Takana kahden vuoden suhde – missä vaiheessa kondomin voi jättää pois? Raati vastaa: "Täytyy pystyä luottamaan siihen, ettei puoliso käy vieraissa"

Minkä ehkäisymenetelmän valitsisin? 4:13
KATSO MYÖS: E-pillerit, kondomi, kierukka – minkä ehkäisymenetelmän valitsisin? Gynekologi kertoo vaihtoehdoista.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Olemme seurustelleet kohta kaksi vuotta enkä ole vielä suostunut antamaan miehelle suuseksiä, tai olemaan ilman kondomia, vaikka hän haluaisi. Hänen entisten seksikumppaniensa määrä ja riski saada HPV tai herpes hirvittää. Mitä tehdä? Mies tuntuu etääntyvän. Missä vaiheessa olisit ilman kondomia?" kysyy nimimerkki Nainen 25v.

Näin raati vastasi

"Jos kummallakaan ei ole muita seksikumppaneita ja testit ovat puhtaat, niin silloin on ihan ok olla ilman kondomia. Ei kumppanien määrä tee sitä riskiä, kun taudit voi saada ihan ensimmäisellä kerralla jo."
– Nainen, 33, avoliitossa

"Jos olette seurustelleet kohta kaksi vuotta ja harrastaneet seksiä sinä aikana vain toistenne kanssa, entiset seksikumppanit ovat sivuseikka. Testeissä käynnin jälkeen voitte harrastaa suuseksiä ja ilman kondomia turvallisesti."
– Mies 50, naimisissa

"En harrastaisi ennen kuin mies tekee seksitautitestin. Jos hän haluaa seksiä ilman kondomia, sinun vastaehtosi tulee olla testin tekeminen jos, ja kun, siihen on oikeasti aihetta."
– Mies, 19, parisuhteessa

"Kun suhde on varmalla pohjalla ja aikomuksena olla "loppuikä" yhdessä. Testien jälkeen voisin olla ilman kondomia sitten."
– Nainen, 44, avoliitossa

"Käykää testissä, niin asiaa ei tarvitse pidempään pohtia, ja kondomin voi jättää pois. Jos välittämistä oikeasti on, asiasta pitäisi olla myös helppo keskustella – onhan kyseessä molempien terveys."
– Nainen, 37, avoliitossa

Katso myös: Kuusi faktaa: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä. Juttu jatkuu videon alla.

Kuusi faktaa: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä 0:35

"Mies seksitautitesteihin, ja mihinkään ei tarvitse suostua, mitä ei itse halua tehdä."
– Ei sukupuolta, 33, sinkku

"Jos miehellä ei ole seksitauteja, niin todellakin kondomi pois, niin tuntuukin paremmalta! Itse en ole miesystäväni käyttänyt kertaakaan kondomia ja suuseksiä annoin ensimmäisenä ja heti suhteen alussa ja loppuun asti."
– Nainen, 25, parisuhteessa

"Noista peloista kannattaisi käydä puhumassa terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Jos siis pelko on ainoa syy, miksi et halua."
– Nainen, 36, avoliitossa

"Aika alkuvaiheessa seurustelua olisi voinut ottaa vaikka testit taudeista. Itse ainakin käyn testeissä säännöllisesti. Jos testit on negat, en näe mitään syytä olla antamatta seksiä ilman kumia. Kunhan vain ehkäisy muuten kunnossa."
– Nainen, 27, parisuhteessa

"Pistä mies testeihin, jos noin paljon pelkäät saavasi tartunnan. Mielestäni asiasta pitää pystyä aikuisten ihmisten keskustelemaan avoimesti."
– Mies, 31, avoliitossa

"Käykää molemmat tautitesteissä, toisiko se mielenrauhaa? Kannattaa myös lukea hp-viruksista, niitä on useita ja suurimmalla osalla väestöstä. Tutki rohkeasti omaa seksuaalisuutta ja koita hieman rentoutua. Seksin kuuluu olla rentoa, silloin siitä nauttii."
– Nainen, 29, parisuhteessa

"Molemmat seksitautitesteihin, niin ei tarvitse miettiä turhaan. Ilman kondomia ei mielestäni tarvitse olla ikinä, jos ei halua. Varsinkaan jos ei haluta lapsia, niin miksi mahdollistaa vahinkoraskaus."
– Nainen, 24, parisuhteessa

"Olisin ilman kondomia sitten, kun molemmille on tehty kattavat seksitautitestit, joissa ei mitään hälyttävää paljastu. Toki täytyy myös pystyä luottamaan siihen, ettei puoliso käy vieraissa."
– Nainen, 36, avioliitossa

"Jos mies haluaa olla ilman kondomia, käske hänet testeihin! Sinun ei missään nimessä tarvitse tehdä mitään ilman suojaa, jos niin et halua! Ehkäisy on myös miehen tehtävä, ei pelkästään naisen."
– Nainen, 33, sinkku ja kierukka ja kondomi best

Katso myös: Mikä ihmeen kierukka? Tältä se näyttää ja näin se toimii! Juttu jatkuu videon alla.

