Söisitkö itse? Rovaniemeläinen Jere, 15, kyllästyi kouluruoan tasoon ja järjestää nyt mielenosoitusta

Rovaniemeläisnuoren kouluruokakuvista syntyi keskustelua 0:17 Rovaniemeläisnuoren kouluruokakuvista syntyi keskustelua
Videolla Jeren ottamia kuvia kouluruoasta.

Kaikki alkoi siitä, kun kouluruoan laatuun turhautunut Jere julkaisi kuvia kouluruoasta sosiaalisessa mediassa. Aihe päätyi uutiseksi asti ja nyt Jere kavereineen suunnittelee mielenosoitusta saadakseen muutoksia aikaan.

Rovaniemeläinen Jere Ollonen, 15, kyllästyi koulussa tarjoillun ruoan laatuun ja alkoi julkaista kuvia koulun ruoka-annoksista. Asiasta syntyi paljon keskustelua ja nyt Jere ystävineen suunnittelee mielenosoitusta paremman kouluruoan puolesta. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Jere on ensimmäistä kautta mukana Rovaniemen nuorisovaltuustossa. Hän on myös koulunsa oppilaskunnassa.

– Kouluruoan taso on ollut Rovaniemellä ja muuallakin pitkään aika huono, hän kertoo MTV Uutisille.

Jere kertoo, että heidän yläkoulunsa oppilaskunta on lähettänyt Rovaniemen kaupungille valituksia ja tehnyt mielipidemittauksia siitä, mitä mieltä oppilaat ovat kouluruoasta. Jeren mukaan aiemmatkin oppilaskunnat ovat yrittäneet saada oppilaiden toivomaa muutosta aikaan, samoin nuorisovaltuusto aiemmilla kausillaan.

– Eipä niille ole tehty mitään, hän sanoo.

Kouluruokalistaa uudistettiin hiljattain

Jere kertoo, että tänä vuonna kouluruokaan tehtiin uudistuksia. Hän sanoo, että muutamia ruokia lisättiin ja muutamia otettiin listalta pois. Listoille tuli esimerkiksi texmex-kiusaus.

– Se kuulostaa tosi hyvältä, mutta ei oikeastaan maistu texmex-kiusaukselta yhtään. Siinä ei ole yhtään lihaa eikä olla tykätty siitä, Jere sanoo.

Myöskään kasvispihvit ja perunamuusi eivät Jeren mukaan ole olleet oppilaiden mieleen samoin kuin eivät muutamat muutkaan uudistukset. Hän sanoo, että tyytymättömyyttä on aiheuttanut esimerkiksi se, että joinain päivinä ei ole enää saatavilla muuta kuin kasvisruokaa.

– Tämä ei ole ollut yhtään nuorten juttu, hän sanoo.

Kuvia kouluruoasta someen

Kouluruokatilanteeseen turhautunut Jere päätti alkaa julkaista kuvia kouluruoasta sosiaalisessa mediassa. Eilen keskiviikkona oli kolmas päivä, kun hän julkaisi niitä. 

Jere kertoo, että tilanne koskee kaikkia Rovaniemen kouluja, joihin tulee keskuskeittiöltä ruoka.

– Haluan, että aikuiset saisivat tietää, mihin heidän verorahojansa käytetään ja näyttää, millaista oikeasti on se ruoka, jota syömme joka päivä ja millä meidän pitäisi jaksaa päivän loppuun, hän kertoo. 

Yllä olevalta videolta näet, millaista kouluruoka on ollut!

Aiheesta nousi isompi keskustelu

Lapin Kansan uutisoitua Jeren tempauksesta kouluruokakeskustelu räjähti käsiin. Sosiaalisessa mediassa aihe on herättänyt paljon keskustelua. 

Jere sanoo, että somen kautta palautetta on tullut aika lailla saman verran puolesta ja vastaan. Jotkut ovat ihmetelleet, mitä nuoret oikein valittavat ja toiset ovat pitäneet hyvänä asiana, että joku ottaa kouluruoan laatuun kantaa.

– Siitä tuli aika iso juttu, hän kertoo.

Jere kertoo, että koulumaailmassa reaktiot ovat olleet todella positiivisia. Nyt hän ja kymmenkunta muuta nuorta puuhaavat maaliskuulle mielenosoitusta paremman kouluruoan puolesta. Se järjestetään 18. maaliskuuta kello 15 alkaen Rovaniemen keskustassa. Hän sanoo, että mielenosoitus on herättänyt oppilaiden kesken paljon kiinnostusta.

