Mainos

Syyttäjät: Clintonin erottamiselle perusteet

Yhdysvaltain edustajainhuoneen syyttäjät kertoivat tänään senaattoreille, että presidentti Bill Clintonia vastaan nostetut syytteet ovat tarpeeksi raskaat presidentin erottamiseksi. Oikeuskäsittely Clintonia vastaan jatkui valtakunnanoikeutena toimivassa senaatissa kolmatta päivää.

Edustajainhuoneen nimittämien syyttäjien odotettiin eilisen kuluessa viimeistelevän avauspuheenvuoronsa, minkä jälkeen on Clintonin asianajajien vuoro. Puolustuksen on määrä aloittaa oma osuutensa tiistaina, koska huomenna Yhdysvalloissa on kansallinen vapaapäivä eikä istuntoa silloin pidetä.

Syyttäjät torjuivat tänään Clintonin puolustuksen kannan, jonka mukaan presidentti kylläkin toimi Monica Lewinsky -jutun yhteydessä väärin, mutta hänen toimintansa ei ollut sellaista josta hänet voitaisiin asettaa syytteeseen. Syyttäjien mukaan Clintonia vastaan esitetyt syytteet, väärä vala ja oikeuden estäminen, ovat sellaisia, ettei hänen erottamiselleen ole mitään laillisia esteitä.
-Väärä vala ja oikeuden estäminen eivät ole yksityisiä tekoja, ne ovat julkisia rikoksia, yksi syyttäjistä, republikaani Steve Buyer sanoi valamiehistönä toimiville senaattoreille.
Buyerin mukaan Clinton syyllistyi "harkittuun hyökkäykseen oikeudenkäyttöä vastaan".

Istuntosalin ulkopuolella senaattorit ovat jatkaneet kiistelyä todistajien kutsumisesta. Demokraatit torjuivat republikaanien ehdotuksen muodostaa molempien puolueiden senaattoreista koostuva työryhmä käsittelemään todistajakysymystä. Senaatin republikaanijohtaja Trent Lott sanoi uskovansa, että tällainen työryhmä voisi jo ennalta ratkaista todistajien kutsumiseen mahdollisesti liittyvät hankaluudet.

Demokraattijohtaja Tom Daschle kuitenkin totesi, että asian pohtiminen tulee ajankohtaiseksi vasta, jos senaattorit äänestävät todistajien kutsumisen puolesta - mitä hänen mukaansa ei toivottavasti tapahdu.

Myös Clintonin kutsumista todistajaksi on väläytetty. Eilen syyttäjä pyysi ensimmäistä kertaa suoraan senaattia kutsumaan Clintonin todistajaksi. Sekä syyttäjille että Clintonin puolustukselle on varattu 24 tuntia aikaa esittää avauspuheenvuorojaan. Senaattoreiden on vaiettava, mutta puheenvuorojen jälkeen heillä on mahdollisuus kuulustella osapuolia kahden päivän ajan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.