Mainos

Taina: Puolustusministeriön rooli muuttunut

Puolustusministeri Anneli Taina korosti puolustusministeriön roolia muuttuvassa kansainvälisessä kehityksessä ja sen aseman vahvistumista ministeriön 80-vuotisjuhlassa Helsingissä.

Ministeri Taina totesi ministeriön roolin muuttuneen kymmenen viime vuoden aikana oleellisesti, mikä on ollut seurausta niin kansainvälisestä kehityksestä kuin myös kansallisen poliittisen kulttuurimme demokratisoitumisesta. Taina arvioi puolustusministeriön roolin yhä vahvistuvan myös tulevaisuudessa.

Erityisen tärkeää puolustusministeriön toimintaympäristön kannalta on ministeri Tainan mukaan ollut Euroopan turvallisuusrakenteiden muuttuminen viime vuosikymmenen lopussa. Hän viittasi tässä sosialismin romahtamiseen Itä-Euroopassa ja Varsovanliiton hajoamiseen.

Muutoksen rajuus tuntui erityisesti Suomessa

Kylmän sodan staattinen tilanne sekä puolustusministeriön vähäinen rooli kansainvälisessä yhteistyössä merkitsivät Taina mukaan sitä, että Suomi oli Euroopan avautuessa todella suuren haasteen edessä.

-Kukaan ei olisi vielä kymmenen vuotta sitten voinut uskoa, että puolustusministeriö on lähettämässä edustajaansa Nato-edustustoon tai että suomalaiset rauhanturvaajat toimivat Nato-johtoisessa operaatiossa Bosniassa.

Kansainvälisessä yhteistyössä erityisesti Naton rauhankumppanuusohjelma sekä pyrkimys rakentaa kriisienhallintaan tarvittava organisaatio ovat Taina mukaan merkinneet aivan toisentyyppisen toimintaympäristön syntymistä Suomen puolustushallinnolle.

-Muutamassa vuodessa puolustusministeriössä on ollut pakko luoda valmiudet sille, että Suomi kykenee osallistumaan täysivaltaisena osapuolena Naton rauhankumppanuusohjelmaan, Euro-Atlanttisen kumppanuusneuvoston toimintaan sekä WEU:n kriisienhallintakapasiteetin kehittämiseen, sanoi ministeri Taina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.