– Moni on tullut sanomaan, että hyvä kun tällainen kampanja järjestetään, kun ruoka on jo kauan ollut huonolla tasolla.

Jere kertoo suunnitelleensa mielenosoitusta jo ennen kouluruokakuvien julkaisua.

Jere lisää, että nuorisovaltuusto ei ole mielenosoituksen järjestämisessä mukana.

Tavoitteena oppilaiden maun mukainen kouluruoka

Jeren mukaan kouluruokakampanjan tavoitteena on saada kouluun ruokia, joista oppilaat pitävät. 

– Ei sellaista, mistä aikuiset tykkäävät, vaan mistä me tykätään. Sellaisia, jotka ovat meille maistuvia.

Jere sanoo, että yksi puute ruoassa on ollut myös se, että siinä ei ole tarpeeksi proteiinia. Kerran viikossa koulussa tarjotaan puuroja, esimerkiksi kaurapuuroa ja ohrapuuroa.

Hän kertoo, että ruokalistalle kaivataan myös tarpeeksi lisukkeita sekä maistuvia leipiä. Nyt tarjolla oleva ruislimppu ei miellytä.

Nuorten tavoitteena on saada kasvispäivä pois listoilta. Jeren mukaan kasvisruokapäivä ei ole ollut oppilaiden mieleen, vaan kasvisvaihtoehdon rinnalle halutaan lihavaihtoehto.

– Kyllä me osaamme päättää, haluammeko olla vegaaneja vai ei. Mielestäni meillä pitäisi olla päätösvalta tässä eikä kaupunginvaltuuston aikuisilla.

Jere pitää hyvänä asiana sitä, että kouluruokakeskustelu herättää tunteita. Hän sanoo, että asia saa nyt kaivattua näkyvyyttä.

– Toivottavasti tulisi muutostakin, hän sanoo.

Näin kommentoi Rovaniemen kaupunki

Rovaniemen kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelualuepäällikkö Hajnalka Kiss-Herttua kommentoi MTV Uutisille, että Jere on tärkeällä asialla liikkeellä. Samalla hän muistuttaa, että kouluruoan osuus on vain yksi kolmasosa koululaisten päivittäisestä ravinnon tarpeesta.

– Kouluruoalla ei ole tarkoituskaan pärjätä seuraavaan kouluateriaan, hän sanoo.

Kiss-Herttua kertoo, että ruoan suhteen otetaan jatkuvasti palautetta vastaan. Kaikkeen kirjalliseen vastataan aina. 

Hän kertoo, että viime syksynä tehtiin ruokalistauudistus, jossa mukana oli myös nuorisovaltuusto. Lisäksi koululaisille ja päiväkotilapsille tehtiin viime keväänä kysely toiveista kouluruoan sisällön suhteen. Toiveet otettiin huomioon.

Kiss-Herttuan mukaan koulujen ruokalista kiertää viiden viikon sykleissä ja listalle mahtuu 25 ruokaa. Jotkut ruoat ehtivät tuona aikana toistua ja kun koululaisia on 6000, ei jokaiselle voida joka päivä tarjota mieliruokaa.

– Enemmistön toiveet on huomioitu.

Kiss-Herttua muistuttaa, että nuorten toiveiden ohella ruokalistan suunnitteluun vaikuttavat myös ravitsemussuositukset, poliittisten päättäjien asettamat rajat sekä keittiöiden kyky tehdä ruokaa. Myös trendit ja mahdollisuudet elintarvikkeiden saamisessa vaikuttavat. Ruokalista on monen asian summa.

– Mielellämme kehitämme nuorten ja kaikkien kanssa kouluruokaa ja olemme tehneet sitä jo kauan, hän sanoo.

Lisäys 16.2. klo 15.39: Lisätty tieto siitä, että Jere suunnitteli mielenosoitusta jo ennen kouluruokakuvien julkaisua.

Katso myös: Kokkimaajoukkue kokeili tehdä lapsille maistuvaa kouluruokaa – näin he onnistuivat!

Kokkimaajoukkue kokeili tehdä lapsille maistuvaa kouluruokaa – katso, miten he onnistuivat 3:27
Juttu marraskuulta 2021.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.