Mainos

Taleban-sissit: Kuolema synnintekijöille

Afganistanin uudet vallanpitäjät, Taleban-sissit ovat hirttäneet kaksi entisen presidentin Najibullahin henkivartijaa. Asiasta kertoi Kabulin radio aamulla. Viimeksi hirtetyt oleskelivat YK:n tiloissa kuten tekivät myös aiemmin hirtetyt Najibullah ja hänen veljensä.

Taleban-sissit julistivat eilen maahan uudet islamilaiset säännöt. Sissit vakuuttivat, että aviorikkojia, juoppoja ja muita synnintekijöitä odottaa kuolema.

Raskaasti aseistautuneet Taleban-sissit partioivat Kabulissa, jossa tilanne oli palautumassa normaaliksi. Kabulin radio kehotti hallituksen työntekijöitä palaamaan työpaikoilleen. Ääri-islamilaiset Taleban-sissit kuitenkin määräsivät työssäkäyvät naiset pysymään kotona. Radiossa annetussa määräyksessä naisilta kiellettiin julkisesti tehtävä työ. Naiset määrättiin myös peittämään kokonaan kasvonsa näyttäytyessään kotinsa ulkopuolella.

Taleban-sissit valtasivat perjantain vastaisena yönä maan pääkaupungin Kabulin ja hirttivät muun muassa entisen presidentti Najibullahin sekä tämän veljen. Vallassa ollut presidentti Burhanuddin Rabbani ehti paeta ennen sissien tuloa. Pakoon ehtivät myös syrjäytetyn hallituksen pääministeri ja osa jäsenistä sekä armeijan ylin johto.

Taleban-lähteiden mukaan sissit ajoivat takaa Rabbanin joukkoja ja taistelivat tänään Kabulin pohjoispuolella. Tietoja ei ole varmistettu riippumattomista lähteistä.

Taleban-sissien muodostama väliaikainen neuvosto pyysi eilen kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Afganistanin islamilaisen valtion.

Yhdysvallat toivoi, että sissit pidättäytyisivät diplomaattisuhteiden solmimisesta. Se pyysi sissejä käyttämään valta-asemaansa kansallisen sovittelun alulle panemiseksi ja demokraattisten instituutioiden kehittämiseksi.

Sissien edustajan mukaan Taleban on ojentanut sovinnon kättä entisille vallan vartijoille: se on luvannut armahtaa kaikki hallituksen joukot, jotka antautuvat ja luovuttavat aseensa.

Sissien syrjäyttämä Afganistanin hallitus pyytää, ettei kansainvälinen yhteisö hyväksy sissien väliaikaista hallitusta.

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Afganistanin tilannetta illalla kokouksessaan. Afganistanin varaulkoministeri Abdul Rahim Ghafoorzai sanoi YK:ssa, että presidentti Burhanuddin Rabbani avustajineen on paennut maan pohjoisiin maakuntiin ja harkitsee seuraavaa poliittista tai sotilaallista siirtoaan.

Venäjä on esittänyt turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaluonnoksen, jossa mm. varoitetaan toteuttamasta sotilaallista ratkaisua. Syrjäytetyllä hallituksella on takanaan armeija, jonka turvin se voi hyökätä. Se ei kuitenkaan haluaisi ryhtyä sotatoimiin pääkaupungissa, jossa tavallisten kansalaisten henki joutuisi vaaraan.

Taleban-sissit pitävät hallussaan yli puolta Afganistanista. Kansalliset ryhmittymät ja muslimien ryhmät ovat taistelleet Afganistanin vallanpitäjän asemasta siitä saakka, kun neuvostojoukot vetäytyivät entisestä kommunistivaltiosta 1989.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.