Syötkö sinäkin kalsiumlisää osteoporoosin pelossa? Huonoja uutisia: Tutkimus yhdisti ravintolisän syöpään

8:51
Videolla vinkit, joilla pidät luustotasi huolta.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että samalla kun ravintoaineiden saanti ravinnosta edistää terveyttä, ravintolisillä voi olla päinvastainen vaikutus.

Tuftsin yliopiston tutkimuksen perusteella erityisesti kalsiumlisän käyttö voi olla terveydelle vaarallista. Päivittäin yli 1000 milligrammaa kalsiumia ravintolisistä saavilla on tutkimuksen perusteella kaksinkertainen riski kuolla syöpään verrattuna henkilöihin, jotka eivät kalsiumlisää käytä. Kalsiumin saannin ja syövän välillä ei havaittu yhteyttä silloin, kun kivennäisainetta saatiin ruoasta.

Kalsium säätelee monia tärkeitä elintoimintoja, ja kivennäisaine lujittaa myös luustoa sekä hampaita, kertoo Luustoliitto. Aikuisten kalsiumin saantisuositus on 800 milligrammaa vuorokaudessa. Hyviä kalsiumin lähteitä ruokavaliossa ovat maitotuotteet sekä maitotuotteita korvaavat kasvipohjaiset tuotteet, joihin on lisätty kalsiumia.

Ruoasta saadut ravintoaineet päihittävät ravintolisät

Tutkimuksessa käytettiin yli 27 000 yhdysvaltalaisesta yli 20-vuotiaasta kerättyä dataa, jonka tarjosi yhdysvaltalainen National Health and Nutrition Examination Survey -tutkimuslaitos. Tiedot kuolleisuudesta antoi National Death Index.

Aineistosta selvisi, että ruoasta saadut ravintoaineet päihittävät ravintolisät. Riittävä K- ja A-vitamiinin, sinkin sekä magnesiumin saanti yhdistettiin tutkimuksessa pienempään kuolleisuuteen, mutta linkki havaittiin vain, jos ravintoaineita saatiin ruoasta.

Lisäksi tutkijat huomasivat, että D-vitamiinilisien käyttö ilman D-vitamiinin puutetta oli yhteydessä kohonneeseen ennenaikaisen kuoleman riskiin, mukaan lukien syöpään. Jo aiemmissa tutkimuksissa ollaan havaittu, että D-vitamiinilisät eivät ehkäise syöpään sairastumisia tai vähennä syöpäkuolemia, mutta niistä ei näyttäisi myöskään olevan haittaa. Lisää tutkimusta aiheesta siis vaaditaan.

Tuftsin yliopiston tutkijoiden löydökset ilmestyivät Annals of Internal Medicine -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja