Syötkö D-vitamiinilisää turhaan? Ilman tärkeää kivennäisainetta D-vitamiini ei ole hyödyllinen tai edes turvallinen, väittää tutkimus

Muistathan D-vitamiinin? 5:43
Sekä aikuisten että lasten on syytä pitää huolta D-vitamiinin saannistaan.

D-vitamiinilisän syöminen on turhaa, mikäli ruokavaliostaan ei saa riittävästi magnesiumia, linjaavat yhdysvaltalaistutkijat.

D-vitamiini ei imeydy elimistöön ilman riittäviä magnesiumtasoja, paljastaa yhdysvaltalaistutkimus. Tutkijat varoittavat, että ilman magnesiumia D-vitamiini ei ole ihmiselle hyödyllinen tai edes turvallinen. D-vitamiinilisä voi nimittäin nostaa ihmisen elimistön kalsium- ja fosfaattitasoja, vaikka heillä olisi edelleen D-vitamiinin puutosta. Magnesiumin puute yhdessä D-vitamiinilisän käytön kanssa voikin aiheuttaa verisuonien kalkkeutumista.

Ne ihmiset, jotka saavat riittävästi magnesiumia, eivät puolestaan tarvitse yhtä paljon D-vitamiinilisää saavuttaakseen riittävän D-vitamiinitason. Magnesium myös pienentää osteoporoosin riskiä.

Sekä magnesiumin että D-vitamiinin puute on yhdistetty moniin eri sairauksiin, kuten luuston epämuodostumiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä aineenvaihdunnan häiriöihin.

Suomessa D-vitamiinin päivittäiseksi saanniksi suositellaan kymmentä mikrogrammaa. Magnesiumin riittävä saanti on puolestaan miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 milligrammaa vuorokaudessa.

Magnesiumin puute yleistä

Tutkijoiden mukaan magnesiumin saanti ravinnosta on vähentynyt viime vuosina teollistuneen maanviljelyn ja ruokavalion muutosten vuoksi.

Magnesiumia saavat vähän erityisesti henkilöt, jotka käyttävät paljon prosessoitua ruokaa, joissa on paljon puhdistettua viljaa, rasvaa, fostaatteja ja sokeria. Tutkijat arvioivat, että jopa 80 prosenttia yhdysvaltalaisista ei saa riittävästi magnesiumia ruokavaliostaan.

Magnesiumia on paljon esimerkiksi pähkinöissä, banaaneissa, pavuissa, tummassa riisissä, kananmunan keltuaisessa, rasvaisissa kaloissa, vihreissä vihanneksissa ja siemenissä.

Löydökset ilmestyivät The Journal of the American Osteopathic Association -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja