Espoolaiskoulu kielsi kaverikuvat – "Yksimielinen linjaus"

Miksi joissain kouluissa ei sallita kaverikuvia? Haastattelussa OAJ:n koulutusasiain päällikkö Jaakko Salo 3:56
Miksi joissain kouluissa ei sallita kaverikuvia? Haastattelussa OAJ:n koulutusasiain päällikkö Jaakko Salo.

Espoolainen Auroran koulu on päätynyt kieltämään kaverikuvat koulukuvauksessa. Myös muissa kouluissa on vastaavia linjauksia. 

Kukaan ei koskaan edes pyytänyt.

Koulukuvauksen kyljessä otettuihin kaverikuviin liittyy monenlaisia muistoja. Kaikille ne eivät ole mukavia. Espoolaiskoulu päätyi syksyllä 2023 kieltämään kaverikuvat.

– Kyseessä on koulun johtoryhmän yksimielinen linjaus. Syynä linjaukselle on kiusaamisen vastainen työ, eli pyrimme siihen, etteivät lapset missään tilanteessa pääse eristämään tai syrjimään toisiaan, Auroran koulun rehtori Hanna Ylimaula kertoo. 

– Kaverikuvaustilanteet ovat olleet sellaisia, joissa joku saattaa helposti kokea jäävänsä ulkopuolelle. Sellaista emme koulussamme halua mahdollistaa.

Kaikilla ei ole varaa kaverikuvaan: "Sitä kautta se myös eriarvoistaa"

Kielto ei ole ainutkertainen ja vastaavia linjauksia on käytössä myös muissa kouluissa. Kaverikuvien suosio vaihtelee, eivätkä kaikki lapset ole otattaneet niitä.

– Tässä on myös se näkökulma, ettei kaikilla huoltajilla ole varaa maksaa omalle lapselle kaverikuvaa. Sitä kautta se myös eriarvoistaa, kun osa lapsista saa ottaa kuvan, osa ei, Ylimaula kuvailee.

Linjauksesta lähetettiin tieto vanhemmille. Muutamat ovat kyselleet syytä kiellolle.

– Olen vastannut, että on kyse kiusaamisen vastaisesta toimenpiteestä. Huoltajat ovat kiittäneet. Kun tiedotimme henkilöstölle linjauksesta, hekin kiittelivät kovasti, että tämä tuntuu hyvältä linjaukselta oppilaiden parhaan näkökulmasta ajatellen. 

Katso myös: Nerokas muistisääntö kertoo, minkä ikäinen lapsi on milläkin luokalla

Muistisääntö kertoo, minkä ikäinen lapsi on milläkin luokalla 0:37
Etkö koskaan muista, minkä ikäisenä mennään kakkosluokalle tai yläkouluun? Tämä niksi voi auttaa.

Lue myös:

    Uusimmat