Mainos

Syytteet hylättiin Halltex-jutussa

Lappeenrannan käräjäoikeus on hylännyt syytteet yrityssalaisuuden rikkomisesta ns. Halltex -jutussa.

Pitkään puidussa Halltex-jutussa oli kyse suomalaisen Halltex-levytuotannon kopioepäilyistä. Lappeenrannan Käräjäoikeus katsoi, että kyseessä on yleisesti tunnettu valmistustekniikka eikä yrityssalaisuus.

Käräjäoikeuden mukaan Pärnuun toimitettu valmistuslinja lisäksi poikkesi asianomistajana jutussa toimineen Hackman Sisustus Oy:n valmistuslinjasta. Neljää suomalaista, kahta virolaista sekä Pärnussa toimivaa Viisnurk AS -nimistä yritystä syytettiin yrityssalaisuuden rikkomisesta, yrityssalaisuuden väärinkäytöstä sekä yllytyksestä ja avunannosta yrityssalaisuuden väärinkäyttöön.

Juttu on ollut vireillä harvinaisen pitkään. Valmistuslinja toimitettiin lappeenrantalaiselta konepajalta Pärnuun jo vuonna 1995. Suomalaiset perustivat yhtiön, joka ryhtyi markkinoimaan Viisnurkan valmistamaa levyä Suomessa. Syyttäjän mukaan kyseessä oli suunnitelmallinen toiminta tavoitteena Halltex-levyjen markkinoiden valtaaminen.

Jutussa syytetyt neljä suomalaista tuomittiin yrityssalaisuuden rikkomisesta sakkoihin ja ehdolliseen vankeuteen jo viime vuosikymmenen puolivälissä. Osa heistä oli ollut työsuhteessa Hackmaniin. Tuolloin poliisi takavarikoi Viisnurkalle tarkoitettuja levynvalmistuslinjan laitteita.

Lappeenrannan käräjäoikeuden päätöksen perusteluissa todetaan, että Hackman Sisustus Oy on itse vuonna 1988 laatimassaan hankintasopimuksessa rajoittanut yrityssalaisuuden kattamaan ainoastaan piirustuksien ja teknisten asiakirjojen dokumenttisuojan. Yrityssalaisuutta ei ole ulotettu koskemaan työn tekemisen kautta tapahtuvaa oppimista. Seuraavana vuonna tehty hankintasopimus ei ole rajoittanut tietotaidon hyödyntämistä mitenkään.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.