Vaalea vai tumman oranssi? Tämän oleellisen seikan keltuaisen väri paljastaa kananmunasta
Oletko koskaan huomannut, että joissain kananmunissa keltuainen on huomattavasti keltaisempi kuin toisissa? Väriero ei kuitenkaan kerro mitään kananmunan terveellisyydestä, vaan siitä, mitä kana on syönyt.
Videolla esitellään kätevä vinkki raa'an ja kypsän kananmunan erottamiseen toisistaan.
Kauppojen hyllyiltä löytyy usein sekä ruskeita että valkoisia kananmunia, mutta toisin kuin moni luulee, nämä kananmunat eivät eroa toisistaan muuten kuin väriltään. Ruskeat munat ovat ruskeiden kanojen, valkoiset taas vaaleiden kanojen munimia. Ravintosisällöltään nämä munat eivät siis poikkea mitenkään.
Mutta miten on keltuaisten laita? Osissa kananmunista keltuainen on nimittäin huomattavasti tummempi kuin toisissa.
Keltuaisen väri kertoo siitä mitä kana syö
Today-sivuston uutisen mukaan Yhdysvaltojen maatalousministeriön tekemä tutkimus on nyt osoittanut, että keltuaisen väri ei vaikuta kananmunan ravintoarvoon.
Kaikki keltuaiset sisältävät valkuaisiin verrattuna vähemmän vettä ja proteiinia, mutta enemmän rasvaa. Suurin osa kananmunan vitamiineista ja kivennäisaineista löytyy kuitenkin keltuaisesta. Näiden joukkoon kuuluvat muun muassa rauta, A-vitamiini, D-vitamiini, fosfori, kalsium, tiamiini ja riboflaviini.
Sen sijaan, että keltuaisen väri kertoisi terveellisyydestä, se kertoo paljon siitä, mitä kana syö.
Luomu- ja ulkokananmunissa keltuainen on tummankeltainen siitä syystä, että kanat saavat ravinnokseen tuoretta ruohoa ja ulkoilevat paljon. Kasvipigmentit värjäävät keltuaisen oranssiksi, kun taas maissista tai vehnästä koostuva ruokavalio pitää munan keltuaisen vaaleampana.
Lähde: Today
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan