Taantumapelot tarttuneet myös Japaniin

Taantumapelot ovat levinneet maailman toiseksi suurimpaan talousmahtiin Japaniin. Nousevan auringon maan kohtalo on paljossa kiinni Yhdysvalloista.

- Japanin talous on ollut tervehtymään päin pitkän vaikean jakson jälkeen. Mutta nyt maa on ikävässä välikädessä, kuvailee tutkija Paavo Suni Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta.

Kovat haasteet johtuvat siitä, että Japani on riippuvainen viennistä, joten sen talouskehityksen sanelevat ulkoiset tekijät. Maan merkittävin kauppakumppani on Yhdysvallat, jonka talous lähenee taantumaa.

- Japanin tilanne on riippuvainen siitä, leviääkö kysynnän pehmeys Yhdysvalloista muualle ja kauanko ongelmat jatkuvat. Yhdysvaltain markkinat ovat Japanille suoraan ja epäsuorasti merkittävät, jatkaa Suni.

Hyötynyt Aasian imusta

Japanin viennistä 20 prosenttia on suuntautunut suoraan Yhdysvaltoihin. Aasian maihin viennistä on mennyt melkein puolet, mutta iso osa siitäkin on ollut kauttavientiä, jonka lopullisena määränpäänä ovat olleet Amerikan markkinat.

- Japani on viime vuodet linkkautunut hyvin Kiinaan. Se on hyötynyt vieressä olevien kehittyvien talouksien kovasta kasvusta, mutta nyt Kiinan-vienninkin kasvu on ollut hidastumassa, sanoo pääekonomisti Leena Mörttinen Nordeasta.

Viimeiset viisi vuotta Japanin talouskasvu on ollut 1-3 prosentin luokkaa. Tammi-maaliskuussa bruttokansantuote ylti huimaan 4,0 prosentin laukkaan, mikä yllätti asiantuntijat.

-Talousshokki johtui rakennusalan lainsäädännön muutoksesta. Loppuvuonna kaikki rakentaminen ensin pysähtyi, mutta virkosi uudelleen ja tykitti bruttokansantuotetta, selostaa Mörttinen.

Kukkarojen nyörit tiukalla

Kevään mittaan huonojen uutisten virta on kiihtynyt. Taantumapelot ovat heitelleet Tokion pörssin kursseja, ja suuryritysten talousluottamus on alimmillaan vuosiin. Japanin keskuspankkikin tipautti juuri kuluvan vuoden kasvuennusteensa 1,2 prosenttiin.

- Japanissa on valtavat demografiset haasteet. Väestö ikääntyy ja kotimainen kulutus on ollut jo pitkään vaatimatonta, kuvailee pääekonomisti Mörttinen.

Jo viidennes japanilaisista on 65-vuotias tai vanhempi. Japanilaisten säästeliäisyyttä ovat ruokkineet myös vähäiset palkankorotukset ja epäluottamus eläkejärjestelmään.

-Väestön vanheneminenkin sinällään lisää säästämistä, mutta myös talouden epävarmuus on pitänyt kukkaron nyörejä tiukalla. Säästeliäisyys käy hankalaksi, kun kaikki tekevät sitä yhtä aikaa, muistuttaa tutkija Suni.

Valtiolla vähän keinoja

Jos maailmantalouden veto hiipuu, on Japanin valtiolla on edessään vaikeat ajat. Valtiolla ei juurikaan ole keinoja elvyttää taloutta, koska se on jo nyt pahasti velkaantunut ja maan korkotasokin on alhainen.

- Vaikka Suomikin kokee paineita väestön ikääntymisestä, meillä on sitä vastaan puskureita. Japanin valtion velka on 170 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun Suomella se on vain 35 prosenttia, vertaa tutkija Suni.

- Japanin talous ei myöskään ole uudistunut siihen vauhtiin kuin olisi odottanut. Poliittisesti siellä on ollut hyvin haastavaa murtaa vanhoja rakenteita, lisää pääekonomisti Mörttinen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat