tallinnan entinen apulaiskaupunginjohtaja.

- Kaupungissa ja valtionjohdossa ovat vallalla eri puolueet. Vastakkainasettelu on todella olemassa ja se on jättänyt jälkensä myös kulttuuripääkaupunkiin. Toivon kuitenkin, että Tallinnan kaupunginjohtajan ja kulttuuriministerin äskettäinen tapaaminen särki jäätä, sanoo Jaanus Mutli, Tallinn 2011 -säätiön talousjohtaja.

Kulttuuripääkaupungin rahoituksen pitäisi varmistua ensi kuussa. Säätiö toivoo saavansa noin 8 miljoonaa euroa, mikä on noin puolet alun perin kaavaillusta.

- Maaliskuussa näemme, pääsevätkö kaupunki ja valtio sopuun yhteisestä rahoituksesta ja me saisimme jatkaa ohjelman kanssa. Olen optimisti, mutta rahoitus on kuitenkin poliitikkojen käsissä, muistuttaa taitelliinen johtaja Mikko Fritze.

Tallinna aikoo julkaista kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmansa suurilta osin toukokuussa. Vuoden teemaksi on valittu meri.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.