Opettaja pettyi etäajan antikliimaksiin ja päätti tempaista: Näin kuljetetaan todistukset oppilaiden koteihin tandemilla!

Koulut päättyivät, päättäjäisjuhlille keksittiin korvikkeita 2:03
Katso video: Vetelin keskuskoulun rehtori ja teknisen työn opettaja päättivät viedä oppilaiden todistukset kotiin asti tandem-pyörällä.

Koulut ovat päättyneet tänään, mutta monin paikoin päättäjäisjuhlat on peruttu koronapandemian vuoksi. Koulut ovat yrittäneet keksiä korvaavia tapoja juhlistaa valmistuvia, suurin osa niistä tapahtuu verkossa mutta muutakin on keksitty.

– ­Meidän teknisen työn opettaja Jari Lappi keksii mahtavia ideoita, joten pakkohan tähän oli suostua! sanoo Vetelin keskuskoulun rehtori Miia Pakkala.

Niinpä kollegat Jari Lappi ja Miia Pakkala lastaavat ruusut ja todistukset reppuihin ja pyörään ja lähtevät matkaan. Matkaa kertyy reilusti, sillä oppilaat asuvat pitkin sivukyliä. Kulkuväline on kaksikymmentäviisi vuotta vanha, jo hiukan ruosteinen tandem, joka on Jari Lapin menopeli.

– Silloin kun vaimon kanssa ruvettiin seurustelemaan, niin kyhättiin tämä. Nyt kun sitä katsoo teknisen työn opettajan näkökulmasta, se voisi saada arvosanan kuusi miinus, nauraa Lappi.

Vetelin keskuskoulu on ollut viimeiset viikot kiinni ja oppilaat etäopetuksessa. Idea tandem-todistuksista syntyi Jari Lapin päässä, kun etätyöpakko tuli Veteliin jo toista kertaa.

– Ensiksi luokkaretki peruttiin, sitten peruttiin todistusten jako ja kahvitus. Sitten olisi vielä pitänyt todistukset laittaa postissa, että ne olisi olleet joskus ensi viikolla oppilailla. Ajattelin, että kyllä jotakin pitää keksiä.

Etäopetus, raskas vaihe

Etäopetusjakso on vaatinut paljon sekä oppilailta, opettajilta että vanhemmilta. Toisaalta tänä keväänä kouluissa oli jo enemmän avustajia, jopa nuorisotyöntekijöitä, joten putoamisvaarassa olijat saatiin paremmin kiinni.

– Jotenkin nyt tuntui siltä, että tähän oltiin jollain lailla aika valmiita, kertoo rehtori Pakkala.

Taustalla on vuosi takaperin tapahtunut etäopetukseen siirtyminen, joka pakotti koulut koko Suomessa hurjaan digiloikkaan. Pitkin vuotta tilanteeseen on varauduttu siten, että tukitoimet koulukuraattoreista nuorisotyöntekijöihin on kytketty mukaan etäopetukseen. Näin on pyritty saamaan ote oppilaista, joilla on vaikeuksia etäopetuksen kanssa.

– Nyt etäopetus otettiin jo kaikesta huolimatta ihan hyvin vastaan. Minusta tuntuu, että se on mennyt hyvin, arvioi rehtori.

"Olisi ollut kiva pitää juhlat…"

Ensimmäiseksi tandem kaartaa lähimmän oppilaan, Niilo Holländerin pihaan. Pari kunnon tööttäystä ja äiti ja poika ilmestyvät pihamaalle.

– No niin! Onnea  ja menestystä ja kaikkea hyvää! Nauti lomasta! sanoo Jari Lappi ojentaessaan todistusta.

Niilo Holländer päätti siis peruskoulun etätöiden parissa, eikä se ollut mieluisin vaihtoehto.

– On ollut vähän tylsää, kun ei ole nähnyt kavereita.

Tandem-tempaus ehkä hiukan lohduttaa?

– No, olihan tämä vähän erilainen… Mutta olisi ollut kiva pitää juhlat, sanoo Niilo Holländer.

Itse etäkoulu on äidin mukaan sujunut hyvin.

– Meillä on ollut helppoa, kun ysiluokkalainen osaa jo hoitaa koulun itse, mutta kyllä monessa perheessä on ollut pienempien lasten kanssa kova järjestely, arvioi Elina Holopainen.

Lue myös:

    Uusimmat