Taimelan koulussa koulukuvaukset toteutettiin yllättävällä tavalla – rehtori: "Kun lapsille antaa mahdollisuuden, he pystyvät mihin vain"

Miksi joissain kouluissa ei sallita kaverikuvia? Haastattelussa OAJ:n koulutusasiain päällikkö Jaakko Salo 3:56
KATSO MYÖS: Miksi joissain kouluissa ei sallita kaverikuvia? Haastattelussa OAJ:n koulutusasiain päällikkö Jaakko Salo.

Mitä syntyy, kun koulukuvauksesta ovatkin vastuussa ammattikuvaajan sijaan oppilaat ja henkilökunta? Taimelan koulu päätti ottaa selvää.

Perinteinen koulukuvaus on noussut tänä syksynä keskustelunaiheeksi.

MTV Uutiset kirjoitti aiemmin siitä, kuinka eräskin espoolaiskoulu kielsi kokonaan kaverikuvien ottamisen. Päätöksellä haluttiin ehkäistä koulukiusaamista. Myös monessa muussa koulussa on sama linjaus.

Alajärvellä, Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevassa Taimelan koulussa päätettiin lähestyä koulukuvausta tänä vuonna epätavallisella, mutta hyvin palkitsevalla tavalla.

Koulukuvaus monialaisena oppimiskokemuksena

Taimelan koulun rehtori Kirsti Joensuu kertoo, että koulun koulukuvaussopimus ison firman kanssa tuli päätökseen viime keväänä ja koulussa virisi omalaatuinen ajatus koulukuvauksesta monialaisena oppimiskokonaisuutena.

– Lapset rakastavat perinteitä ja ennakoitavuutta ja heillä oli tietty ajatus siitä, millaisia koulukuvat ovat. Aluksi lapset olivatkin vähän ihmeissään, mutta heti kun he saivat jujusta kiinni, niin innostuivat kovasti, Joensuu kertoo.

Koulukuvien ottamisen vastuu siirtyikin projektin myötä oppilaille ja henkilökunnalle. Nykylapset kuvaavat muutenkin melko paljon, mutta oppimiskokonaisuuden aikana haluttiin tutkia myös kuvaamisen tekniikkaa ja kuvaamisena olemista syvemmin.

Kuvaamiseen käytettiin pelkästään kännyköitä, sillä ne kulkivat aina taskussa mukana. 

– Olemme kuvanneet todella paljon luontoa, toisiamme ja asioita erilaisten tehtävänantojen kautta. Loppuhuipennuksena otettiin yksittäiset sekä luokka- ja kaverikuvat. Viimeksi eilen on käyty tuossa lähimetsässä vielä kultakehyksen kanssa etsimässä syksyisiä kuvaustaustoja, Joensuu kertoo.

Kuvia ei ole siis otettu missään perinteisissä studio-olosuhteissa vaan pitkälti ulkona tai koulun muissa tiloissa. 

Ammattivalokuvaaja ohjasi työpajoja

Paikallinen ammattivalokuvaaja kävi vetämässä kaikille koulun luokille sekä erikseen henkilökunnalle työpajoja valokuvaamisesta.

– Niissä me pohdimme hieman sitä tekniikkaa: miten rajataan, minkälainen valotus, millainen tausta, miten tuot esille sen, mitä haluat. Lapset ovat kuukauden aikana kehittyneet todella paljon tässä, Joensuu kertoo.

Joensuun mukaan oppilaat ovat oppineet hahmottamaan hirveän hyvin sen, miten eri tavalla silmät ja kameran etsin näkevät asiat.

Otetuista kuvista on käyty myös pientä arviointikeskustelua – missä on onnistuttu, mitä voisi tehdä ensi kerralla eri tavalla.

– Olemme huomanneet, miten mahtavia kuvat ovat. Miten niissä on niin paljon enemmän kuin sellaisissa kliinisissä – vaikkakin teknisesti taitavissa kuvissa.

Osaamista laajennettiin perheidenkin iloksi 

Koulukuvausta palvelevien otosten lisäksi koulu järjesti vanhempainiltaan hieman erilaista ohjelmaa.

– Meillä oli kodin ja koulun ilta, johon perheet saivat tulla kuvattavaksi, Joensuu kertoo.

Koululle oli lavastettu kolme erilaista kuvaustaustaa: syys-, eläin- ja pehmoleluteemainen. "Eläincornerissa" kuvauskavereina toimivat muun muassa ankat, kanit, kissat, koirat ja poni.

Kehitetyt kuvat myydään perheille pientä korvausta vastaan ja samalla kerätään hieman rahaa oppilaille.

– Perhekuvista tuli aivan loistavia. Meidän kutoset kuvasivat ne, eli kuvaajien keski-ikä oli noin 12. Projekti oli todella ihana ja jopa herkkä. Hyvin toiminnallinen vanhempainilta, Joensuu kertoo ylpeänä.

Osoitus yhteisöllisyydestä

Joensuun mukaan koulussa ei olla vielä toistaiseksi päätetty, toteutetaanko koulukuvaus myös jatkossa näin, mutta kokemus on ollut kuitenkin erityisen positiivinen.

Vaikka kuvien siirtäminen puhelimista pilvipalvelimiin on vaatinut oppilailta ja henkilökunnalta teknistä osaamista ja järjestelmällisyyttä, projekti on myös opettanut paljon.

– Koulukiusaamisesta on puhuttu tänä syksynä paljon ja tämä projekti on ollut osoitus yhteisöllisyydestä ja siitä, miten pienikin voi olla kokoaan suurempi, Joensuu toteaa.

Taimelan koulussa on vain alle sata oppilasta.

– Kun lapsille antaa mahdollisuuden, he pystyvät mihin vain, kunhan me aikuiset emme ole rajoittamassa heidän mielikuvitustaan ja edistymistään.

Koulukuvauksen hinta ei ollut Joensuun mukaan lähtökohta projektille, mutta se oli selkeä lisäarvo, että kuvien teetättäminen tuli paljon halvemmaksi, kuin ammattilaisvalokuvaajan ottamana.

Katso myös: Miksi kouluaikana kuultu loukkaus jää mieleen vuosikymmeniksi? Asiantuntija vastaa

Miksi kouluaikana kuultu loukkaus jää mieleen vuosikymmeniksi? Asiantuntija vastaa 1:29
Kauniit sanat tuntuvat karkaavan mielestä, mutta silti moni muistaa kouluajalla kuulemansa loukkauksen vielä 20 vuotta myöhemminkin. Miksi?

Lue myös:

    Uusimmat