Mitä tehdä, kun halut eivät kohtaa parisuhteessa? Lukijaraati on yksimielinen

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO MYÖS: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Kumppani on ollut pitkään tosi väsynyt töistä eikä hänen tee mieli seksiä. Se harmittaa, koska itseäni kyllä haluttaisi. Alussa oli seksiä useammin, mutta nyt on ollut hiljaista. Pitäisikö minun ottaa asia puheeksi vai ainoastaan odotella, että hän itse intoutuu taas? Miten kauan toisen halutonta vaihetta pitäisi jaksaa? Vai olenko ihan kohtuuton, kun tästä valitan?" kysyy nimimerkki Hjälp.

Näin raati vastasi

"Kannattaa keskustella, mikä haluttomuuden syy oikeasti on. Usein syynä on jotain ihan muuta kuin vain väsymys. Itseä ei ainakaan tee mieli, kun töiden jälkeen odottaa kotityöt, mies ei huolehdi itsestään, sättii ja valittaa."
– Nainen, 41, epätietoinen suhteen tilasta

"Ottaisin asian pikimmiten puheeksi. Nainen tarvitsee hyvän olon seksiä varten ja mies hakee hyvää oloa seksistä. Tämä ero on syytä ymmärtää. Millä vähentää stressiä ja hyvän mielen syöjiä päivästä? Jakaantuuko kotityöt tasapuolisesti?"
– Nainen 46, parisuhteessa

"Tavallaan kuulostaa pahalta, jos työ on koko ajan ollut sama, niin syy voi ollakin jossain muualla. Olisiko hänelle astunut se arki suhteeseen eli niin sanotusti alkuhuuma haihtunut? Keskustelkaa avoimesti mistä on oikeasti kysymys."
– Nainen, 55, avioliitossa

"Ehdottomasti pitää ottaa puheeksi. Kaikki mitä sen jälkeen tapahtuu, on niin tapauskohtaista, että neuvon antaminen on mahdotonta. Tee niin kuin itse parhaaksi näet."
– Mies, 21, sinkku

"Haluttomuus on asia, joka koskettaa jokaista paria jossain vaiheessa suhdetta ja aina halut ei kohtaa. Paras tapa kohdata ongelma, on ottaa se puheeksi ja keskustella omista ja toisen tarpeista. Yksi vaihtoehto on avata suhdetta, jos halut eivät kohtaa."
– Mies, 30, parisuhteessa

"Puhu kumppanillesi! Seksitön parisuhde muuttuu nopeasti kaveri- tai kämppissuhteeksi, eikä se ole enää sitten parisuhde. Jos seksittömyyttä on jatkunut liian kauan, joko puhut kumppanillesi tai lähdet suhteesta pois puhumatta. Kumpi kuulostaa paremmalta?"
– Nainen, 37, sinkku

"Ottaisin asian puheeksi, kun ilmapiiri on siihen sopiva. Ja muistaisin olla ymmärtäväinen hänen väsymykseensä, en syyllistä vaan haluan puhua avoimesti ja rauhallisesti mieltä painavasta uudesta tilanteesta."
– Nainen, 47, avioliitossa

"Keskustele hienotunteisesti ja ymmärtäväisellä asenteella kumppanisi kanssa. Kerro omista tarpeistasi ja tunteistasi, mutta ensisijaisesti kuuntele toista. Älä syyllistä tai painosta. Henkinen yhteys toiseen edesauttaa fyysistäkin yhteyttä."
– Nainen 34, parisuhteessa

"Jos väsymys on jatkunut pitkään, kannattaa selvittää syyt väsymyksen taustalla. Onko rauta-arvot ja kilpirauhasarvot testattu? Jos väsymykselle selviää syy, väsymystä voidaan hoitaa ja ehkä ne seksihalutkin palautuvat. Puhuminen kannattaa aina suhteessa!"
– Nainen 25, parisuhteessa

Katso myös: Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen. Juttu jatkuu videon alla.

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18
Joskus seksin harrastaminen voi olla jopa kivuliasta. Seksiongelmien kanssa ei kuitenkaan tarvitse kärsiä tai häpeillä yksin.

"Vastasitkin oikeastaan itse kysymykseesi kyllä, ota asia puheeksi. Muista kuitenkin välttää syyttelyä, kerro miltä sinusta tuntuu ja että olet kumppanisi puolella, kertoo hän sinulle mitä hyvänsä. Lopputuloksen päätät kuitenkin itse."
– Nainen, 31, sinkku

"Totta kai voit ottaa asian puheeksi, jos asia häiritsee sinua, kunhan teet sen hienotunteisesti etkä painosta seksiin. Kumppanisi luultavasti kärsii itsekin tilanteesta, mutta painostaminen ja vaatiminen vain pahentaa ongelmaa."
– Nainen, 32, sinkku

"Ole ymmärtäväinen myös kumppanisi tilannetta kohtaan. Kaikesta kannattaa aina puhua, hiljaisuus on pahasta teille molemmille. Yrittäkää löytää yhteinen sävel, miten kumppanin voinnin saisi paremmaksi ja mitä sinä kaipaisit seksiin."
– Nainen, 22, parisuhteessa

"Odottelu on ajanhukkaa. Asia puheeksi ja tarvittaessa parin kanssa terapeutille. Tiedät lopulta itse parhaiten, kuinka pitkään voit tilanteessa olla. Omaa tilannetta voi puida yksinkin terapiassa. Joka suuntaan asiasta valittaminen ei paranna."
– Mies, 30, parisuhteessa

"Kannattaa aloittaa kysymällä, että mikä uuvuttaa ja lähteä siitä. Totta kai puolisosi kaipaa palautumista työn jälkeen, mutta liiallinen uupumus ei kyllä ole enää normaalia. Myös seksilelujen ostoa harkitsisin tässä kohdin omaksi avuksi."
– Mies, 19, sinkku

"Keskustelkaa siitä, mikä olisi juuri hänen akkujaan lataavaa yhteistä olemista tai tekemistä. Itselleni väsyneenä on tärkeää, että toinen haluaa olla lähellä ilman taka-ajatuksia. Tämä usein lopulta johtaa hyvään seksiin velvollisuusseksin sijasta."
– Mies, 42, parisuhteessa

Juttu jatkuu kuvan alla.

"Vastauksen pitäisi olla itsestään selvä. Asia puheeksi saman tien ennen kuin asiasta syntyy isompi ongelma."
– Nainen, 20, parisuhteessa

"Kannattaa kokeilla puhua, muuten ainakaan tuskin muuttuu. Minäkin yritin puhua, meillä se ei auta, toiselle seksi ei ole kai kuitenkaan tärkeää. Olen oppinut sietämään sitä, että näillä mennään."
– Mies, 36, parisuhteessa

"Kenties voisit auttaa häntä rentoutumaan työstressistä – antaa hieronnan tai mennä lämpimään suihkuun yhdessä. Kun ilmapiiri on rennompi, myös kumppanisi saattaa intoutua leikkisämmäksi. Jos haluttomuus jatkuu, olisi siitä kuitenkin hyvä puhua lempeästi."
– Nainen, 18, etäsuhteessa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

 

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat