Mainos

Syytteiden suma Kansanmusiikkisäätiölle – peräti 36 talousrikossyytettä

Pohjanmaan syyttäjänvirasto on nostanut kymmeniä syytteitä Kaustisen Kansanmusiikkisäätiön hallituksen jäseniä, kahta asiamiestä, Kaustisen kunnanhallitusta ja kunnanjohtajaa vastaan törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä petoksesta.

Rikostutkinta ja syytteet koskevat vuosia 2004-2009, jolloin asiamiehenä toimi myös nykyinen Tangomarkkinoiden toimitusjohtaja Pekka Leinonen.

– Kyllä, hänkin saa syytteen törkeästä kirjanpitorikoksesta, vahvistaa kihlakunnansyyttäjä Harri Alalahti.

Syyttäjän mukaan kyseessä on harvinaisen laaja ja erikoinen talousrikosten sarja.

– Onhan tämä poikkeuksellinen rikosvyyhti. En muista, että säätiön osalta olisi aiemmin nostettu syytteitä esimerkiksi törkeästä velallisen epärehellisyydestä, sanoo kihlakunnansyyttäjä Harri Alalahti.

Kansanmusiikkisäätiön hallituksessa on ollut yhdeksän jäsentä, jotka ovat osin vaihtuneet kolmen vuoden välein. Törkeästä kirjanpitorikoksesta syytetään 18 henkilöä.

Merkittävää on se, että Kansanmusiikkisäätiötä tukenut kunta viranhaltijoineen ja luottamismiehineen on joutunut syytettyjen penkille, samoin kunnanjohtaja, joka istui myös säätiön hallituksessa. Törkeä velallisen epärehellisyys -syyte koskee 12 henkilöä ja törkeä petos kuutta henkilöä. Lisäksi yhdeksää Kaustisen kunnanhallituksen jäsentä vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta.

– Täytyy muistaa, että rikos on poikkeuksellinen myös siitä syystä, että tässä syytteessä olevat henkilöt eivät ole ajaneet omaa etuaan vaan säätiön etua, kertoo Ala-lahti.

Syyte myös kunnanjohtajalle

Kaustisen kunnanjohtajaa vastaan on nostettu syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kaustisen kunnanjohtajana edelleen toimiva Arto Alpia on ollut Kansanmusiikkisäätiön hallituksen jäsen, jossa asemassa häntä syytetään törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä petoksesta.

Kansanmusiikkisäätiö ajautui konkurssiin viime vuoden lopulla.

Kaikki syytetyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Kirjanpitäjien ja tilintarkastajien osalta syytteitä ei nosteta.

– Ei, tähän päädyimme esitutkinnan jälkeen, kertoo syyttäjä.

Jutut päätyvät käräjille loppuvuodesta tai vasta ensi vuonna.

– Käräjäoikeudessa ollaan edelleen niin kiinni Wincapita –jutuissa, että tämä saattaa siirtyä ensi vuoden puolelle, kertoo talousrikoksiin erikoistunut kihlakunnansyyttäjä Harri Ala-Lahti.

Kaustisen Festivaalien toimintaan syytteet eivät vaikuta, sillä festivaali käynnistyy maanantaina uusien toimijoiden kautta.

Katso Outi Airolan juttu (Seitsemän uutiset 6.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.