Mikä ihmeen kierukka? Tältä se näyttää ja näin se toimii 3:20

"Kävisin ja pyytäisin myös miehen käymään seksitautitesteissä, jos taudit epäilyttää. Käytän muuta ehkäisyä, kondomia emme ole koskaan käyttäneet. Ymmärrän kyllä miehen fiiliksen, suuseksikin on tärkeä osa sitä seksuaalisuutta, ainakin mielestäni."
– Nainen, 25, suhteessa

"Oman fiiliksen mukaan tietysti, mutta ainahan sitä voi pyytää miestä käymään testeissä. mutta jos ei kahden vuoden aikana ole muiden lakanoissa puuhannut, niin eiköhän aika rauhallisin mielin voi olla."
– Mies, 39, parisuhteessa

"Keskustele avoimesti miehesi kanssa peloistasi. Kenties voisitte yhdessä käydä testeissä, siinä ei ole mitään väärää tai hävettävää."
– Nainen, 27, parisuhteessa

"Siinä vaiheessa olisin ilman, kun mies suostuu käymään seksitautiteissä. Jos minä, tai uusi mies, haluaa alkaa harrastamaan seksiä ilman kondomia, käyn itse testeissä ja pyydän myös miestä käymään. Ja jos mies ei ole tähän suostuvainen, sitten keskustellaan, miksi."
– Nainen, 22, parisuhteessa

"Kondomia käytetään vaikka aina, jos toinen haluaa. Se ei estä suuseksiä, jos se muuten tuntuu hyvältä idealta. Seksissä pitää olla turvallinen olo. Jos mies ei ymmärrä asiaa, niin pohtisin suhdetta uudestaan."
– Nainen, 27, sinkku

"Jos pelkästään mahdolliset taudit ovat syynä kondomille, niin mars testeihin yhdessä. Itse olen luopunut kondomista siinä kohtaa, kun on päätetty, että nyt ollaan suhteessa eikä tapailla muita ja on käyty testeissä, eli on saatu tietty luottamus."
– Nainen, 29, sinkku

"Voisitko pyytää miestäsi käymään seksitautitestissä tarkistamassa, ettei hänellä ole mitään tautia? Ilman kondomia ei tarvitse olla koskaan, jos ei itse halua. Jos miestä häiritsee kondomin käyttö, tai suuseksin puute, niin se on hänen oma ongelmansa."
– Nainen, 24, parisuhteessa

"Et vaikuta luottavasi mieheesi, jos menneisyytensä kummittelee noin paljon vielä kahden vuoden suhteenkin jälkeen. Jos mieheen ei ole luottamista, ei kannata olla ilman kumia, vaikka suhde olisi kestänyt pidempäänkin. Suhteen laatu ratkaisee, ei sen kesto."
– Nainen, 39, sinkku

"Kaksi vuotta seurusteltu ja SINÄ PELKÄÄT ja MIETIT edelleen toisen taustoja. Puhukaa vanhat asiat selviksi, jotta pääset niistä yli. Kyse taitaa olla enemmän sinusta kuin hänestä. Varmasti etääntyy sinusta, koska ajat hänet siihen."
– Nainen, 33, suhteessa   

"Miksi olet yhdessä ihmisen kanssa, kenestä ajattelet näin? En itse pystyisi olemaan ihmisen kanssa, joka ajattelee minusta noin, enkä ihmettele, jos toinen etääntyy. Kaksi vuotta eikä suuseksiä?"
– Nainen, 30, parisuhteessa

"Ottakaa yhteiseksi ohjelmanumeroksi, että käytte yhdessä jossain lekurilla ottamassa tautitestit. Tiedä, vaikka se jopa kiihottaisi, kun voisi olla varma, eikä kummankaan tarvitse enää jännittää tautien suhteen."
– Mies, 52, seurustelee

"Mikäli pidät kumppaniasi varmasti luotettavana ja käytössänne on jokin ehkäisy, niin tautitestien jälkeen kondomit pois. Mikäli joku mainituista ei täyty, niin kondomi ilman muuta käytössä."
– Mies, 32, naimisissa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat